Πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ Γ. Καββαθάς στο ράδιο Χρόνος 87.5fm: Η πλειοψηφία των επιχειρήσεων δεν μπορεί να αξιοποιήσει Ταμείο Ανάκαμψης ή ΕΣΠΑ. Κόστος λειτουργίας και ληξιπρόθεσμα χρέη βαρύνουν τις τοπικές επιχειρήσεις, που αναζητούν σανίδα σωτηρίας ή έστω… δόσεις
Ζοφερή παραμένει η πραγματικότητα για τη μεγάλη πλειοψηφία των μικρών, πολύ μικρών κι ατομικών επιχειρήσεων του τόπου, αφού ενώ πέρασαν όπως κι οι μεγάλες επιχειρήσεις δεκαετή οικονομική κρίση, χτυπήθηκαν από τον κορωνοϊό και τώρα μάχονται ενάντια στην ενεργειακή-πληθωριστική κρίση, παρόλα αυτά δεν μπορούν να πάρουν σανίδα σωτηρίας μέσω προγραμμάτων, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης ή το ΕΣΠΑ από τα οποία σχεδόν στο σύνολό τους εξαιρούνται.
Μπορεί οι επιχειρήσεις να έχουν λάβει αρκετά μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση, ωστόσο οι επιστρεπτέες προκαταβολές ήδη… επιστρέφονται, ενώ μία σειρά ρυθμίσεων έχουν σωρευτεί δημιουργώντας ένα εκρηκτικό ατομικό χρέος έτοιμο να σκάσει, εάν η πολιτεία δεν βρει κατάλληλους μηχανισμούς στήριξης ή έστω… δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Παράλληλα, οι τοπικοί επαγγελματίες βλέπουν τους λογαριασμούς να «καίνε», παρά τη στήριξη της κυβέρνησης.
Για όλα τα παραπάνω τοποθετήθηκε στο ράδιο Χρόνος 87.5fm ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών & Εμπορικών Σωματείων (ΓΣΕΒΕΕ) Γιώργος Καββαθάς, ο οποίος μάλιστα την Κυριακή και τη Δευτέρα θα βρίσκεται στην Κομοτηνή στο περιθώριο της ετήσιας κοπής βασιλόπιτας της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών & Εμπορικών Σωματείων (ΟΕΒΕΣ) Ροδόπης.
«Η κατάσταση δεν είναι εύκολη και το 2023 θα είναι μία δύσκολη χρονιά. Αυτό φαίνεται από τα στοιχεία που δημοσιεύουν διάφορα Ινστιτούτα και η ΕΛΣΤΑΤ. Φαίνεται ότι υπάρχει πάρα πολύ μεγάλος πρόβλημα στο κόστος διαβίωσης καταρχάς των πολιτών και στο κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων» περιέγραψε προλογικά για την κατάσταση.
Εκτός Ταμείου Ανάκαμψης & ΕΣΠΑ
Αναφορικά με το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ, αναγνώρισε πως είναι τεράστια χρηματοδοτικά εργαλεία για τη χώρα μας, αλλά αναρωτήθηκε εάν θα ακουμπήσουν τη ραχοκοκαλιά της τοπικής οικονομίας. «Έχουμε έναν πακτωλό χρημάτων που εισρέει στη χώρα μέσα από το Ταμείο Ανθεκτικότητας & Ανάκαμψης και μέσα από το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027» αναγνώρισε.
Στη συνέχεια όπως εξήγησε πως τα πράγματα δεν είναι καθόλου απλά για τους μικρούς επαγγελματίες. «Το Ταμείο Ανάκαμψης έχει περίπου 12,5δις ευρώ δάνεια που είναι με επιτόκιο 0,9% κι αυτό περνάει μέσα από τις συστημικές τράπεζες. Αυτό σημαίνει ότι μόνο 49.500 επιχειρήσεις σε ένα σύνολο 800.000 και πλέον επιχειρήσεων ή αυτοαπασχολούμενων θα έχουν πρόσβαση στο Ταμείο Ανάκαμψης» είπε. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών 49.500 είναι οι επιχειρήσεις στη χώρα μας που πληρούν τα αυστηρά πλέον τραπεζικά κριτήρια ώστε να θεωρούνται αξιόχρεες. Σύμφωνα δε με τον κο Καββαθά, από τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης ήδη 6,5δις έχουν δεσμευτεί από μόλις 150 επενδυτικά σχέδια, ενώ ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ εκτίμησε ότι τελικά θα επωφεληθούν άμεσα από το Ταμείο Ανάκαμψης μέχρι 1000 επιχειρήσεις της χώρας, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων μεγάλες ή όμιλοι.
