Ολική ανατροπή στον τρόπο εορτασμού των 100 ετών από την απελευθέρωση της Κομοτηνής επέβαλε ο κορωνοϊός. Ο μήνας των Ελευθερίων για την Κομοτηνή είναι παραδοσιακά και συμβολικός και εμπορικός, ενώ φέτος ετοιμάζονταν περισσότερα και μεγαλύτερα πράγματα, λόγω της εκατονταετίας. Ωστόσο, ο σχεδιασμός της δημοτικής αρχής έχει ανατραπεί, αλλά υπάρχει βούληση οι μεγάλες εκδηλώσεις να μην ακυρωθούν, αντιθέτως να πραγματοποιηθούν σε άλλη χρονική στιγμή.
Τι θα γίνει το διήμερο 13-14 Μαΐου
Για το διήμερο 13-14 Μαΐου έχει «κλειδώσει» ένα συμβολικό πρόγραμμα τιμής, στο οποίο ενδέχεται ν’ ανακοινωθούν προσθήκες από την Περιφέρεια ΑΜΘ. Την Τετάρτη 13 Μαΐου, η ιστορική σημαία της Κομοτηνής θα ξεκινήσει από το δημαρχείο μέχρι το ηρώο, όπου ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης θα πραγματοποιήσει την έπαρσή της. Στις 19:00, στον καθεδρικό ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, την ίδια μέρα, ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων θα χοροστατήσει στην ακολουθία του μεγάλου πανηγυρικού για την επέτειο.
Το πρωί της Πέμπτης 14 Μαΐου θα γίνει η έπαρση της ελληνικής σημαίας από τον στρατό στο ηρώο, ενώ αργότερα το πρωί θα λάβει χώρα αρχιερατικό συλλείτουργο και επίσημη δοξολογία στον καθεδρικό ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Την ίδια μέρα, στο παλαιό ηρώο Κομοτηνής (στο πάρκο Περιφέρειας) θα πραγματοποιηθεί συμβολική κατάθεση στεφάνων, τηρουμένων όσων ορίζουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Η παρέλαση δεν θα πραγματοποιηθεί.
Σ. Μενεσελίδου: Δεν ακυρώνονται οι μεγάλες εκδηλώσεις
Στον «Χ» μίλησε η πρόεδρος της Επιτροπής των 100 ετών του Δήμου Κομοτηνής Σοφία Μενεσελίδου. Αρχικά, ξεκαθάρισε πως ο αρχικός προγραμματισμός της δημοτικής αρχής περιελάμβανε ο συνήθης κύκλος εκδηλώσεων (δηλαδή η κεντρική σκηνή και οι κατά τόπους εκδηλώσεις) να πραγματοποιηθούν, όπως κάθε χρόνο, με μέριμνα της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού, Παιδείας, Αθλητισμού Κομοτηνής (ΔΚΕΠΠΑΚ). Ο ρόλος της Επιτροπής 100 ετών αφορά στις μεγάλες επετειακές εκδηλώσεις του Δήμου Κομοτηνής.
Η κα Μενεσελίδου ξεκαθάρισε πως «οι μεγάλες εκδηλώσεις όλες μετατίθενται, αλλά δεν ακυρώνονται, αλλά οι υγειονομικές συνθήκες μας εξανάγκασαν να μην τις πραγματοποιήσουμε προς το παρόν». Οι τελικές ημερομηνίες των εκδηλώσεων δεν έχουν αποφασιστεί ακόμη, καθώς έχουν άμεση συνάφεια με την επιδημιολογική πορεία του κορωνοϊού στην Ελλάδα και τις αποφάσεις που θα λάβει η κυβέρνηση για την τέλεση μαζικών εκδηλώσεων. «Δεν ξέρουμε τι θα συμβεί τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο, εάν θα έχουμε δεύτερο γύρο κρίσης. Αλλά το σίγουρο είναι πως πρόθεση του δημάρχου και της δημοτικής αρχής είναι η επέτειος των 100 ετών, να τιμηθεί, έστω κι αν χρειαστεί οι εκδηλώσεις αυτές να πραγματοποιηθούν την επόμενη χρονιά», δήλωσε η πρόεδρος. Πρώτη μέριμνα, πάντως, είναι οι εκδηλώσεις να πραγματοποιηθούν προς το τέλος του 2020.
Από τις μεγάλες εκδηλώσεις που σχεδιάζονταν από τον Δήμο Κομοτηνής, η πρώτη πραγματοποιήθηκε (η παρουσίαση του επετειακού λογότυπου του Δήμου Κομοτηνής). Η δεύτερη εκδήλωση, που ήταν ένα οδοιπορικό τεσσάρων συλλόγων της περιοχής (Σαρακατσάνοι, Ηπειρώτες, Θράκες, Καππαδόκες), ήταν προγραμματισμένη για τα τέλη Μαρτίου, αλλά έχει αναβληθεί για τον Οκτώβριο. Η τρίτη εκδήλωση είναι ένα μεγάλο ιστορικό συνέδριο που συνδιοργανώνει ο Δήμος Κομοτηνής, με το Τμήμα Ιστορίας Εθνολογίας Δ.Π.Θ., την Μητρόπολη Μαρωνείας-Κομοτηνής και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης. Το συνέδριο ήταν προγραμματισμένο για τον Οκτώβριο. Οι δύο αυτές εκδηλώσεις αναμένεται να γίνουν τον Οκτώβριο, εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες στη χώρα μας.
Πάντως, η Σοφία Μενεσελίδου θύμισε πως ο Δήμος Κομοτηνής για να τιμήσει την επέτειο ήδη «δώρισε στο Σισμανόγλειο πολύ σημαντικό εξοπλισμό», ενώ επίσης όπως πληροφόρησε «γύρω στα τέλη Μαΐου θα κυκλοφορήσει γραμματόσημο από τα ελληνικά ταχυδρομεία και θα εμπεριέχει το επετειακό λογότυπο του Δήμου Κομοτηνής με τα 100 χρόνια ελευθερίας». Τέλος, μέσα στο 2020 αναμένεται η έκδοση επετειακού λευκώματος για την επέτειο.
Η δημοτική αρχή, όμως, καλείται να εξετάσει και τρόπους επικοινωνίας της σημαντικής αυτής επετείου με τη νέα γενιά και ανά την επικράτεια, άρα -εκτός από λευκώματα και γραμματόσημα- αναγκαία κρίνεται μία καμπάνια πιο κοντά στη νέα γενιά.
Για την φωτογραφία του εξωφύλλου:
Την φωτογραφία που κοσμεί το εξώφυλλο δημοσίευσε ο Τριαντάφυλλος Παπαδάκης στη σελίδα του facebook «Φίλοι λαογραφίας, παράδοσης & ιστορίας της Θράκης ‘Χρήστος Κοζαρίδης’», συνοδευόμενη από την εξής περιγραφή: Πλατεία Κομοτηνής 1914-1919. Δεξιά το παλιό Δημαρχείο. Στην πλατεία γινόταν η ζωαγορά (χαϊβάν παζάρι) κάθε Τρίτη και για να συμμετέχει κάποιος σε αυτό όφειλε να καταβάλει φόρο. Στην μέση της φωτογραφίας βλέπουμε τον Βούλγαρο ένστολο που μάζευε τους φόρους καθώς και το τραπεζάκι του με δύο καρέκλες.
{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, του Διονύση Βοργιά, 7/5/2020}