Για το ζήτημα που «αναστάτωσε» τους συνταξιούχους, μετά και τις εκτιμήσεις του Συνδέσμου Βιομηχάνων Ελλάδος για…περικοπή των συντάξεων, αλλά και για ακόμη μια θλιβερή είδηση, αυτή της μεταφοράς της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ στις…Βρυξέλλες μετά από 116 χρόνια στην Ελλάδα, μίλησε στην «Θ» η Πρόεδρος του ΣΕΒ Ξάνθης κ. Έλενα Ροφαέλα.
Υπενθυμίζεται ότι για το πρώτο ζήτημα, ο ΣΕΒ επισημαίνει ότι η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος θέτει σε κίνδυνο την μακροοικονομική σταθερότητα. Όσον αφορά τον όμιλο ΤΙΤΑΝ, αυτός ακολουθεί τον δρόμο των ΦΑΓΕ, Viohalco και Coca Cola 3E, μεταφέροντας την καταστατική έδρα στις Βρυξέλλες.
Η τσιμεντοβιομηχανία με ιστορία 116 προχωρά σε αυτή την κίνηση κυρίως για να βρει πρόσβαση σε φθηνό χρήμα (σ.σ. που ήδη έχουν αρκετοί ανταγωνιστές της) που θα την βοηθήσει να μπορεί να πρωταγωνιστεί στην αγορά του τσιμέντου για αρκετές δεκαετίες ακόμη.
«Το σύστημα δεν βγαίνει»
Για το μεν πρώτο ζήτημα, η κ. Ροφαέλα επισήμανε ότι «αυτό το οποίο διάβασα και σαν δήλωση του Γενικού Διευθυντή του ΣΕΒ κ. Σκέρτσου, ουσιαστικά λέει ότι έτσι όπως πηγαίνουν τα πράγματα και σύμφωνα με το συνταξιοδοτικό το οποίο είναι ένα διανεμητικό σύστημα στην Ελλάδα, οι αριθμοί δεν βγαίνουν. Όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχει θέμα με το συνταξιοδοτικό. Αυτό το οποίο θεωρώ πως προτείνουν είναι να αυξηθεί το ΑΕΠ μέσω της αύξησης της επιχειρηματικότητας. Όσον αφορά το συνταξιοδοτικό, επειδή σε κάθε διανεμητικό σύστημα ο συνταξιούχος θα πάρει όσα το κράτος μαζέψει από τις εισφορές των τωρινών εργαζόμενων, όταν οι μισθοί πέφτουν και η ανεργία αυξάνεται, για να παραμείνουν ακλόνητες οι συντάξεις θα πρέπει να πληρώσουν την διαφορά ο Έλληνας φορολογούμενος και οι επιχειρήσεις. Αυτό γίνεται μέσω του ΑΕΠ. Αυτή την στιγμή, 3,5 εκατομμύρια μισθωτών (ιδιωτικού και δημοσίου) και μη μισθωτών (αγρότες και επιχειρηματίες) πληρώνουν 2700 συνταξιούχους. Το κλάσμα είναι 1,3/1. Αν λάβουμε υπόψιν μας και τις μη καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές των Ελευθέρων Επαγγελματιών, τότε πηγαίνουμε σχεδόν στο 1/1. Άρα καταλαβαίνουμε ότι το σύστημα δεν «βγαίνει», με βάση το ύψος των συντάξεων αυτήν την στιγμή και με το ύψος των μισθών. Πρέπει λοιπόν διαχρονικά, να αυξήσουμε τον παρονομαστή του κλάσματος, να είμαστε περισσότεροι οι εργαζόμενοι, να προσφέρουμε περισσότεροι έτσι ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει το σύστημα. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσω της αύξησης της απασχόλησης και των νέων θέσεων εργασίας».
«Πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή – Μονόδρομος η αύξηση της απασχόλησης»
«Τα τελευταία χρόνια, ούτως ή άλλως μέσω και των δύο λογαριασμών δεν βγαίνει. Πάντα στον προϋπολογισμό μπαίνε και ένα κομμάτι προϋπολογισμού και του ΑΕΠ μέσα στο συνταξιοδοτικό, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνεται εσαεί. Θα πρέπει να αλλάξει άμεσα μέσω του τρόπου που ανέλυσα παραπάνω. Ούτως ή άλλως γίνεται τα τελευταία χρόνια, απλώς πρέπει να λάβουμε τα μέτρα μας γιατί αυτό δεν μπορεί να γίνεται εσαεί» συνέχισε η ίδια, σημειώνοντας με έμφαση ότι «ουσιαστικά πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή. Ούτως ή άλλως, μέρος του ΑΕΠ και πού μεγάλο μέρος της φορολογίας των παραγωγικών συντελεστών της χώρας πηγαίνει στο συνταξιοδοτικό. Αυτό δεν μπορεί να γίνεται εσαεί και για αυτό πρέπει να παρθούν άμεσα κάποια μέτρα, μέσω φυσικά της αύξησης της απασχόλησης. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατόν. Δεν θέλω να θεωρηθεί ότι είμαι θετική ή αρνητική. Εννοείται ότι δεν πρέπει να γίνουν μειώσεις συντάξεων, αλλά πρέπει να βρεθεί και μία λύση. Το συζητούμε και το θέτουμε πάρα πολλά χρόνια. Δεν είναι τωρινό το πρόβλημα…».
