Εργάστηκαν από κοινού με μεράκι και «μεταμόρφωσαν» ένα πρώην δημοτικό σχολείο σε μουσείο. Πρόκειται για μέλη και φίλους του Πολιτιστικού Μορφωτικού Εξωραϊστικού Συλλόγου Γρατινής Δήμου Κομοτηνής «Ο Γρατίνος», που με την βοήθεια του Δήμου Κομοτηνής, της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού, Παιδείας, Αθλητισμού Κομοτηνής και της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, κατάφεραν να δώσουν άλλη υπόσταση σε ένα κτίριο που ειδάλλως θα γινόταν κουφάρι των καιρών.
Εν αρχή μία οικογενειακή συλλογή
Έτσι, μέσα στο δημοτικό σχολείο Γρατινής πλέον φιλοξενείται ένα μικρό Λαογραφικό Μουσείο, το οποίο μέσα στον επόμενο χρόνο αναμένεται να εμπλουτιστεί, περιποιηθεί και εντέλει εγκαινιαστεί κι ανοίξει τις πόρτες του για το κοινό. Το μουσείο βρίσκεται μέσα στον οικισμό, δίπλα στο νηπιαγωγείο Γρατινής που λειτουργεί κανονικά μέχρι σήμερα.
«Η ιδέα αυτή ‘γεννήθηκε’ πριν από δύο χρόνια μέσα στον σύλλογο», θα πει στον «Χ» ο πρόεδρος του συλλόγου Γιώργος Δούκας, δίνοντας τα εύσημα στην οικογένεια Ιωάννου. «Η συλλογή αυτή ήταν ιδιόκτητη της μακαρίτισσας Κατίνας Ιωάννου. Η γυναίκα συγχωρέθηκε, η συλλογή αυτή δεν μπορούσε να διατηρηθεί από τα παιδιά της, κι εμείς κάναμε ως σύλλογος ένα αίτημα προς τον γιο της, να μας προσφέρει την συλλογή, ώστε να την συντηρήσουμε εμείς. Το αίτημά μας έγινε δεκτό και πριν από ένα εξάμηνο τα πράγματα δόθηκαν στον σύλλογο. Σιγά – σιγά με ατομική δουλειά των μελών του συλλόγου (που τακτοποίησαν, έβαψαν κι έκαναν κι άλλες δουλειές στον χώρο).
Στην προσπάθειά μας αυτή βρήκαμε αρωγό τον Δήμο Κομοτηνή δια της ΔΚΕΠΠΑ Κομοτηνής που μας δώρισε δύο air-condition, γι’ αυτό ευχαριστούμε πολύ την πρόεδρο της ΔΚΕΠΠΑΚ Νατάσα Λιβεριάδου, αλλά και την αντιπεριφέρεια Ροδόπης που μας δώρισε τις δύο προθήκες των φορεσιών, γι’ αυτό ευχαριστούμε πολύ τον αντιπεριφειάρχη Νίκο Τσαλικίδη. Όλα τα υπόλοιπα έγιναν με μεράκι και δουλειά από τους ανθρώπους του συλλόγου». Το ιδιαίτερο μέχρι στιγμής στην συλλογή που εκτίθεται είναι οι στολές που βρίσκονται εντός, οι οποίες είναι χειροποίητες και μεταξύ τους υπάρχει και στολή με ιστορία 150 ετών.
Στόχος να καταστεί επισκέψιμο
«Θέλαμε ως σύλλογος να δημιουργήσουμε ένα μουσείο παράδοσης και τέχνης της Γρατινής», συνεχίζει ο πρόεδρος, κάνοντας λόγο για το όραμα να συγκεντρωθούν όλα τα παλιά αντικείμενα του οικισμού, ώστε να επισκέπτονται το μουσείο παιδιά και ενήλικες από το νομό Ροδόπης και των γειτονικών νομών. Σύμφωνα με τον πρόεδρο η Γρατινή πρόκειται για ένα ιστορικό χωριό, οι κάτοικοι του οποίου έχουν μακραίωνες ρίζες στην περιοχή. «Αυτό είναι το ξεκίνημα», καταλήγει ο κος Δούκας, επισημαίνοντας πως «όταν τελειοποιηθούν όλα όσα θέλουμε να κάνουμε, θα γίνουν τα επίσημα εγκαίνια».
{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, του Διονύση Βοργιά, 22/8/2019}