Ενδιαφέρον και αγωνία από οικογένειες στη Ροδόπη για την πορεία των επίσημων εργασιών εκταφής των οστών των πεσόντων στο έπος του ’40 που είναι σε εξέλιξη από τα τέλη Ιανουαρίου, καταγράφει ο “Χ”, με την επιθυμία των οικείων να είναι η επιστροφή των νεκρών τους στα πάτρια εδάφη. Οι προσωπικές ιστορίες ξετυλίγονται και τα στόματα των συγγενών ανοίγουν για να μιλήσουν για τους δικούς τους ανθρώπους, εκείνους που ηρωικά μαχόμενοι έπεσαν στα βουνά της Αλβανίας και δεν επέστρεψαν ποτέ. Για τους πεσόντες του αλβανικού μετώπου η τελευταία κατοικία για πολλά χρόνια έμελλε να είναι τα εδάφη μιας ξένης χώρας, όμως η ώρα έφτασε για την επιστροφή στα πάτρια εδάφη.
Το έναυσμα στους συγγενείς των πεσόντων από τη Ροδόπη, όπως και πανελλαδικά, δόθηκε όταν ξεκίνησαν οι εργασίες εκταφής. Άρχισαν στις 22 Ιανουαρίου υπό την παρουσία μικτής ελληνοαλβανικής επιτροπής και υπολογίζεται ότι θα πάρει αρκετό καιρό ώσπου να εκταφούν, να ταυτοποιηθούν και εντέλει να ταφούν στα νεκροταφεία που θα προσδιοριστούν γι’ αυτό το σκοπό τα οστά περίπου 8.000 Ελλήνων στρατιωτών, που αποτελούν τους τελευταίους άταφους νεκρούς του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η αρχική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, Ελλάδας και Αλβανίας, για την ταφή των οστών των νεκρών στρατιωτών, συνήφθη το 2009. Είχε μπει ωστόσο στον “πάγο”. Η συμφωνία “ξεπάγωσε” και μπήκε σε τροχιά υλοποίησης τον περασμένο Νοέμβριο, στο πλαίσιο της πολυήμερης συνάντησης που στην Κρήτη ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον Αλβανό ομόλογό του Ντιτμίρ Μπουσάτι. Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί τα οστά 108 πεσόντων στο αλβανικό μέτωπο, ενώ περισσότερα από 360 δείγματα αίματος έχουν αποσταλεί από όλη την Ελλάδα προκειμένου να προχωρήσει η ταυτοποίηση.
Οι πεσόντες από τη Ροδόπη
Η παρουσία στρατιωτών από τη Ροδόπη στον πόλεμο του ’40 εντοπίζεται στο 29ο Σύνταγμα Πεζικού, που πολέμησε στην Αλβανία και συγκεκριμένα ξεκίνησε τις επιχειρήσεις από την περιοχή του Πόγραδετς (εξ ου η ονομασία της 29ης Μ/Π ΤΑΞΠΖ στην Κομοτηνή, η οποία είναι συνέχεια του 29ου Συντάγματος Πεζικού) και το οποίο Σύνταγμα είχε πολλούς Ροδοπίτες. Συγκεκριμένα το 3ο Τάγμα του 29ου Συντάγματος Πεζικού, αποτελείτο κατά τα 2/3 από Ροδοπίτες, τόσο από την πόλη της Κομοτηνής, όσο και από τα χωριά της Ροδόπης. Με την πολύτιμη βοήθεια της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Παραρτήματος Ροδόπης και προσωπικά του προέδρου της Δημητρίου Παντέλα ο “Χ” αναγιγνώσκει τα ονόματα των 4 φονευθέντων αξιωματικών, των 150 φονευθέντων οπλιτών και των 28 εξαφανισθέντων οπλιτών από τη νομό Ροδόπης την περίοδο 1940 – 1941. Για ορισμένους από αυτούς η προσπάθεια επαναπατρισμού τους μόλις ξεκίνησε…
Οι ενέργειες της τοπικής Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού
Στην προσπάθεια αυτή οι ενδιαφερόμενοι συγγενείς έχουν “σύμμαχο” την Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Παραρτήματος Ροδόπης. Ο πρόεδρος της Ένωσης κος Παντέλας μας ενημερώνει για τις ενέργειες που γίνονται τοπικά για να βοηθηθούν οι συγγενείς στην ταυτοποίηση των δικών τους πεσόντων. “Όλοι μας γνωρίζουμε τη σημασία που έδιναν οι πρόγονοί μας, αλλά κι εμείς σήμερα για την περισυλλογή και την ταφή των νεκρών. Κατά τη χρονική περίοδο του 1940-41 (Ελληνοϊταλικός πόλεμος), όταν ο Ελληνικός Στρατός ύψωσε το ανάστημά του κατά των απρόκλητων εισβολέων και έγραψε το αθάνατο έπος στα απρόσιτα βουνά της Βορείου Ηπείρου, είχαμε περιχαρείς νίκες μεν, αλλά είχαμε και πολλούς νεκρούς, εκ των οποίων πολλοί, περίπου οκτώ χιλιάδες (8.000), παραμένουν άταφοι που ακόμα και σήμερα οι δικοί τους άνθρωποι τους ψάχνουν.
Για το λόγο αυτόν το ΓΕΕΘΑ έχει δημιουργήσει βάση δεδομένων ταυτοποίησης DNA για τους Έλληνες πεσόντες του Ελληνοϊταλικού πολέμου στην Αλβανία. Επειδή εμείς είχαμε το 29 ΣΠ, που πολέμησε στην Αλβανία και το οποίο Σύνταγμα είχε πολλούς Ροδοπίτες, συγκεκριμένα το 3ο Τάγμα του 29 ΣΠ, αποτελείτο κατά τα 2/3 από Ροδοπίτες, τόσο από την πόλη της Κομοτηνής, όσο και από τα χωριά της Ροδόπης, και επειδή πολλοί απόγονοι αυτών των ηρώων πεσόντων στην Αλβανία δεν γνωρίζουν που βρίσκονται τα οστά των δικών τους ανθρώπων, οι οποίοι ακόμα και σήμερα, παραμένουν άταφοι, και επειδή τελευταία άρχισαν οι εργασίες αναζήτησης – εκταφής των οστών και η διαδικασία ταυτοποίησης των εντοπιζόμενων οστών των Ελλήνων ηρώων του πολέμου αυτού, απαιτείται η λήψη δύο δειγμάτων αίματος από τους ενδιαφερόμενους εν τη ζωή συγγενείς των πεσόντων”.
Διαβάστε εδώ ολόκληρο το άρθρο και πληροφορίες για όσους αναζητούν τους δικούς τους ανθρώπους και επιθυμούν να ξεκινήσει η διαδικασία και λεπτομέρειες για την ταυτοποίηση εντοπιζόμενων οστών.
{Πηγή δημοσίευσης: http://www.xronos.gr , της Δήμητρας Συμεωνίδου, 21/3/2018}