Την χαρά να έχει δύο από τα δώδεκα πανελλαδικά Κέντρα Παιδιού και Οικογένειας των παιδικών χωριών SOS έχει ο νομός Ροδόπης (παράλληλα με τη λειτουργία παιδικού χωριού SOS στην Αλεξανδρούπολη). Το Κέντρο της Κομοτηνής ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Απρίλιο του 2012 σε ιδιόκτητο ακίνητο που αποτελεί δωρεά της οικογένειας Εμμανουήλ Νικολαΐδη. Το προσωπικό του Κέντρου αποτελούν: κοινωνικός λειτουργός, ψυχολόγος, ειδικός παιδαγωγός, λογοπεδικός, εξειδικευμένοι συνεργάτες για τη λειτουργία των εργαστηρίων δημιουργικής απασχόλησης και γραμματεία. Την ίδια ώρα όμως, όπως παρακολούθησε στενά ο “Χ”, από τον Οκτώβριο του ’17 ξεκίνησε τη λειτουργία της αντίστοιχη δομή στις Σάπες με σκοπό να προσφέρει υπηρεσίες στην συγκεκριμένη περιοχή. Το προσωπικό του Κέντρου αποτελούν: κοινωνικός λειτουργός, ψυχολόγος, ειδικός παιδαγωγός.
Σκοπός και των δύο δομών είναι η πάσης φύσεως στήριξη κυρίως οικογενειών με μικρά παιδιά, με σκοπό να σταθούν στα πόδια τους και να μπορέσουν να βρουν βηματισμό προς μία καλύτερη ζωή. Με την πρόεδρο της διοικούσας επιτροπής του Κέντρου Παιδιού και Οικογένειας Κομοτηνής Φελίνα Καζάκου κάνουμε μία αναλυτική συζήτηση για την πρώτη χρονιά προσφοράς στις Σάπες, τη διαχρονική προσφορά στην Κομοτηνή και το “κρυφό” όραμα της διοίκησης.
25 οικογένειες “αγκάλιασε” η δομή στις Σάπες
Η λειτουργία της δομής στις Σάπες έγινε την πρώτη χρονιά με την πλήρη οικονομική υποστήριξη της φαρμακευτικής εταιρείας Pharmathen στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής της ευθύνης, της παρουσίας της με ένα εξειδικευμένο εργοστάσιο στην περιοχή αλλά και της μακρόχρονης υποστήριξής της προς τα παιδικά χωριά SOS, ενώ – όπως μας πληροφορεί η κα Καζάκου – και για την δεύτερη χρονιά που ξεκινάει 1η Οκτωβρίου, η εταιρία δήλωσε παρούσα για να βάλει ξανά “πλάτη” οικονομικά. Το Κέντρο λειτουργεί σε χώρο που παραχωρήθηκε δωρεάν από το δημοτικό συμβούλιο Μαρωνείας – Σαπών.
“Παρόλο που ήταν η πρώτη χρονιά λειτουργίας, τα περιστατικά ήταν πολλά και ξεπέρασαν τα 35”, ανέδειξε η Φελίνα Καζάκου και επεσήμανε πως “γύρω στις 25 οικογένειες είχαν συστηματική βοήθεια και υπήρξε καλή συνεργασία με άλλους φορείς”. Όπως και στην Κομοτηνή, έτσι και στις Σάπες, αυτό το καλοκαίρι μάλιστα λειτούργησαν και δίμηνα δημιουργικής απασχόλησης για τους μικρούς, με εκδρομές σε διάφορα μέρη πολιτιστικού ενδιαφέροντος και δράσεις ψυχαγωγικού – εκπαιδευτικού χαρακτήρα.
Και αυτή την χρονιά θα δοθεί προτεραιότητα, ώστε να υποστηριχθούν αρχικά οικογένειες με βρέφη, με όλο τον βρεφικό εξοπλισμό (γάλατα, κρέμες, πάνες, εμβόλια, οδοντιατρική και ιατροφαρμακευτική κάλυψη, ενισχυτική διδασκαλία κλπ), “και ευελπιστούμε να έχουμε μία καλή χρονιά, παρότι ολοένα και περισσότερες οικογένειες απευθύνονται σε μας λόγω της κρίσης”, όπως είπε η πρόεδρος.
Αυτοσυντηρείται η δομή στην Κομοτηνή, γιγάντια βοήθεια εθελοντών
Την ίδια ώρα, το Κέντρο στην Κομοτηνή, που μέχρι πέρσι χρηματοδοτούνταν από το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με τη λήξη αυτής της χορηγίας, έχει κληθεί να τα βγάλει πέρα μόνο του. Ευτυχώς, τα έσοδα που προκύπτουν από τη δωρεά του ακινήτου επαρκούν για την αυτοσυντήρηση, σε συνδυασμό με το γιγάντιο έργο εθελοντών, όπως μας ενημερώνει η κα Καζάκου, που μνημονεύει αρκετούς, μεταξύ των οποίων τα σουπερμάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος που σε τοπικό επίπεδο (Κομοτηνή και Σάπες) έχουν αναλάβει την κάλυψη των ειδών πρώτης ανάγκης και των αναλώσιμων. “Η Κομοτηνή έχει στηρίξει πάρα πολύ την προσπάθεια, με πολλούς δωρητές και εθελοντές”, υπερτόνισε η κα Καζάκου, που μίλησε για περισσότερους από 200 εθελοντές (συνολικά) από το 2012 μέχρι σήμερα, πολλοί εκ των οποίων και φοιτητές της περιοχής.
“Ετησίως η προσφορά ξεπερνάει τα 80 παιδιά που δέχονται συστηματικά τις υπηρεσίες”, θα σημειώσει η πρόεδρος αναφορικά με την βοήθεια καθαυτή, με τον αριθμό να είναι – όπως είναι λογικό λόγω πληθυσμού – μεγαλύτερος της δομής των Σαπών.
Το όραμα στη δομή της Κομοτηνής
Ως ένα “μεγαλεπίβολο σχέδιο”, αποκάλυψε ένα ακόμη όραμα της διοίκησης στον “Χ” η Φελίνα Καζάκου. Πρόκειται για το μακρινό σχέδιο να αξιοποιηθεί μέρος του δωρηθέντος ακινήτου ως ένα κέντρο καθημερινής διαβίωσης και φροντίδας για τα (κακοποιημένα, παρατημένα κλπ) παιδιά, αλλά όχι σε μόνιμη βάση. Πρόκειται για ένα ζήτημα που ήρθε από τον “Χ” στο προσκήνιο, όταν αναδείξαμε την ιστορία με το 9χρονο παιδί, το οποίο οι αρχές βρήκαν μόνο του νυχτερινές ώρες στην πλατεία. Η προσωρινή φιλοξενία του σε μία τέτοια δομή εντός Κομοτηνής θα έλυνε τα “χέρια” σε όλους τους αρμόδιους, ώστε μετέπειτα τα παιδιά είτε να επέστρεφαν στις οικογένειές τους αν αυτές άλλαζαν συμπεριφορά είτε να προωθούνταν για μόνιμη φιλοξενία σε μόνιμες δομές. Πρόκειται για ένα όνειρο που έχει απέναντί του πολλές δυσκολίες, ευελπιστούμε όμως ότι η δραστήρια διοίκηση θα καταφέρει να το υλοποιήσει και αυτό προς όφελος του τόπου.
{Πηγή δημοσίευσης: http://www.xronos.gr/, του Διονύση Βοργιά, 22/9/2018}