Επιστρέφουν από τη Δευτέρα 2 Ιανουαρίου στα νοσοκομεία περίπου 2.000 ανεμβολίαστοι υγειονομικοί μετά και τη σχετική απόφαση του ΣτΕ.
Πρόκειται για εργαζόμενους διαφόρων ειδικοτήτων αλλά και γιατρούς οι οποίοι επέλεξαν να μην εμβολιασθούν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Συγκεκριμένα, από αυτούς οι 170 είναι γιατροί, οι 800 νοσηλευτές και οι υπόλοιποι διοικητικοί υπάλληλοι.
Όπως ανέφερε ο ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, μιλώντας στο Open, το μέτρο αφορά περίπου 7.000 εργαζόμενους, από τους οποίους οι περισσότεροι έχουν επιστρέψει στην εργασία τους με πιστοποιητικά νόσησης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, “με βάσει την απόφαση του ΣτΕ θα πρέπει να τους καταβληθεί το σύνολο των μισθών από 14/4/2022” και προσθέτει: “Είναι όμως άδικο για το χρονικό διάστημα 1/9/2021 έως 13/4/2022 να μην λάβουν το 50% του μισθού όταν οι δημόσιοι υπάλληλοι που διώκονται για σοβαρά αδικήματα (π.χ. βιασμό ανηλίκων) τίθενται σε αργία και λαμβάνουν το 50% του μισθού τους, με πρόσφατα παραδείγματα τον υγειονομικό του ΜΕΤΑΞΑ και τον εκπαιδευτικό. Δικαιωθήκαμε, γιατί κινηθήκαμε με μετριοπάθεια και επιχειρήματα”.
Το υγειονομικό πρωτόκολλο επιστροφής τόσο των ανεμβολίαστων υγειονομικών (νοσηλευτές, διοικητικό προσωπικό, διοικητικοί υπάλληλοι) όσο και των ανεμβολίαστων γιατρών καθορίστηκε και έγινε αποδεκτό από την κυβέρνηση μετά από τρεις συνεδριάσεις της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας.
Η επιστροφή γίνεται με δύο rapid test την εβδομάδα, μάσκες υψηλής προστασίας και με εργασία σε τομείς όπου δεν υπάρχουν ευάλωτες ομάδες ασθενών.
Συγκεκριμένα, οι ανεμβολίαστοι γιατροί δεν θα πρέπει να τοποθετούνται σε μονάδες εντατικής φροντίδας, μονάδες νεογνών και κλινικές – τμήματα με ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς.
[Πηγή δημοσίευσης: https://www.xanthitimes.gr/, 2/1/2023]