Σε μια εκδήλωση που προλόγισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Παρνασσού καθηγητής Β. Κωνσταντινόπουλος, συντόνισε ο καθηγητής Δρ. Σταμάτης Γεωργούλης και προλόγισε η πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τη Θράκη Ντόρα Μπακογιάννη μίλησαν: ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμων, η αν. υπουργός Μίνα Γκάγκα, ο βουλευτής Ροδόπης ΝΔ και πρώην υπουργός αν. καθηγητής Νομικής Δρ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος, ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Ξάνθης και ο δήμαρχος Σουφλίου Παναγιώτης Καλακίκος.
Από την συγκεκριμένη εκδήλωση δεν έλειπε η αναφορά στην Διακομματική Επιτροπή για την ανάπτυξη της περιοχής μας, η οποία πριν λίγο καιρό έβγαλε το τελικό της πόρισμα.
Χαιρετισμούς έκαναν εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδας Ιερωνύμου, Θράκες βουλευτές και πρόεδροι θρακικών σωματείων και Ομοσπονδιών από τη Νότια Ελλάδα. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μουσικά θέματα του συνθέτη Σταμάτη Καλογιαννη σε στίχους Στ. Γεωργούλη(«Ελληνωδια» και «Θρακωδία») που παρουσίασαν ο πιανίστας Αντρέας Ροντούλης και η σοπράνο Χριστινα Ρόκκου.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του κου Στυλιανίδη, στην ομιλία του τόνισε μεταξύ πολλών: «Οι κάτοικοι της Θράκης διαχρονικά Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι, Έλληνες ντόπιοι και πρόσφυγες, Εβραίοι που χάθηκαν άδικα στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, Αρμένιοι, Τουρκογενείς, Πομάκοι, Ρομά, Σουνίτες, Μπεκτασί, Αλεβίτες, Παλινοστούντες Πόντιοι ομογενείς, Κύπριοι πρόσφυγες, όλοι μαζί κατάφεραν να χτίσουν μια ανοιχτή δημοκρατική κοινωνία πρότυπο.
Με τη στήριξη της Ελληνικής Δημοκρατίας κυρίως από το 1975 και μετά, απομόνωσαν ντόπιους ή ξενοκίνητους εθνικισμούς και ακραίους εξτρεμισμούς. Θεράπευσαν αδικίες. Καταλάγιασαν ιστορικά πάθη.
[…] Πληγώθηκαν συχνά από την αναξιοκρατία, το ρουσφέτι και την υποτιμητική αντιμετώπιση κάποιων επιτήδειων του Κέντρου που τους χαρακτήριζαν “παρίες”, “πρόσθετα βάρη του εθνικού προϋπολογισμού”, “ξένα σώματα”, ακόμα και “τουρκόσπορους”, όπως έλεγαν κάποιοι κι ας ήταν αυτοί οι Έλληνες της πρώτης γραμμής που σήκωσαν στην πλάτη τους την Ελλάδα από το 1922 ως σήμερα, στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στην κατοχή, στον εμφύλιο, στην Κύπρο».
Μιλώντας για την διακομματική Επιτροπή ο βουλευτής τόνισε πως «το μεγάλο εθνικό στοίχημα είναι η δημογραφική ενίσχυση της Θράκης. Όλες οι προτάσεις που συμπεριλαμβάνονται στην έκθεση της Βουλής των Ελλήνων εκεί αποσκοπούν, διότι αυτή η πολιτική μόνο ταυτίζεται με την θωράκιση της πατρίδας και την προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων».
{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, 12/5/2022}