Πρωτοβουλία για την διάσωση του παλιού Δικαστικού Μεγάρου Κομοτηνής

Ο Δήμος Κομοτηνής ζητάει την παραχώρηση του ιστορικού κτιρίου από το Υπουργείο Δικαιοσύνης για τουλάχιστον 30 χρόνια

Πρωτοβουλία για τη διάσωση του παλιού Δικαστικού Μεγάρου Κομοτηνής ανέλαβε ο Δήμος Κομοτηνής, με απόφαση δημοτικού συμβουλίου. Συγκεκριμένα, το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε την υποβολή αιτήματος από τον Δήμο προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης για την παραχώρηση στον Δήμο του παλιού Δικαστικού Μεγάρου Κομοτηνής για τουλάχιστον 30 χρόνια.

Επί της ψηφοφορίας, θετικοί ήταν όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι, εκτός από τον επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Γιάννη Λεβέντη, ο οποίος πρότεινε αναβολή του θέματος, για να συζητηθούν οι χρήσεις του κτιρίου. Βεβαίως, το μεγάλο «εάν», είναι εάν ο Δήμος Κομοτηνής θα καταφέρει να πείσει το Υπουργείο Δικαιοσύνης να του παραχωρήσει ένα τέτοιο ιστορικό κτίριο…

Ένα ιστορικό κτίριο αφημένο στη μοίρα του

Πάντως, το κτίριο που έχει χρόνια να λειτουργήσει, κάθε χρόνο «βγάζει» προβλήματα και είναι απαραίτητο να γίνουν μία σειρά εργασιών, προκειμένου να καταστεί ξανά λειτουργικό, όπως μπορείτε να δείτε και στις φωτογραφίες. Όπως άλλωστε πληροφόρησε το σώμα η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κλεοπάτρα Στογιαννίδου «μέχρι και το έτος 2003 στο κτίριο στεγάζονταν δικαστικές υπηρεσίες, ωστόσο από τότε και μέχρι σήμερα δηλαδή για διάστημα περισσότερο των 15 ετών δεν λειτουργεί πλέον και φέρει μία εικόνα εγκατάλειψης, με αποτέλεσμα να υφίσταται καθημερινά φθορές που προοδευτικά απειλούν ακόμη και τη στατικότητά του».

Η κα Στογιαννίδου έκανε λόγο για «ένα ιδιαίτερα σημαντικό για την πόλη της Κομοτηνής κτίριο, από άποψη τόσο ιστορική όσο και αρχιτεκτονική» και θύμισε κάποια ιστορικά γεγονότα: Ειδικότερα, όταν μετά το 1920 με τις συνθήκες Νεϊγύ και Σεβρών η Θράκη ενσωματώνεται στο Ελληνικό κράτος και η Κομοτηνή απελευθερώνεται από την 9η Μεραρχία Σερρών με τον Παμίκο Ζυμβρακάκη, ο Ζυμβρακάκης παραλαμβάνει την πόλη στο παλιό δικαστικό μέγαρο. Το κτίριο γίνεται η έδρα της διοίκησης Θράκης, η οποία συμπεριλαμβάνει τις επαρχίες Κομοτηνής, Σαπών και Ξάνθης, ενώ μετά το 1922 και την συνθήκη της Λωζάννης το 1923 στο κτίριο μεταφέρονται οι δικαστικές αρχές.

Τέλος, σύμφωνα με την πρόεδρο «η υλοποίηση ενός έργου αναπαλαίωσης θα έχει μόνο θετικά αποτελέσματα, καθώς το κτίριο από  τα  όρια  της  κατάρρευσης  θα  επανενταχθεί λειτουργικά  στον  αστικό  ιστό  της  πόλης και  θα  μετατραπεί  από  ένα κουφάρι που είναι σήμερα σε ένα  ζωντανό  κύτταρο  πολιτισμού για την πόλη μας και τους κατοίκους της».

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε την υποβολή αιτήματος παραχώρησης για τουλάχιστον 30 έτη, προκειμένου -εάν αυτό παραχωρηθεί- ο Δήμος Κομοτηνής να μπορέσει να το καταστήσει λειτουργικό αξιοποιώντας κάποιο πρόγραμμα και μετά να το αξιοποιήσει, όπως αποφασιστεί ότι θα είναι καλύτερο για την πόλη.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, του Διονύση Βοργιά, 1/7/2020}