Κλειδί στην καλύτερη δυνατή διαχείριση των μεταναστευτικών ροών εξ Ανατολάς είναι η ενίσχυση της Συνοριοφυλακής Ροδόπης. Η Π.Ε. Ροδόπης ούσα ο δεύτερος «σταθμός» των μεταναστών, εάν καταφέρουν να περάσουν από τον Έβρο, δεν έχει ενισχυθεί με συνοριοφύλακες εδώ κι αρκετά χρόνια. Η Πολιτεία ορθά εκπαίδευσε και προσέλαβε συνοριοφύλακες για τον Έβρο, τα νησιά του Αιγαίου και επιλεγμένους νομούς της Ηπειρωτικής Ελλάδας, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει ενισχύσει την Συνοριοφυλακή της Ροδόπης.
Με πρόσφατο έγγραφό της που έχουν κοινοποιήσει πανταχόθεν, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης καταγράφει πρώτο -μεταξύ μίας σειράς ζητημάτων- το εξής: «Τα συνοριακά τμήματα είναι αποδυναμωμένα από καιρό και με τους εναπομείναντες πρώην συνοριακούς σε ηλικία που δεν επιτρέπει το καθημερινό κυνηγητό στους δρόμους είτε πεζή είτε με τα υπάρχοντα υπηρεσιακά μας οχήματα, εγείρει αμφιβολίες, πλέον, για το τι περιμένει η πολιτεία από εμάς στο ζήτημα των μεταναστευτικών ροών».
Καμπανάκι κινδύνου από την ΠΟΣΥΦΥ
Θέλοντας να καταγράψει από κοντά τα προβλήματα της περιοχής, αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων (ΠΟΣΥΦΥ) επισκέφτηκε πρόσφατα τις Υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. στη Ροδόπη, μεταξύ των οποίων και τα τμήματα Συνοριακής Φύλαξης Ιάσμου και Σαπών.
Τοποθετούμενος επί των επισκέψεων στο ράδιο Χρόνος 87.5fm και τον Δήμο Μπακιρτζάκη, ο πρόεδρος της ΠΟΣΥΦΥ Παναγιώτης Χαρέλας δεν υποβάθμισε καθόλου το θέμα και δήλωσε: «διαπιστώσαμε αυτά που μας έλεγαν κι οι συνάδελφοί μας ότι έχουν στενέψει πάρα πολύ τα περιθώρια κι αν δεν ενισχυθεί η Ροδόπη με νέους συνοριακούς φύλακες, νομίζω ότι πολύ γρήγορα αυτές οι Υπηρεσίες θα παύσουν να λειτουργούν». Ο πρόεδρος των Συνοριοφυλάκων πρόσθεσε: «το 2000 οι μεταναστευτικές πιέσεις και οι ανάγκες ήταν πολύ λιγότερες, σε σχέση με αυτό που συμβαίνει σήμερα στη χώρα. Αυτό που χρειάζεται είναι να ενισχυθούν αυτές οι Υπηρεσίες, γιατί στο πέρασμα αυτών των δεκαετιών είναι σίγουρο ότι κάποιοι συνάδελφοί μας μετακινήθηκαν σε άλλες Υπηρεσίες όπως νόμιμα μπορούσε να γίνει, αλλά από την άλλη αυτές οι Υπηρεσίες εδώ και 20 χρόνια δεν έχουν ενισχυθεί», για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι «είναι επιτακτική ανάγκη ο νομός Ροδόπης να ενισχυθεί με νέους συνοριοφύλακες».
Έβρος και Ροδόπη «συγκοινωνούντα δοχεία»
Θέλοντας να αναδείξει την συνέχεια του μεταναστευτικού και μετά τον Έβρο, ο Παναγιώτης Χαρέλας διευκρίνισε ότι Έβρος και Ροδόπη «είναι συγκοινωνούντα δοχεία» και «έτσι πρέπει να τα αντιμετωπίζει η ηγεσία», μη κρύβοντας πάντως ότι «έχουμε εισακουστεί σε αρκετά πράγματα από την ηγεσία μας».
Οι 400 προσλήψεις συνοριακών φυλάκων στον Έβρο είναι μία πολύ καλή αρχή, συνομολογούν οι συνδικαλιστές, που είδαν ένα χρονίζον αίτημα να βρίσκει ευήκοα ώτα. Βεβαίως, η ενίσχυση ήρθε μετά από τον «πυρετό» του μεταναστευτικού στις αρχές του ’20, άρα άγνωστο παραμένει εάν θα είχαν κινηθεί διαδικασίες, εάν δεν συνέβαιναν ποτέ τα γεγονότα των Καστανεών.
Πέφτει η στάθμη του Έβρου, αυξάνονται οι ροές
Αυτό το διάστημα οι Συνοριοφύλακες του Έβρου βρίσκονται «σε εγρήγορση», όπως είπε ο κος Χαρέλας, μη κρύβοντας πάντως σε πλήρη εγρήγορση βρίσκονται από τον Μάρτιο μέχρι και σήμερα. Με την στάθμη του ποταμού Έβρου να έχει πέσει, οι ροές μεταναστών που καλούνται να διαχειριστούν οι συνοριοφύλακες έχουν αυξηθεί, κάτι που αποτύπωσε μιλώντας στο Open κι ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς. Οι περισσότερες απόπειρες παράνομης εισόδου μεταναστών στην ελληνική ενδοχώρα καταγράφονται στα σημεία όπου το ποτάμι δεν είναι το φυσικό-γεωγραφικό σύνορο μεταξύ των δύο χωρών (κι εκεί όπου προσεχώς θα υπάρχει ο υπό κατασκευή φράχτης).
