Με μία προσεκτική παρατήρηση στα τεκταινόμενα του Έβρου, αυτό που θα παρατηρήσει κανείς είναι ο ακριτικός νομός υποστηρίζει σθεναρά την προώθηση των τοπικών του προϊόντων μέσα από συμμετοχή σε εκθέσεις, παρουσιάσεις, επιχειρηματικές αποστολές κλπ. Την ίδια πεποίθηση ασπάζεται και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, που είναι μάλιστα και η μόνη Περιφέρεια της χώρας, που διοργανώνει ετήσια έκθεση προβολής των δικών της τοπικών προϊόντων εντός των «τειχών» της.
Η απάντηση σε αυτή την «εμμονή» δόθηκε από τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Έβρου Χριστόδουλο Τοψίδη, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της φετινής Εμπορικής Έκθεσης Alexpo2018, που έριξε αυλαία πριν από μερικές ημέρες.
«Η φετινή Alexpo είναι αφιερωμένη στη Γαστρονομία. Στα παραγόμενα στον τόπο μας τρόφιμα και ποτά των μικρών και μεγάλων μεταποιητικών μονάδων της περιοχής μας. Είναι αφιερωμένη σε ένα σημαντικό κλάδο –των τροφίμων και ποτών- ο οποίος καλύπτει το ¼ του συνόλου των ελληνικών μεταποιητικών επιχειρήσεων. Αποτελεί τον μεγαλύτερο εργοδότη απασχολώντας πάνω από το 28% των εργαζομένων.
Είναι ο πρώτος σε όρους αξίας παραγωγής και ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας στον τομέα της Μεταποίησης. Και βεβαίως είναι ο πρώτος εξαγωγικός κλάδος της χώρας. Πάνω από 1200 επιχειρήσεις, 360.000 άμεσα και έμμεσα εργαζόμενοι, πάνω από 14 δις ευρώ κύκλος εργασιών, 4.5 δις ευρώ στις εξαγωγές» είχε πει χαρακτηριστικά ο κος Τοψίδης.
Από εκείνο το βήμα είχε ζητήσει να καταρτιστεί σε κεντρικό επίπεδο «ένα οργανωμένο σχέδιο προβολής του ελληνικού και του μεσογειακού διατροφικού προτύπου με όχημα τα προϊόντα της πιστοποιημένης προέλευσης και τα ισχυρά ελληνικά brand names», αλλά κυρίως να γίνει σύνδεση του κλάδου της Γαστρονομίας με τον τομέα του Τουρισμού με το επιχείρημα ότι «η προσφορά ποιοτικών και επωνύμων ελληνικών προϊόντων στο πλαίσιο της φιλοξενίας και εστίασης μπορεί ταυτόχρονα να αναβαθμίσει τα τοπικά προϊόντα κάθε περιοχής, να στηρίξει τοπικές επιχειρήσεις και να ενισχύσει την εξαγωγική δυναμική των ελληνικών προϊόντων».
Η Alexpo2018 ήταν αφιερωμένη στην Γαστρονομία του Έβρου, στην οποία δόθηκε μεγάλη έμφαση στις παράλληλες δράσεις που περιελάμβαναν μαγειρική με τοπικά προϊόντα από καταξιωμένους σεφ της Ελλάδας, αλλά και την κατασκευή της μεγαλύτερης πλεξούδας σκόρδου Νέας Βύσσας, που πήρε μια θέση στο Βιβλίο Ρεκόρ Γκίνες.