Πολλές ομοιότητες με χολιγουντιανό σενάριο μυστηρίου παρουσιάζει η υπόθεση που χειρίστηκαν πριν από μερικές ημέρες, οι αστυνομικές αρχές του Έβρου και αφορά την ανεύρεση των δύο πτωμάτων που θεωρείται πως ανήκουν σε παράτυπους μετανάστες.
Οι πρωταγωνιστές: Δύο άνδρες ηλικίας περίπου 35 ετών, αγνώστου ταυτότητας καθώς όλα τα προσωπικά τους αντικείμενα κλάπηκαν, ενδεχομένως και μετά τον θάνατό τους, και ο κτηνοτρόφος που ενημέρωσε τις αρχές.
Το σκηνικό: Η σχεδόν εγκαταλελειμένη αίθουσα εκδηλώσεων πολιστικού συλλόγου, σε απόσταση 150 μέτρων από εκκλησία που χρονολογείται στο 1804 και είναι αφιερωμένη στον Άγιο Γεώργιο. Η περιοχή λέγεται Πόταμος και απέχει από την Αλεξανδρούπολη περίπου δύο χιλιόμετρα.
Το σενάριο: (που δυστυχώς είναι απολύτως ρεαλιστικό). Το Σάββατο 24 Μαρτίου κτηνοτρόφος από την περιοχή του Ποτάμου-Παλαγίας ενημερώνει τις αρχές ότι στο κτίριο του πολιτιστικού συλλόγου υπάρχουν δύο πτώματα. Αστυνομικό κλιμάκιο συμμετέχοντος και του ιατροδικαστή κάνουν αυτοψία στο χώρο, η οποία επαναλαμβάνεται και την επόμενη ημέρα από αστυνομικό κλιμάκιο της Θεσσαλονίκης, περισσότερο εξειδικευμένο σε τέτοιες υποθέσεις. Από τις πρώτες κιόλας ενδείξεις είναι προφανές ότι ο θάνατος των δύο ατόμων προήλθε κατόπιν συμπλοκής, μόνο που συνέβη τουλάχιστον έναν μήνα πριν την ανεύρεσή τους, αφού οι σοροί τους ήταν σε προχωρημένη σήψη και αρχικά ήταν δύσκολος ακόμη και ο προσδιορισμός του φύλου.
Οι σοροί μεταφέρονται στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης και ο Παύλος Παυλίδης κάνει την νεκροψία-νεκροτομή για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι αμφότεροι φέρουν πολλαπλές κακώσεις και τραύματα από «νύσσον, τέμνον και θλον όργανο». Με άλλα λόγια δολοφονήθηκαν και δεν αποκλείεται η εκδοχή να συνεπλάκησαν μεταξύ τους, έως ότου κατέληξαν μόνοι και αβοήθητοι – δίπλα σε μία ορθόδοξη εκκλησία…
Κι έτσι, δύο ακόμη άγνωστοι μπήκαν στη λίστα με τα «αζήτητα» που έχει στο γραφείο του στο νεκροτομείο ο ιατροδικαστής Παυλος Παυλιδης, δηλαδή στη λίστα με τους ανθρώπους αγνώστων στοιχείων που τα πτώματά τους φυλάσσονται στο ψυγείο του νεκροτομείου επειδή κανείς δεν τους εχει ζητήσει ποτέ.
Και αυτούς τους δύο είναι αμφίβολο αν θα τους αναζητήσει κανένας ποτέ αφού τα προσωπικά τους αντικείμενα κλάπηκαν και άρα ως «όνομα» φέρουν μόνο έναν αριθμό που τους δίδεται από το νεκροτομείο…
Γεγονός είναι πως σε πραγματικούς αριθμούς, η διακίνηση ανθρώπων από τον Έβρο αυξήθηκε κατά 47% το 2017 σε σχέση με το 2016, με βάση τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Αστυνομία. Την περασμένη χρονιά διήλθαν τα χερσαία σύνορα του Έβρου παρανόμως 5.651 πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι αποτελούν περίπου το 1/10 του συνόλου των παρανόμως εισερχομένων στην Ελλάδα για το 2017.