“Μαγειρεύω παραδοσιακά”, θα μας πει η νικήτρια του φετινού, τέταρτου κατά σειρά έτους ποντιακής γαστρονομίας, κα Ελίφ. Το φετινό ποντιακό master chef είχε τις ίδιες αριθμητικά συμμετοχές με πέρσι, δεκαέξι, αλλά σίγουρα είχε μία εντελώς διαφορετική νικήτρια, μιας που η κα Ελίφ είναι Πόντια από την Τουρκία και μένει στην Κομοτηνή μόλις έναν χρόνο.
Την φωτογραφίζουμε μαζί με τους μάγειρες από τη λέσχη αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος, να μας επιδεικνύει το νικητήριο χαψοπίλαφο, από το οποίο δεν προλάβαμε να δοκιμάσουμε γιατί έγινε ανάρπαστο. Η ιστορία της κας Ελίφ όμως ήταν μόλις μία εκ των δεκαέξι συνολικά ξεχωριστών γαστρονομικών ιστοριών, που αποτυπώθηκαν …γευστικά και δέχθηκαν την κριτική κοινού αλλά και κριτικής επιτροπή, το βράδυ του Σαββάτου 14 Ιουλίου, στον οικισμό Θρυλορίου.
Εκεί, παρούσα και δραστήρια, όπως πάντα η πρόεδρος του συλλόγου Ποντίων Θρυλόριου “Η Κερασούντα και το Γαρς” Χρύσα Μαυρίδου, να μιλήσει με κολακευτικά λόγια για τη νικήτρια (προτού μάλιστα εκείνη αναδειχθεί “χρυσή” μαγείρισσα). “Φέτος έχουμε και την Ελίφ από την Τουρκία που μαγειρεύει χαψοπίλαφο, με έναν ιδιαίτερο τρόπο. Τα χαψία, το ψάρι του Ευξείνου Πόντου θα το βρείτε σε πολλές εκδοχές μαγειρεμένο“, είπε και υπογράμμισε ότι “η Ελίφ μας θυμίζει ότι η κουζίνα αυτή συνεχίζει να υπάρχει μέχρι και σήμερα στον Πόντο“.
“Δώρο φύσης, τέχνη γεύσης, η μαγειρική“
Αυτός ήταν ο τίτλος του φετινού φεστιβάλ, ο οποίος αποδείχθηκε περίτρανα κατά την δοκιμή. Η προσπάθεια προβολής και ανάδειξης του διατροφικού πολιτισμού, της ιστορίας, της νοστιμιάς και της υγιεινής της Ποντιακής κουζίνας, ήταν και με το παραπάνω επιτυχημένη. Και η συνέχεια ήταν εξίσου απολαυστική, από άποψη γέλιου όμως, καθώς παρουσιάστηκε η θεατρική μονόπρακτη ποντιακή κωμωδία της Γιούλης Γεωργιάδου “τη Πατρίδας πα τα ΦΑΪΑ, Ελλένεκαείν’!”.
“Όταν ξεκινήσαμε πριν από τέσσερα χρόνια, κάναμε δειλά-δειλά τα βήματα, αλλά πλέον έχουμε φτάσει στην τέταρτη χρονιά μας. Ευχαριστώ πάρα πολύ τους συλλόγους γιατί, αν δεν έρχονταν αυτοί οι άνθρωποι, αν εκλείψουν οι γιαγιάδες, οι μανάδες που μας μεγάλωσαν με τα ποντιακά φαγητά, δεν ξέρουμε ποιο θα είναι το μέλλον για την ποντιακή μας διατροφή, η οποία αποτελεί και κομμάτι της παράδοσής μας ως Πόντιοι”, μας είπε η κα Μαυρίδου, που στάθηκε και στην συμμετοχή της νεολαίας, η οποία ήταν ενθαρρυντική, αλλά και στην ποντιακή παιδική γαστρονομία το πρωί της Κυριακής. Σημείωσε, επίσης, η πρόεδρος ότι “με την έρευνα που κάναμε με τον Μανόλη Σέργη, σχετικά με τους νέους και με το πως αντιμετωπίζουν την διατροφή, φάνηκε ότι πρέπει να χτυπάμε λίγο το καμπανάκι. Αλλά όσο υπάρχουν βιώματα, τόσο όλοι θα γνωρίζουν την ποντιακή κουζίνα. Γι’ αυτό κάνουμε και την παιδική ποντιακή γαστρονομία, που είναι κάτι στοχευμένο“, εξηγώντας ότι η ποντιακή γαστρονομία, καθώς είναι γρήγορη κι εύκολη.
Παρούσα η συνδιοργανώτρια Λέσχη Αρχιμαγείρων Β. Ελλάδος
Με τους σεφ Σπύρο Μπόνη και Αναστάσιο Αρουτσίδη μιλήσαμε για την ποντιακή γαστρονομία, με τον πρώτο να μας εξηγεί πως “σίγουρα οι γεύσεις διαφέρουν (σ.σ. με τις σύγχρονες).
Ο κόσμος ήρθε να μαγειρέψει για τόσο κόσμο, κι εμείς κρίνουμε βάσει γεύσης, παράδοσης και εμφάνισης, αλλά μετράει και η ψήφος του κόσμου“, και τον δεύτερο να σημειώνει: “Έχουμε παραδοσιακά φαγητά του Πόντου, γιατί η ποντιακή γαστρονομία έχει άμεση σχέση με τον ποντιακό πολιτισμό και είναι ένας καλός τρόπος ώστε ο πολιτισμός μας να μην ξεχαστεί“.
Ο κος Αρουτσίδης μας εξηγεί ότι “οι Πόντιοι χρησιμοποιούσαν πιο πολύ γαλακτοκομικά προϊόντα, ψάρι, πολλά μπαχαρικά και γενικά περισσότερα υλικά από τους Θρακιώτες“, και πολλές από τις συνταγές των Ποντίων “τις πήραν και τις εξέλιξαν οι Γάλλοι και οι Ιταλοί, κάνοντας γνωστά παγκοσμίως προϊόντα“, όπως τα πασίγνωστα μακαρόνια των Ιταλών ή η πλούσια μπεσαμέλ των Γάλλων. Καταληκτικά, ο σεφ σημειώνει πως “η ποντιακή κουζίνα έχει υψηλή διατροφική αξία και πρώτες ύλες από τα χωράφια που καλλιεργούσαν οι ίδιοι οι Πόντιοι, που διέπρεπαν και στο εμπόριο“.
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες εδώ:
{Πηγή δημοσίευσης: http://www.xronos.gr, του Διονύση Βοργιά, 17/7/2018}