Περίπου 300.000 ευρώ έχει διαθέσει ως τώρα για το 6ο δημοτικό σχολείο Ορεστιάδας το «Ευγενίδειο Ίδρυμα», το οποίο από το 2010 έχει “υιοθετήσει” το σχολείο, που φέρει και το όνομα του γνωστού εθνικού ευεργέτη.
Με την τελευταία χορηγία του, ύψους 130.000 ευρώ, το Ίδρυμα εξασφάλισε στη σχολική μονάδα ένα πλήρες έργο ενεργειακής αναβάθμισης και αισθητικής βελτίωσης των εσωτερικών χώρων του. «Η συγκεκριμένη χορηγία που έκανε το Ίδρυμα, για την ενεργειακή αναβάθμιση του σχολείου, είναι εξαιρετικά σπουδαία, το σχολείο στις αρχές Οκτωβρίου θα είναι σαν καινούριο», σχολίασε σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο διευθυντής του σχολείου, Γιάννης Δρασιούδης.
Ο ίδιος σημείωσε ότι οι εργασίες που έχουν απομείνει είναι εξωτερικές και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν στο τέλος Σεπτεμβρίου, επισημαίνοντας πως οι παρεμβάσεις που γίνονται δεν δημιουργούν κανένα πρόβλημα στην ομαλή λειτουργία του σχολείου, όπου τα μαθήματα ανεστάλησαν μόνο τις δύο πρώτες ημέρες μετά τον αγιασμό, και από τις 16 Σεπτεμβρίου το διδακτικό έργο εξελίσσεται κανονικά.
Συμπλήρωσε επίσης ότι οι παρεμβάσεις αναμένεται να έχουν και συνέχεια, αφού ήδη συζητούνται και σχεδιάζονται εργασίες αναδιαμόρφωσης του αύλειου χώρου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι εδώ και εννέα χρόνια, οι μαθητές της ΣΤ’ τάξης του 6ου δημοτικού σχολείου πραγματοποιούν εκπαιδευτική εκδρομή στην Αθήνα, με επισκέψεις στη Βουλή, στο Ευγενίδειο Ίδρυμα και σε αρχαιολογικούς χώρους, με τα έξοδα εξ ολοκλήρου καλυμμένα από το Ίδρυμα, που εκτός από το οικονομικό μέρος, διαθέτει για τα παιδιά που επισκέπτονται την πρωτεύουσα, και ξεναγούς αλλά και συνοδούς.
«Μας εξασφαλίζουν κάθε χρόνο αυτό το ταξίδι, αεροπορικώς, για το οποίο το κόστος θα ήταν τουλάχιστον 500 ευρώ για κάθε μαθητή», υπογράμμισε ο κ. Δρασιούδης.
Επιπλέον, το 2011, το Ευγενίδειο εξόπλισε το σχολείο με υπολογιστές, προτζέκτορες, φωτοτυπικά μηχανήματα και άλλα μηχανήματα, αναβαθμίζοντας και σε αυτό το επίπεδο το “υιοθετημένο” σχολείο.
«Είναι μεγάλη η χαρά για δασκάλους, γονείς και μαθητές, κάθε φορά του το Ίδρυμα Ευγενίδου αποφασίζει μία νέα χορηγία για το σχολείο μας…
Όσες φορές κι αν τους ευχαριστήσουμε για τα χαμόγελα που μας χαρίζουν, δε θα φτάνει», ανέφερε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του ο διευθυντής του 6ου δημοτικού σχολείου Ορεστιάδας, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του στον πρόεδρο του Ιδρύματος, Λεωνίδα Δημητριάδη-Ευγενίδη, «για τη συμπαράστασή του και για το γεγονός ότι τον θεωρούμε δικό μας άνθρωπο….», ανέφερε ο κ. Δρασιούδης.
Η συνεργασία του σχολείου με το Ευγενίδειο θα αποκτήσει την ερχόμενη άνοιξη μία ακόμα διάσταση, αφού ήδη γίνονται συζητήσεις για τη διοργάνωση μίας ημερίδας για την παρουσίαση των ναυτιλιακών επαγγελμάτων.
Στη συγκεκριμένη εκδήλωση, που θα έχει ενημερωτικό χαρακτήρα, θα συμμετάσχουν ειδικοί συνεργάτες του Ιδρύματος, οι οποίοι θα μιλήσουν σε νέους από τον βόρειο Έβρου για τις προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης, που δίνει ο συγκεκριμένος κλάδος.
Οι “υιοθεσίες” του Ευγενίδειου Ιδρύματος
Η διαδικασία της “υιοθεσίας” του 6ου δημοτικού σχολείου Ορεστιάδας ξεκίνησε το 2008, όταν η τότε διεύθυνση του σχολείου-ίδια με τη σημερινή-, αποφάσισε να αλλάξει την ονομασία της σχολικής μονάδας, στο πλαίσιο της δυνατότητας που έδινε σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας.
Τον Αύγουστο του 2010 η διαδικασία ολοκληρώθηκε με επιτυχία και από τότε το σχολείο ονομάζεται επίσημα «6ο Δημοτικό Σχολείο Ορεστιάδας-Ευγενίδειο».
Από τον περασμένο Μάρτιο, το όνομα του Ευγένιου Ευγενίδη πήρε επίσημα και το 1ο ΕΠΑΛ του Διδυμοτείχου, ενώ το Ίδρυμα έχει ανταποκριθεί θετικά και σε αιτήματα χορηγιών που έχουν υποβάλει κι άλλες εκπαιδευτικές δομές του Έβρου, όπως το ΕΕΕΕΚ Αλεξανδρούπολης, στο οποίο έγινε δωρεά ενός σχολικού λεωφορείου, προσαρμοσμένου στις ανάγκες των παιδιών με αναπηρία.
Τα δύο “Ευγενίδεια” σχολεία του βορείου Έβρου, πάντως, δεν είναι τα μόνα που φέρουν το όνομα του Ευγένιου Ευγενίδη, αφού κι ένα ολόκληρο χωριό του δήμου Διδυμοτείχου, έχει πάρει το όνομά του από τον ευεργέτη που γεννήθηκε το 1882 στο Διδυμότειχο.
Πρόκειται για το Ευγενικό, που μετωνομάστηκε έτσι προς τιμήν του Ευγένιου Ευγενίδη το 1954, όταν ο Ευγενίδης, με χορηγία του, εξασφάλισε το πρώτο δίκτυο ύδρευσης στο Δελήτιο, όπως ήταν το πρότερο όνομα του χωριού.
{Πηγή δημοσίευσης: https://elthraki.gr, από ert.gr, 25/9/2019}