Όσο για τις πρακτικές των διακινητών, αυτές εδώ και χρόνια είναι μεν γνωστές, ωστόσο δεν μπορούν πάντοτε να αποτραπούν. Μάλιστα, όπως έχει πολλαπλώς «αποκαλυφθεί» τα κυκλώματα των διακινητών έχουν ως σύμμαχο και την τουρκική πλευρά. Αυτό που τα τελευταία χρόνια γινόταν μεν, αλλά όχι απροκάλυπτα, φαίνεται πλέον ότι έχει ενταθεί: ο λόγος για τη συνδρομή της τουρκικής πλευράς στη διοχέτευση των μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα. Μάλιστα, προ ημερών στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star προβλήθηκε βίντεο-ντοκουμέντο που δείχνει τουρκικό τεθωρακισμένο «να ενθαρρύνει» μετανάστες να περάσουν τα ελληνικά σύνορα ενώ Τούρκοι κάνουν τα «στραβά» μάτια κατά την είσοδο των μεταναστών στον Έβρο.
Σε ανάρτησή του επί του συμβάντος ο κος Χαρέλας ήταν ξεκάθαρος: «Όποιον να ρωτήσεις που επιχειρεί στα σύνορά μας, θα σου πει ακριβώς αυτό. Δεν ανακαλύψαμε σήμερα την Αμερική. Αυτό συνέβαινε και θα συμβαίνει, αφού η Τουρκία εκμεταλλεύεται το μεταναστευτικό και το αναγάγει σε εργαλείο πιέσεων και εκβιασμών προς την Ευρώπη.
Αποδείχθηκε ήδη στις Καστανιές τον περασμένο Μάρτιο και μόλις τότε αποκαλύφθηκε, μετά ξεδιάντροπα πλέον ωθούσαν τους μετανάστες στα σύνορα για να περάσουν ακόμη και με τη βία αδιαφορώντας αν τους βλέπαμε. Δεν έχουμε αποκλίνει ιδιαίτερα σήμερα από εκείνες τις ενέργειές τους. Αυτοί είναι! Να το γνωρίζουμε καλά».
Πάντως, ο πρόεδρος της ΠΟΣΥΦΥ στο ράδιο Χρόνος χαρακτήρισε την κατάσταση με τις μεταναστευτικές ροές «διαχειρίσιμη» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «περάσαμε τα δύσκολα τον Μάρτιο».
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, το τελευταίο διάστημα ιδιαίτερα αυξημένοι είναι και οι Τούρκοι μετανάστες που συλλαμβάνονται εντός ελληνικού εδάφους, οι οποίοι αιτούνται πολιτικό άσυλο, γεγονός που έχει τη δικιά του σημασία για το πως συμπεριφέρεται η Τουρκία στους εγχώριους «αντιπάλους» του Ρ.Τ. Ερντογάν.
Ξεκίνησε η κατασκευή του φράχτη
Όπως επιβεβαίωσε μέσα από τη συχνότητα του Open ο Δημήτρης Πέτροβιτς εγκαταστάθηκε στην συνοριογραμμή του Έβρου «η εργολαβία της Κοινοπραξίας που θα ασχοληθεί με την κατασκευή του φράχτη σε μήκος 27 χλμ στο νότιο τμήμα και την επισκευή του υφιστάμενου φράχτη σε ένα μήκος 11 χλμ στην περιοχή των Καστανεών». Το χρονοδιάγραμμα είναι στους οκτώ μήνες, ενώ τα έργα θα προχωρούν συγχρόνως σε δύο σημεία.
Η κατασκευή της επέκτασης του φράχτη, όταν αυτή ολοκληρωθεί, θα συντελεί στην «καλύτερη επιτήρηση από Ορεστιάδα ως Φέρες», είπε ο κος Πέτροβιτς, ενώ από θέσης του ο κος Χαρέλας χαρακτήρισε τον φράχτη ένα «βασικό μέσο για να κάνουμε καλύτερα τη δουλειά μας».
Αναφορικά με τον κατασκευαστικό σχεδιασμό, τα πρώτα 9 χλμ του φράχτη θα φτιαχτούν στο «Πέταλο» Φερών, τα επόμενα 15 χλμ θα καλύψουν την περιοχή του «Κτήματος Τσιρόζη», ενώ άλλα 2,5 χλμ θα καλύψουν την περιοχή «Νέα Εγνατία». Οι γνώστες της περιοχής χαρακτηρίζουν τα σημεία αυτά της συνοριογραμμής Ελλάδας-Τουρκίας δυσεπιτήρητα, διότι εκεί ο ποταμός Έβρος δεν λειτουργεί ως φυσικό σύνορο καθώς το ελληνικό ή τουρκικό έδαφος ανάλογα με τα σημεία «μπαίνουν» στην άλλη όχθη του ποταμού.
{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, του Διονύση Βοργιά, 10/9/2020}