Μεταξύ παιδικών σταθμών και νηπιαγωγείων, βρίσκονται εκατοντάδες παιδιά, μετά την απόφαση αναβολής της εφαρμογής της δίχρονης προσχολικής αγωγής από τον προσεχή Σεπτέμβριο στον Δήμο Κομοτηνής. Πρόκειται για περίπου 470 παιδιά τα οποία προ της παραπάνω απόφασης θα φοιτούσαν στα νηπιαγωγεία του Δήμου Κομοτηνής. Η αδυναμία όμως της ΚΤΥΠ (Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.) να έχει έτοιμα από τον Σεπτέμβριο τα 10 προκάτ που απαιτούνται για την στέγαση του συνόλου των νηπίων, όπως και η μείωση του αριθμού μαθητών ανά τμήμα από τα 25 στα 22, είχε ως αποτέλεσμα ο Δήμος Κομοτηνής να συμπεριληφθεί ανάμεσα στους 13 δήμους της χώρας που -επειδή δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν τις απαραίτητες υποδομές για τα τετράχρονα της περιοχής τους- δεν θα εφαρμόσουν την δίχρονη προσχολική αγωγή. Η απόφαση έγινε γνωστή από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων περί τα μέσα του Αυγούστου.
Τί σημαίνει όμως αυτή η απόφαση για τα παραπάνω 470 παιδιά; Την απορία αυτή εκφράζουν γονείς παιδιών στον «Χ» που βρέθηκαν προ τετελεσμένων ελάχιστο χρόνο πριν την έναρξη του νέου σχολικού έτους. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι περίπου 200-250 παιδιά θα γίνουν δεκτά στα νηπιαγωγεία, με την προϋπόθεση βέβαια να τοποθετηθούν από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο τουλάχιστον 6 από τα 10 συνολικά προκάτ που ζητήθηκαν. «Αν δεν τοποθετηθούν τουλάχιστον 6 προκάτ αίθουσες θα έχουμε πρόβλημα», έσπευσε να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου ο δήμαρχος Γιώργος Πετρίδης στον «Χ». Ήταν εκείνος που πρώτος είχε διαπιστώσει την αδυναμία εφαρμογής της δίχρονης προσχολικής αγωγής και είχε ζητήσει αυτή η αναβολή να δοθεί πριν γίνουν οι αιτήσεις εγγραφής σε νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς. Όμως δεν εισακούστηκε και σήμερα εκατοντάδες παιδιά βρίσκονται προς το παρόν εκτεθειμένα.
Εγγραφείτε στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς
Με δεδομένη την απόφαση αναβολής της προσχολικής αγωγής στον Δήμο Κομοτηνής, το ΚΕΜΕΑ άνοιξε ξανά την διαδικασία εγγραφών στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς. Οι εγγραφές ήδη τελούν σε εξέλιξη μέχρι και τέλη Αυγούστου, χωρίς να είναι γνωστό αν το αρμόδιο υπουργείο θα διαθέσει επιπλέον voucher του προγράμματος Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής. Εκτίμηση του δημάρχου είναι ότι τουλάχιστον 120 παιδιά μπορούν να εγγραφούν σε δημοτικούς αλλά και ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς. Τους γονείς των παιδιών που επιθυμούν την φοίτηση στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, έσπευσε να καλέσει να υποβάλλουν αίτηση ο πρόεδρος του ΚΕΜΕΑ Γιάννης Γκαράνης.
Οι ενέργειες της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης
Ενέργειες εκ μέρους της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης σηματοδότησε η απόφαση αναβολής της δίχρονης προσχολικής αγωγής, με τα στελέχη της να εργάζονται πλέον στην καλύτερη κατανομή των παιδιών μεταξύ νηπιαγωγείων και παιδικών σταθμών.
Για το τι σημαίνει η απόφαση αναβολής ο «Χ» απευθύνθηκε στον προϊστάμενο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης ΑΜ-Θ Κωνσταντίνο Μπαντίκο ο οποίος καταρχήν είπε «ένας αριθμός παιδιών δεν θα μπορέσει να απορροφηθεί στα δημόσια νηπιαγωγεία.
Όμως από πλευράς μας και σε συνεργασία με τον προϊστάμενο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης θα καταστεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να απορροφηθεί το μεγαλύτερο μέρος των παιδιών αυτών.
Από εκεί και πέρα σε συνεργασία με τον δήμαρχο Κομοτηνής ένα μέρος των παιδιών αυτών θα κατευθυνθεί στους παιδικούς σταθμούς και οποιαδήποτε άλλη πρόσφορη λύση βρούμε, ώστε τα παιδιά να έχουν την φοίτησή τους».
Ο προϊστάμενος εμφανίζεται αισιόδοξος για την σταδιακή τοποθέτηση των προκάτ στα νηπιαγωγεία του Δήμου Κομοτηνής εκ μέρους της ΚΤΥΠ, όπως προκύπτει από σχετική ενημέρωση. Το αίτημα αφορά σε 3 προκάτ αίθουσες στο 12ο νηπιαγωγείο Κομοτηνής, 2 προκάτ αίθουσες στο 9ο νηπιαγωγείο Κομοτηνής, 2 προκάτ αίθουσες στο 8ο νηπιαγωγείο Κομοτηνής, 1 προκάτ αίθουσα στο 7ο νηπιαγωγείο Κομοτηνής, 1 προκάτ αίθουσα στο 6ο νηπιαγωγείο Κομοτηνής και 1 προκάτ αίθουσα στο νηπιαγωγείο Καλλίστης. Το πόσα και ποια από τα παραπάνω προκάτ θα είναι διαθέσιμα από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο παραμένει προς το παρόν άγνωστο.
Πλέον Διεύθυνση Εκπαίδευσης και Δήμος Κομοτηνής συνεργάζονται ώστε κανένα παιδί να μη μείνει εκτός νηπιαγωγείου ή παιδικού σταθμού.
{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, της Δήμητρας Συμεωνίδου, 20/8/2019}