Τον νέο πρύτανη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Αλέξανδρο Πολυχρονίδη “σύστησε” στον υπουργό Παιδείας ο πρυτανεύων του ιδρύματος Σταύρος Τουλουπίδης. Ο νυν και ο μέλλων επικεφαλής του εκπαιδευτικού ιδρύματος είχαν συνάντηση με τον Κώστα Γαβρόγλου, σε συνέχεια της προηγούμενης συνάντησης που είχε γίνει την άνοιξη με θέμα τις ανακατατάξεις στα τμήματα του Δημοκριτείου και την ανάγκη αναβάθμισης των υποδομών του.
Αυτή τη φορά όμως, η συνάντηση ήταν “εξειδικευμένη και ακαδημαϊκού χαρακτήρα”, εξήγησε στο ράδιο Χρόνος 87.5fm ο κος Τουλουπίδης και σημείωσε ότι εκτός του κου Γαβρόγλου, παρέστη και ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου και συζητήθηκε εκτενώς ο “αναπτυξιακός προγραμματισμός του ΔΠΘ”.
Προστέθηκαν τρία νέα Τμήματα στα ζητούμενα
Ο υπό συζήτηση προγραμματισμός προβλέπει για την Κομοτηνή την ίδρυση τμημάτων Εργοθεραπείας και Ψυχολογίας, ενώ όπως είπε ο κος Τουλουπίδης “προσθέσαμε και τρία νέα τμήματα για τα οποία ήταν επίσης θετικός ο υπουργός -ένα τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πλούτων στην Ξάνθη, ένα τμήμα Βιοπληροφορικής στην Αλεξανδρούπολη και ένα Διατροφολογίας – Διαιτολογίας στον Έβρο (Ορεστιάδα ή Διδυμότειχο)”.
Ως είναι γνωστό, το ΔΠΘ σχεδιάζει και μία μεγάλη αναβάθμιση των υποδομών του στις Πανεπιστημιουπόλεις του και όχι μόνο σε όλη τη Θράκη. Πέρα από αυτό όμως όλη η αναδιάρθρωση του ιδρύματος είναι σημαντική και ο στόχος των ιθυνόντων “να κάνουμε μια πιο ειδικευμένη πρόταση σε σχέση με υποδομές για να περάσει νομοθετική ρύθμιση τον Οκτώβριο μαζί με το ΕΚΠΑ της Αθήνας που παίρνει ένα τμήμα ΤΕΙ απ την Εύβοια”, όπως είπε ο κος Τουλουπίδης.
Όσο τώρα για την πρόταση αυτή κατά τον κο Τουλουπίδης “περιελάμβανε τα πάντα, δηλαδή πόσα μέλη ΔΕΠ (διδάσκοντες) χρειάζονται, υποδομές που υπάρχουν και άλλες που χρειάζονται, διοικητικό προσωπικό που θα χρειαστούν για τα νέα τμήματα”
“Αγκάθι” το έμψυχο δυναμικό
Παρά το γεγονός ότι ο κος Γαβρόγλου στέκεται θετικά απέναντι στις σχεδιαζόμενες αλλαγές “στο μόνο κομμάτι που υπάρχει πρόβλημα απ ότι μας είπε ο υπουργός είναι τα μέλη ΔΕΠ -στους διδάσκοντες δηλαδή και στο διοικητικό προσωπικό” λέει ο κος Τουλουπίδης. Επιπλέον, ο σχεδιασμός αυτός περιλαμβάνει και τη δημιουργία Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης, για το οποία όμως δεν υπάρχει πρόβλημα καθώς κατά την εκτίμηση του κου Τουλουπίδη “πρέπει να έχουν βρει κάποιο ΕΣΠΑ και είναι ένθερμοι να τα στηρίξουν”.
Κ. Γαβρόγλου: Η κατάσταση στο ΔΠΘ πρέπει να ομαλοποιηθεί
Και ενώ η Διοίκηση του ΔΠΘ τρέχει να προλάβει τις προθεσμίες για την τροπολογία του Οκτωβρίου, στο φόντο όλης αυτής της κατάστασης “ο υπουργός θέλει από Σεπτέμβριο να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στο πανεπιστήμιό μας” υπογραμμίζει ο κος Τουλουπίδης που έχει πάρει την πρωτοβουλία “να κάνουμε ότι είναι δυνατόν να ομαλοποιηθεί η κατάσταση με τις μηνύσεις, να σταματήσει ο δρόμος προς τα δικαστήρια.
Αυτό δεν δείχνει καλή εικόνα για το πανεπιστήμιό μας και έχει ένα αντίκτυπο γενικότερα”.
Ο κος Τουλουπίδης αποχωρεί από τη θέση του πρυτανεύοντος στις 3/9/2018 ωστόσο παραμένει καθηγητής του Τμήματος Ιατρικής του ΔΠΘ.
{Πηγή δημοσίευσης: http://www.xronos.gr/, του Δήμου Μπακιρτζάκη, 21/7/2018}