Νομικά κολλήματα για την χρηματοδότηση του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής από το Υπουργείο Πολιτισμού

Στον «αέρα» η νέα σύμβαση, λόγω των αλλαγών που προωθεί το υπουργείο

Στον αέρα βρίσκεται ουσιαστικά η Προγραμματική Σύμβαση Πολιτισμικής Ανάπτυξης μεταξύ Υπουργείου Πολιτισμού, Περιφερειών, Δήμων και ΔΗΠΕΘΕ, που υπογράφεται κάθε χρόνο ώστε να εκταμιευτεί η χρηματοδότηση εκ μέρους του Υπουργείου.

Το Υπουργείο έστειλε το σχέδιο της σύμβασης στα ΔΗΠΕΘΕ, με κάποια καθυστέρηση είναι η αλήθεια, η οποία διαφοροποιείται αρκετά από τις προηγούμενες, ακόμα και στη χρονική διάρκεια, γιατί ενώ μέχρι τώρα οι συμβάσεις ήταν ετήσιες, τώρα γίνονται τριετείς.

Το σχέδιο αυτό το επεξεργάστηκαν τα ΔΗΠΕΘΕ, ενώ συζητήθηκε και σε πρόσφατη συνάντηση των ΔΗΠΕΘΕ της Εγνατίας Οδού, έστειλαν τις παρατηρήσεις τους, οι οποίες ήταν σημαντικές, όμως τελικά η τελική μορφή ήταν ίδια με το σχέδιο.

Η σύμβαση αυτή όμως, σημείωσε η πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής κ. Σοφία Μενεσελίδου, έχει μια σειρά από νομικά ζητήματα, για αυτό και ζήτησαν ξανά απάντηση σε αυτά, την οποία δεν έχουν λάβει, αλλά και την απάντηση των νομικών υπηρεσιών της Περιφέρειας, η οποία είναι ένας από τους συμβαλλόμενους σε αυτή.

Τα θέματα βέβαια που προκύπτουν δεν είναι μόνο νομικά, αλλά και λειτουργικά, μιας και μεταξύ των άλλων, αποτελεί υποχρέωση όλων των ΔΗΠΕΘΕ που θα υπογράψουν, να έχουν καλλιτεχνικό διευθυντή, μια θέση που έχει όχι μόνο κόστος, αλλά και μεγάλη γραφειοκρατική διαδικασία και καθυστέρηση.

Και αυτό γιατί σε αντίθεση με τους καλλιτέχνες, που μπορούν να προσληφθούν με πιο απλές διαδικασίες, ο Καλλιτεχνικός διευθυντής, επειδή έχει και διοικητικά καθήκοντα, θεωρείται διοικητικό στέλεχος και πρέπει να προσληφθεί με σύμβαση (συνήθως μονοετή και σίγουρα όχι για περισσότερο από 24 μήνες, μιας και τότε θα προσκρούσει στο Ελεγκτικό Συνέδριο), αφού αυτή η θέση εγκριθεί με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ).

Όμως οι εγκρίσεις αυτές συνήθως καθυστερούν (γιατί ελέγχονται και λόγω του περιορισμού στις προσλήψεις στο Δημόσιο), και μάλιστα εκτιμάται πως ακόμα και αν σήμερα το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής ζητούσε τη θέση, αυτή δεν θα είχε εγκριθεί πριν το τέλος του χρόνου, και ίσως για περισσότερο (υπάρχουν ΔΗΠΕΘΕ που έχουν «χάσει» καλλιτεχνικούς διευθυντές γιατί δεν έβγαινε η απόφαση).

Για αυτό και το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής θα περιμένει να απαντηθούν τα νομικά ζητήματα, αν θα προχωρήσει στην υπογραφή της σύμβασης  και μόνο τότε θα μελετήσει αν θα αιτηθεί την πρόσληψη καλλιτεχνικού διευθυντή, και αυτό όχι πριν το 2019.

Σημαντικά ζητήματα επίσης γεννώνται από το γεγονός ότι η σύμβαση είναι τριετής, με ένα από τα πιο χαρακτηριστικά το γεγονός ότι το ΔΗΠΕΘΕ δημιουργεί ετήσια προγράμματα δράσης, άρα μπορεί να υπάρξει θέμα στης αιτιολόγηση υπογραφής της τριετούς σύμβασης.

Και τέλος υπάρχει και το οικονομικό θέμα, μιας και το συνολικό ποσό της σύμβασης αναμένεται να ξεπεράσει τις 500.000 ευρώ, κάτι που αυτομάτως σημαίνει πως ο έλεγχος διενεργείται από το αρμόδιο Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, κάτι που θα προσθέσει ακόμα ένα στρώμα γραφειοκρατίας και σημαίνει και επιπλέον καθυστέρηση.

Να σημειωθεί πάντως πως το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής, όπως και σχεδόν όλα τα ΔΗΠΕΘΕ στη χώρα, βασίζονται πλέον στις χρηματοδοτήσεις του κάθε δήμου, μιας και το Υπουργείο μέσα από τη σύμβαση καλύπτει όλο και μικρότερο ποσοστό του συνολικού προϋπολογισμού τους.

Έτσι η μη υπογραφή της δεν σημαίνει ότι διακινδυνεύει η λειτουργία τους, απλά ότι μειώνεται η ήδη πενιχρή χρηματοδότησή τους.

 

{Πηγή δημοσίευσης: http://paratiritis-news.gr/, του Κωνσταντίνου Μαρκενδούδη, 16/6/2018}