Αποκαρδιωτικός είναι ο απολογισμός της 16ημερης πυρκαγιάς του Έβρου και στον κλάδο τηε ς ελαιοκαλλιέργειας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζο υπολογίζεται ότι κάηκαν συνολικά περίπου 250.000 ελαιόδεντρα, ενώ ήδη έχουν πιστοποιηθεί οι 225.000.
Προφανώς το σύνολο των δέντρων αυτών βρίσκονταν στο νότιο τμήμα του Έβρου στο νότιο άκρο του Δήμου Αλεξανδρούπολης στην ευρύτερη περιοχή της Μάκρης – Δικέλλων – Μεσημβρίας, όπου η ελαιοκαλλιέργεια είναι ευρέως διαδεδομένη και μάλιστα από αρχαιοτάτων χρόνων.
Ζοφερό το μέλλον της εβρίτικης ελαιοπαραγωγής
Χωρίς ιδιαίτερη σκέψη, συνάγεται το συμπέρασμα ότι το μέλλον της εβρίτικης ελαιοπαραγωγής προδιαγράφεται ζοφερό. Η αντικατάσταση των καμένων δέντρων προϋποθέτει μεγάλο χρονικό διάστημα αρχής γενομένης από την απομάκρυνση των κατεστραμμένων δέντρων από τους ελαιώνες. Στη συνέχεια, θα πρέπει να φυτευθούν νέα, αλλά όχι στο ίδιο σημείο που βρίσκονταν τα καμένα, καθώς η ελιά δεν φυτρώνει στο καμένο έδαφος.
Αφού γίνει αυτή η διαδικασία και ολοκληρωθεί και η φύτευση των νέων δενδρυλίων θα πρέπει να περάσουν τουλάχιστον επτά χρόνια ώστε τα νέα δέντρα να καταστούν καρποφόρα. Η παραγωγική ηλικία της ελιάς ξεκινά αφού το δέντρο συμπληρώσει επτά χρόνια ζωής, ωστόσο το φυτό εισέρχεται στην ωριμότητα του μετά την ηλικία των 30 ετών.
Επιπλέον και δεδομένου ότι το ελαιόλαδο της Μάκρης είναι προϊόν ΠΟΠ, είναι αυτονόητο ότι οι καμένες ελιές πρέπει να αντικατασταθούν με φυτά τοπικής ποικιλίας ώστε να συνεχιστεί η παράδοση.
Αν στην εξίσωση υπολογιστεί και ο παράγοντας ότι τα οι ελαιοκαρποί δεν είχαν συγκομιστεί καθώς δεν είχαν ακόμη ωριμάσει μέχρι την πυρκαγιά (σ.σ. η ελαιοσυγκομιδή ξεκινά μετά το τέλος Οκτωβρίου) επαγωγικά καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η φετινή παραγωγή ελαιολάδου στη Μάκρη θα είναι αξιοσημείωτα μικρότερη σε σχέση με προηγούμενες χρονιές και ως εκ τούτου η τιμή του ελαιολάδου αναμένεται να πάρει την ανιούσα, ενώ πολλοί παραγωγοί βρίσκονται αντιμέτωποι με την οικονομική καταστροφή.
{Πηγή δημοσίευσης: https://reportal.gr/, 12/9/2023}