Πολλά ερωτηματικά προκαλούν εσχάτως οι αναφορές κυβερνητικών στελεχών στην ελληνοαμερικανική στρατιωτική συνεργασία με φόντο όμως την Αλεξανδρούπολη. Η συζήτηση ξανάνοιξε πριν από μερικές ημέρες με την επίσκεψη του Αμερικανού Πρέσβη στην Ελλάδα Τζεφρι Πάιατ στην πρωτεύουσα του Έβρου, που είχε ως στόχο την επιθεώρηση των εργασιών ανέλκυσης της βυθοκόρου «Όλγα» από το λιμάνι.
Η Αμερική έχει δαπανήσει 2.3 ευρώ στο συγκεκριμένο εργοτάξιο και το ποσό από μόνο του δημιουργεί εντυπώσεις. Βέβαια, στη συνέντευξη που έδωσε ο Πρέσβης στο τοπικό κανάλι ΘράκηΝετ είχε πει: «Θα ξεκινήσω λέγοντας ότι οι στρατιωτικές μας σχέσεις είναι στο υψηλότερο από ποτέ σημείο. Υπάρχει μεγάλη εκτίμηση στις Ηνωμένες Πολιτείες για τον επαγγελματισμό στους Έλληνες στρατιώτες συναδέλφους, αλλά επίσης και για τα θετικά σήματα, τα οποία είναι τόσο φανερά – για παράδειγμα, σήμερα τα σχόλια του κ. Παναγιωτόπουλου, ο οποίος είναι ένας φανταστικός υποστηρικτής της μεταξύ μας στρατιωτικής συνεργασίας. Αυτό είναι καλό για τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, είναι καλό για τη συμμαχία μας, αλλά επίσης βοηθάει στο να οικοδομηθεί η ασφάλεια της Ελλάδος και νομίζω ότι έχω ενθαρρυνθεί πολύ γι’ αυτό» καθώς και ότι «το «κόσμημα του στέμματος» της μεταξύ μας στρατιωτικής συνεργασίας είναι και θα παραμείνει ο όρμος της Σούδας. Εκεί είναι που οι δυνάμεις μας εργάζονται μαζί καθημερινά και είμαστε απίστευτα ευγνώμονες για τις μοναδικές παροχές που η Σούδα προσφέρει. Είναι πολύ ενθαρρυντικό για εμένα, το γεγονός πως αναπτύσσουμε καινούργιες ευκαιρίες για συνεργασία».
Από τα λεγόμενα του διπλωμάτη δεν συνάγεται το συμπέρασμα ότι θα δημιουργηθεί στρατιωτική βάση στην Αλεξανδρούπολη, αλλά ούτε και το αντίθετο. Λίγες ημέρες μετά, όμως ο βουλευτής της Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης είπε στο ράδιο Χρόνος 87.5 fm ότι η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Βουλής συζήτησε «αντισταθμιστικά που μπορούμε να έχουμε από τη βάση που σχεδιάζεται στην Αλεξανδρούπολη από τις αμερικανικές δυνάμεις».
Αυτή η δήλωση του κου Στυλιανίδη, θα μπορούσε να ληφθεί ως απάντηση στο ερώτημα, ωστόσο μένει τελικά να δούμε τι θα γίνει και στην πράξη. Ένα άλλο κομμάτι πάντως στο συγκεκριμένο παζλ έβαλε και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος και από την Αλεξανδρούπολη είχε εκθειάσει την ελληνοαμερικανική συνεργασία, αλλά και μιλώντας στην Καθημερινή έβαλε ένα χρονικό πλαίσιο εξέλιξης των ελληνοαμερικανικών σχέσεων ερωτώμενος για το τι βλέπει να προχωράει μέσα στο 2020: «Τα τέσσερα βασικά σημεία είναι η χρήση του λιμανιού της Σούδας, η χρήση τμήματος του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, η εγκατάσταση βάσης εκπαίδευσης ελικοπτέρων στην Κεντρική Ελλάδα και η χρήση από τις Ε.Δ. αμερικανικών UAV. Υπάρχουν και επιμέρους ζητήματα προς διευθέτηση, όπως η συνδρομή των ΗΠΑ στην αναβάθμιση υποδομών των Ε.Δ., π.χ. αεροδρομίων που είναι ακόμα προς διαπραγμάτευση. Συνολικά, όπως καταλαβαίνετε, σε όλη αυτή τη συλλογιστική, οι υποδομές και οι προοπτικές των Ε.Δ. παίζουν τον πρωτεύοντα ρόλο. Και γι’ αυτό η στρατηγική αυτή σχέση στηρίζεται στην εισφορά του υπουργείου Εθνικής Άμυνας».
{Πηγή δημοσίευσης: https://reportal.gr, 23/9/2019}