Και ξαφνικά… East Med! Η ΕΕ μπροστά στον φόβο να προμηθεύεται η Ιταλία και η Νότια Ευρώπη ρωσικό φυσικό αέριο από τον Turkish Stream που θα σταματάει στην Θράκη αποφάσισε να βάλει το χέρι στην τσέπη και να χρηματοδοτήσει τον ακριβό αλλά απαραίτητο East Med.
Είναι μια ενέργεια που θα αναβαθμίσει κάθετα την Ελλάδα και θα της δώσει την δυνατότητα να εκμεταλλευθεί και τους δικούς της υδρογονάνθρακες για τους οποίους προκύπτει με βάση τις έρευνες ότι νοτίως της Κρήτης οι ποσότητές τους ξεπερνούν κάθε προσδοκία.
Bέβαια αυτό σημαίνει ότι για να καταστεί ο αγωγός κερδοφόρος θα πρέπει να «γεμίσει» με ισραηλινό, κυπριακό, αιγυπτιακό και… ελληνικό αέριο.
Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ανακηρυχθεί σύντομα η ελληνική ΑΟΖ και όλοι θα πρέπει να ετοιμαστούν για το ενδεχόμενο αντιμετώπισης των τουρκικών αντιδράσεων. Στην ΕΕ είναι αποφασισμένοι για κάτι τέτοιο;
Το «πράσινο φως» ‘όπως αναφέρει το cretalive πήρε από την Κομισιόν η χρηματοδότηση ύψους 34,5 εκατ. ευρώ από την ΕΕ για τις τελικές τεχνικές μελέτες του αγωγού EastMed από θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Κύπρου προς την ηπειρωτική Ελλάδα δια μέσου της Κρήτης.
Η μελέτη συμπεριλαμβάνεται στη δέσμη επενδύσεων που εγκρίθηκαν ύψους 873 εκατ. ευρώ σε σημαντικά ευρωπαϊκά έργα ενεργειακών υποδομών.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά πρόσφατων εξελίξεων και επαφών για την προώθηση του EastMed, σε συνέχεια του Μνημονίου Κατανόησης που υπογράφηκε μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Ιταλίας και Ισραήλ, με τη στήριξη της ΕΕ, τον περασμένο Δεκέμβρη στην Κύπρο.
Άλλωστε, εντός των επομένων μηνών και πάντως μέσα στο 2018 επίκειται η υπογραφή Διακρατικής Συμφωνίας για τον αγωγό από τις εμπλεκόμενες χώρες, που θα δρομολογήσει τα επόμενα βήματα στην κατεύθυνση προς την υλοποίηση του έργου.
Το θέμα του EastMed απασχόλησε πριν από λίγες ημέρες τις επαφές Τσίπρα-Τζεντιλόνι στη Ρώμη, στο περιθώριο των εργασιών της τέταρτης Συνόδου των Ευρωπαϊκών χωρών του Νότου, αλλά και τη συζήτηση μεταξύ των υπουργών Ενέργειας Ελλάδας, Ιταλίας και Ισραήλ, Σταθάκη, Καλέντα και Στάινιτς αντίστοιχα, στην Ιερουσαλήμ, στο περιθώριο του Israel Business Conference 2018.
Η έγκριση από την Κομισιόν αφορά τη χρηματοδότηση τελικού λεπτομερούς μηχανολογικού σχεδιασμού για το θαλάσσιο τμήμα του αγωγού από την Κύπρο μέχρι την Κρήτη και από την Κρήτη μέχρι την Πελοπόννησο, καθώς και για το τμήμα του αγωγού από την Πελοπόννησο μέχρι την Θεσπρωτία.
Επίσης, εγκρίθηκε η χρηματοδότηση της λεπτομερούς βυθομέτρησης και χάραξης της πορείας του αγωγού, καθώς και έργα μηχανικής θαλάσσιου περιβάλλοντος.
Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι η έγκριση αφορά και το κόστος των απαιτούμενων για την ολοκλήρωσή του αδειοδοτήσεων, για τις οποίες θα αιτηθεί η IGI Poseidon S.A. στις αρμόδιες ελληνικές και κυπριακές αρχές.
Συνολικά, η εγκριθείσα χρηματοδότηση αγγίζει στο 50% του κόστους των σχετικών έργων.
Η μετάβαση της ΕΕ σε μια καθαρή και σύγχρονη οικονομία είναι στόχος της Ενεργειακής Ένωσης, η οποία αποτελεί προτεραιότητα για την Επιτροπή Γιούνκερ. Πρόκειται πλέον για τη νέα επικρατούσα πραγματικότητα, και ένα σημαντικό στοιχείο για την υλοποίησή της είναι η προσαρμογή των ευρωπαϊκών υποδομών στις μελλοντικές ενεργειακές ανάγκες. Η κατάλληλη διασύνδεση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και των αγωγών φυσικού αερίου αποτελεί το θεμέλιο μιας ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής ενεργειακής αγοράς που στηρίζεται στην αρχή της αλληλεγγύης.
Ως εκ τούτου, η στήριξη αυτών των 17 επιλεγέντων έργων στους τομείς της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου, σηματοδοτεί την επιθυμία της Ευρώπης να αναβαθμίσει το ευρωπαϊκό ενεργειακό σύστημα και να το κάνει πιο ανταγωνιστικό, με τελικό αποτέλεσμα την παροχή φθηνότερης και ασφαλούς ενέργειας σε όλους τους Ευρωπαίους καταναλωτές.
{Πηγή δημοσίευσης: https://elthraki.gr, του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου, 27/1/2018}