Δήμος Κομοτηνής: Ο στόχος για 60 πιστοποιημένες παιδικές χαρές

Από το σύνολο των 96 παιδικών χαρών θα πιστοποιηθούν οι 60 σε πόλη και οικισμούς – Παιδική χαρά σε κάθε οικισμό του Δήμου, διαβεβαιώνει ο δήμαρχος Γιώργος Πετρίδης – Σε ποιες γειτονιές όπου ξηλώθηκαν οριστικά παιδικές χαρές αναζητούνται εναλλακτικές λύσεις

Τη λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση, αλλά κυρίως την πιστοποίηση τους, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, θέλει ο Δήμος Κομοτηνής για τις παιδικές χαρές στην πόλη και στους οικισμούς. Μία διαδικασία που οφείλει να τηρήσει απαρέγκλιτα προκειμένου να είναι σύννομος και να μην έχει μπλεξίματα με τα δικαιοσύνη. Η διαδικασία που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια προβλέπει την αποξήλωση όσων παιδικών χαρών δεν τηρούν τη νομοθεσία, την αντικατάσταση όσων μπορούν να αντικατασταθούν και την πιστοποίηση. Είναι μία διαδικασία που απαιτεί χρόνο και χρήμα, με συνέπεια σε γειτονιές όπου οι παιδικές χαρές έχουν αποξηλωθεί να διατυπώνονται τα εύλογα παράπονα των δημοτών.

Αποδέκτης αυτών των παραπόνων ο “Χ”, αναζήτησε και βρήκε τον σχεδιασμό του Δήμου Κομοτηνής, σχετικά με τις παιδικές χαρές που θα κλείσουν οριστικά, εκείνες που θα πιστοποιηθούν αλλά και τις εναλλακτικές λύσεις για τις γειτονιές όπου οι παιδικές χαρές πρέπει αναγκαστικά να αποτελέσουν παρελθόν.

ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ ΚΑΤΑ 36 ΟΙ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΧΑΡΕΣ

Σε 96 ανέρχονται οι παιδικές χαρές που είχε ο Δήμος Κομοτηνής, στην πόλη και σε οικισμούς, αριθμός που θα μειωθεί σε βάθος χρόνου κατά 36, αφού τελικά 60 είναι εκείνος που θα αναβαθμιστούν και θα πιστοποιηθούν. Σε εφαρμογή της νομοθεσίας ο Δήμος ξεκίνησε τα τελευταία χρόνια την προσπάθεια πιστοποίησης, πιεζόμενος βέβαια και από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Ροδόπης που με έγγραφο της τον Μάρτιο του 2017 καλούσε τους τέσσερις δημάρχους του νομού Ροδόπης να πιστοποιήσουν ή να κλείσουν τις παιδικές χαρές.

Ο ΣΤΟΧΟΣ ΓΙΑ 60 ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΧΑΡΕΣ

Ο σχεδιασμός του Δήμου Κομοτηνής βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και περιλαμβάνει την κατάργηση 36 παιδικών χαρών και την πιστοποίηση 60 παιδικών χαρών, από το σύνολο των 96 στην πόλη και σε οικισμούς. Τα νούμερα αυτά αντλούμε από την συζήτησή μας με τον δήμαρχο Γιώργο Πετρίδη, για να ενημερωθούμε ότι μέχρι σήμερα έχουν πιστοποιηθεί 6 παιδικές χαρές, οδεύουν προς ολοκλήρωση και πιστοποίηση άλλες 24 παιδικές χαρές και εντός του 2019 επίκειται η πιστοποίηση άλλων 13 παιδικών χαρών, σύμφωνα με τη διακήρυξη που έχει έτοιμη για να “τρέξει” ο Δήμος. Για τις εναπομείνασες 17 παιδικές χαρές θα ακολουθήσει στην συνέχεια (μετά το 2019) η διαδικασία της ανακατασκευής και πιστοποίησης, μέχρι ο Δήμος να αγγίξει τον στόχο των 60 πιστοποιημένων παιδικών χαρών.