Αντίστοιχα ισχύουν κι αναφορικά με το Εταιρικό Σύμφωνο για το Πλαίσιο Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ), όπου «σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου τις ΓΣΕΕ περίπου το 6,5% έχει πρόσβαση» υποστήριξε ο πρόεδρος, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι αυτά τα δύο μεγάλα χρηματοδοτικά εργαλεία, σε μία καθοριστική για την επιβίωση της ελληνικής οικονομίας περίοδο, «περνάνε μακριά από τη μικρή και πολύ μικρή επιχείρηση […] δεν υπάρχει χρηματοδοτικό εργαλείο γι’ αυτές τις επιχειρήσεις».
Αλλά ακόμη και προγράμματα που αφορούν άμεσα τις μικρές επιχειρήσεις της χώρας μας, όπως τα τρία που σχετίζονται με τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό, κι αυτά αφήνουν εκτός τις πάρα πολύ μικρές ή ατομικές. Στα αρχικά κριτήρια, μία επιχείρηση για να λάβει επιχορήγηση έπρεπε να έχει τουλάχιστον πέντε εργαζομένους πλήρους απασχόλησης, ενώ μετά από πιέσεις το πλαφόν έπεσε στους τρεις, «όταν στην Ελλάδα η μέση απασχόληση είναι 1,74 εργαζόμενοι» όπως υποστήριξε ο Γιώργος Καββαθάς, καταλήγοντας κι εδώ στο ότι «το 70% και πλέον των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων αποκλείονται κι από τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό, δηλαδή από την Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση, τη δυνατότητα να εκσυγχρονιστούν, να γίνουν ανταγωνιστικότερες».
Υπήρχε όμως κάποια λύση; Δηλαδή, πολύ απλά, μπορούσαν οι μικρές επιχειρήσεις να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, αφού τα χρήματα αυτά περνούν… από τις τράπεζες; Σύμφωνα με τον πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ υπήρχε λύση, την οποία όμως δεν πρόκρινε ως την καλύτερη δυνατή η κυβέρνηση. «Εάν μας έχουν αποκλείσει οι συστημικές τράπεζες, είχαμε τη δυνατότητα να δούμε το Ταμείο Ανάκαμψης μέσω των συνεταιριστικών τραπεζών, αλλά αποκλείονται κι αυτές από τη διάθεση πόρων» πρότεινε, ενώ ζήτησε έστω και την ύστατη στιγμή να βρεθούν χρηματοδοτικά εργαλεία που να εναρμονιστούν στα δεδομένα των μικρών ελληνικών επιχειρήσεων, ώστε να τις στηρίξουν.
Παρά το δυσμενές οικονομικό κλίμα πάντως, ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας, ανέδειξε ότι οι μικρές επιχειρήσεις τα τελευταία τρία χρόνια συνεισέφεραν σε νέες προσλήψεις, παρόλα αυτά δεν ενισχύονται αντίστοιχα με τις μεγάλες. «Σύμφωνα με την τελευταία ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου του ΓΣΕΒΕΕ, ενώ έχουμε μεσοσταθμικά μία αύξηση της απασχόλησης την τελευταία τριετία κατά 5%, οι μικρές επιχειρήσεις έχουν συμμετοχή 6,5% . Αυτό σημαίνει ότι τις νέες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν την τελευταία τριετία στην Ελλάδα, τις περισσότερες τις έχουν κάνει οι μικρές επιχειρήσεις, αυτές που η έκθεση Πισσαρίδη έχει αποκλείσει από κάθε πρόσβαση στη χρηματοδότηση» υποστήριξε αναλυτικά.
Κόστος λειτουργίας και ληξιπρόθεσμα χρέη
Στην καθημερινότητα τώρα, οι επαγγελματίες εκτός από το πρόβλημα ταμειακών διαθεσίμων και ελλιπούς ρευστότητας, προσπαθούν ν’ ανταποκριθούν στο αυξημένος κόστος λειτουργίας. Σύμφωνα με τον Γιώργο Καββαθά ενέργεια, καύσιμα κίνησης, κόστος πρώτων υλών/προϊόντων και κόστος μηχανολογικού εξοπλισμού έχουν πάρει την ανιούσα τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ την ίδια στιγμή έχουν σωρευτεί ληξιπρόθεσμα χρέη στις επιχειρήσεις.
«Μία στις τέσσερις επιχειρήσεις έχουν οφειλές προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία» τόνισε, στάθηκε στο ότι την τελευταία διετία τα ληξιπρόθεσμα έχουν αυξηθεί κατά 10δις ευρώ, από 32δις στα 42δις κι επέμεινε στο αίτημα της ΓΣΕΒΕΕ για ρύθμιση σε 120 δόσεις. «Περίμενα από τον πρωθυπουργό να εξαγγείλει 120 δόσεις, η απάντηση είναι πως η κυβέρνηση δεν το έχει μελετήσει» κατέληξε.
{Πηγή δημοσίευσης: https://xronos.gr/, 27/1/2023}