«Ασθενής η αναπτυξιακή δύναμη της Ελλάδας»
Σε ο,τι αφορά την αλλαγή έδρας στο εξωτερικό, του ομίλου ΤΙΤΑΝ η κ. Ροφαέλα εξηγεί ότι «αυτές οι εταιρείες μέσω των πολυεθνικών έχουν την δυνατότητα να κάνουν κάτι τέτοιο. Πλην της μείωσης της φορολογίας που θα έχουν αλλάζοντας την έδρα τους, θεωρώ πως με αυτόν τον τρόπο θα έχουν και πρόσβαση στο Διεθνές Τραπεζικό Σύστημα και σε ανταγωνιστικότερους όρους δανεισμού. Αυτό μας δίνει ένα τραγικό παράδειγμα και μας δείχνει να καταλάβουμε ότι πρέπει να αλλάξουν άμεσα πολλά πράγματα και να λυθούν πολλά θέματα. Στην Ελλάδα η αναπτυξιακή δύναμη παραμένει ασθενής. Δεν ξεπερνά το 50% της παραγωγικότητας των προηγμένων χωρών (σημαίνει ότι έχουμε πάρα πολύ δρόμο να διανύσουμε), το τραπεζικό σύστημα αδυνατεί να στηρίξει την οικονομία και το φορολογικό σύστημα είναι αναπτυξιακό και δεν δημιουργεί κίνητρα για μεγέθυνση των επιχειρήσεων και των επενδύσεων».
«Επιπλέον ζητήματα για την δική μας περιοχή – Χρειάζεται βιομηχανική αναγέννηση»
Κλείνοντας η ίδια σημείωσε ότι «η περιοχή μας ειδικότερα, έχει επιπλέον ζητήματα που αυξάνουν το παραγωγικό κόστος και το κόστος λειτουργίας. Έχουμε απουσία υποδομών, έχουμε απόσταση από τα κέντρα κατανάλωσης, έχουμε αυξανόμενο κόστος μεταφοράς προϊόντων (το οποίο συνεχώς μεγαλώνει), έχουμε το κόστος των καυσίμων, τον ανταγωνισμό από τις όμορες χώρες, το παρεμπόριο, το χαμηλό εργατικό των όμορων νομών και είχαμε και κίνητρα που χάσαμε σαν περιοχή. Εμείς σαν δίκτυο συνδέσμων προσπαθούμε να θέσουμε την περιοχή σε ένα πλαίσιο συγκεκριμένων κινήτρων και σε μια περιοχή που θα έχει ειδικά κίνητρα για να μπορέσει να αναπτυχθεί σωστά. Κίνητρα τα οποία φυσικά θα είναι σύννομα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και δεν θα δημιουργούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε πλέον (όπως 12%, δάνεια ελληνικού δημοσίου κλπ). Επειδή τώρα η χώρα μας βγαίνει από τα μνημόνια, θα πρέπει να έχει την ικανότητα να μετουσιώσει όλες τις οδυνηρές εμπειρίες του παρελθόντος σε σύνεση και συνεργασία, ώστε να γίνει πόλος σταθερότητας και ευημερίες. Πρέπει οι θυσίες να πιάσουν τόσο και να προχωρήσουμε μπροστά προσπερνώντας τις στρεβλώσεις του παρελθόντος. Χρειάζεται η Ελλάδα να γίνει μια δυναμική βιομηχανική χώρα. Πρέπει να αυξηθούν οι παραγωγικές επενδύσεις και ουσιαστικά πρέπει να γίνει βιομηχανική αναγέννηση. Η ελληνική μεταποίηση να γίνει διεθνώς ανταγωνιστική. Αυτό θα φέρει και περισσότερες δουλειές…»
{Πηγή δημοσίευσης: https://www.thraki.com.gr/, 20/10/2018}