Όλα τα παραπάνω απαιτούν χρήματα, με τον Δήμο Κομοτηνής να διαθέτει ίδιους πόρους, να αξιοποιεί προγράμματα όπως το Leader και ο Φιλόδημος και να λαμβάνει αντισταθμιστικά οφέλη από τον αγωγό TAP για την κατασκευή 6 παιδικών χαρών. Οι τελευταίες εξελίξεις θέλουν την πρώτη φάση του προγράμματος ανακατασκευής των παιδικών χαρών μέσω του TAP να υλοποιείται στους οικισμούς Μεσοχώρι, Κόσμιο και Ροδίτη, για να πάρουν έπειτα σειρά το Θρυλόριο, ο Φύλακας και το Μεγάλο Δουκάτο. Οι συγκεκριμένες 6 παιδικές χαρές είναι ανάμεσα στις 24 που σύντομα θα πιστοποιηθούν.

Την ίδια στιγμή ο Δήμος αξιοποιεί χρηματοδότηση 240.000 ευρώ μέσω του προγράμματος «Φιλόδημος ΙΙ» για να αναβαθμίσει τις παρακάτω 9 παιδικές χαρές της πόλης και των οικισμών:

 

  • Επί της οδού Ιασωνίδου
  • Στην περιοχή του ΟΣΕ
  • Στην πλατεία Π. Μελά (Οδός Λαμπουσιάδη)
  • Στην Καρυδιά
  • Στο Κόσμιο
  • Στον οικισμό Άγιοι Θεόδωροι, στο χώρο της Κοινότητας
  • Στον οικισμό Άγιοι Θεόδωροι, στην πλατεία
  • Στον οικισμό Παραδημή, στην πλατεία

 

  • Στον οικισμό Παγούρια, στην τριγωνική νησίδα

ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΧΑΡΕΣ ΠΟΥ ΑΠΟΞΗΛΩΝΟΝΤΑΙ ΟΡΙΣΤΙΚΑ

Όσον αφορά παιδικές χαρές που αποξηλώθηκαν, ο δήμαρχος διευκρινίζει ότι “ορισμένες από αυτές δεν θα μπορέσουν να ανασκευαστούν για λόγους νομικής υπόστασης με βάση τις καινούργιες διατάξεις”. Τέτοιες είναι η παιδική χαρά στη συμβολή των οδών Μακεδονίας και Βύρωνος, επί της Θεοδοσίου (απέναντι από το ναό της Παναγίας, μπροστά στο Μητροπολιτικό Μέγαρο, αφού ο χώρος είναι χαρακτηρισμένος ως αρχαιολογικός).

Η αποξήλωση αυτών των παιδικών χαρών είναι υποχρεωτική, με τον Δήμο όμως να μην κλείνει τα αυτά στα παράπονα των δημοτών, αλλά να αναζητεί εναλλακτικές λύσεις για ενδεχόμενη κατασκευή νέων παιδικών χαρών σε όμορους χώρους. Βέβαια η έλλειψη κοινόχρηστων χώρων κάνει τη λύση να φαντάζει δύσκολη, όχι όμως ακατόρθωτη.

Ο δήμαρχος κος Πετρίδης εκφράζει την πεποίθηση ότι “στο τέλος του 2019 θα έχουμε πιστοποιημένες το 80% των παιδικών χαρών”. Δυνατότητα φύλαξης των δημοτικών παιδικών χαρών, όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας, δεν υπάρχει. Οπότε έγκειται στον κάθε δημότη, μικρό και μεγάλο, να σεβαστεί τις παιδικές χαρές και να τις διατηρήσει σε καλή κατάσταση, όπως δηλαδή θα παραληφθούν μετά την αναβάθμιση και πιστοποίηση.

{Πηγή δημοσίευσης: http://www.xronos.gr/, της Δήμητρας Συμεωνίδου, 22/6/2018}