Υπό την προεδρία του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη πραγματοποιήθηκε η 4η συνεδρίαση της κυβερνητικής Επιτροπής Βιομηχανίας, στην οποία συμμετείχαν τα μέλη των εμπλεκόμενων Υπουργείων και των κοινωνικών φορέων.
Κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής ολοκληρώθηκε η Εθνική Στρατηγική Βιομηχανίας, η οποία πλέον διαθέτει και ένα σχέδιο δράσης με 43 παρεμβάσεις (εθνικές πρωτοβουλίες, εμβληματικά έργα, προγράμματα και δράσεις), συνολικού προϋπολογισμού 2,1 δις ευρώ, με στόχο την ενίσχυση της ελληνικής βιομηχανίας.
Το σχέδιο δράσης
Όπως ανέφερε ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης «η Εθνική Στρατηγική Βιομηχανίας αποτελεί μία στρατηγική επιλογή που μπορεί να φέρει αποτελέσματα προς όφελος όλων. Η Εθνική Στρατηγική θα αποτελέσει το βασικό εργαλείο βιομηχανικής πολιτικής της χώρας μας για την επόμενη δεκαετία, ώστε να υλοποιηθούν δράσεις και μεταρρυθμίσεις που θα έχουν ουσιαστικό αντίκτυπο στην καθημερινότητα της βιομηχανίας, αλλά και εμβληματικά έργα και εθνικές πρωτοβουλίες που θα μετασχηματίσουν το παραγωγικό μοντέλο της Ελλάδας».
Ο κος Γεωργιάδης μίλησε για τους στόχους της Εθνικής Στρατηγικής Βιομηχανίας, οι οποίοι είναι αφενός ποιοτικοί και αφετέρου ποσοτικοί και μετρήσιμοι που αφορούν στην αύξηση της συνδρομής της βιομηχανίας στο ΑΕΠ έως 13% εντός πενταετίας και έως 15% έως το 2030, έναντι 10,7% που είναι σήμερα, και στην αύξηση των εξαγωγών βιομηχανικών προϊόντων ως ποσοστό του ΑΕΠ έως 15% εντός πενταετίας, έναντι του ισχύοντος 9,2%, καθώς και στην αύξηση του ποσοστού απασχόλησης έως 12% το 2027, έναντι υφιστάμενου 8,2%.
Το σχέδιο δράσης, εκτός από οδηγός για την ανάπτυξη της ελληνικής βιομηχανίας, θα λειτουργήσει και ως εργαλείο για τη βέλτιστη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων, οι οποίοι πλέον ανέρχονται όσον αφορά στην βιομηχανία σε παραπάνω από 3.5 δις για την επόμενη πενταετία, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, του Αναπτυξιακού Νόμου και του νέου ΕΣΠΑ-ΕΠΑνΕΚ 2021-2027. Μάλιστα από το Υπουργείο εκτιμάται, πως η σημαντική κρατική ενίσχυση θα μοχλεύσει ισόποσες τουλάχιστον ιδιωτικές επενδύσεις, αυξάνοντας σημαντικά το οικονομικό αποτύπωμα της Εθνικής Στρατηγικής.
Υπάρχει ελπίδα για τη ΒΙΠΕ Κομοτηνής;
Το νέο σχέδιο δράσης, από κοινού με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες για τις Βιομηχανικές Περιοχές και τα Βιομηχανικά Πάρκα, το νέο Αναπτυξιακό Νόμο που κινητροδοτεί λίγο περισσότερο επενδύσεις στη Θράκη και τα χρηματοδοτικά εργαλεία με κορωνίδα το Ταμείο Ανάκαμψης, ανακινούν τη συζήτηση για το εάν υπάρχει ελπίδα για τα κλειστά εργοστάσια της ΒΙΠΕ Κομοτηνής.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ περίπου 2/3 εργοστάσια είναι κλειστά. Συγκεκριμένα, στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής από τις 72 επιχειρήσεις, οι 69 είναι μεταποιητικές, αλλά εξ αυτών λειτουργούν μόνο οι 25, ήτοι οι υπόλοιπες 44 (ποσοστό 64%) έχουν βάλει λουκέτο.
Η επένδυση της ΤΕΡΝΑ για την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής ενέργειας, καθώς επίσης πρόσφατες επενδύσεις σε ήδη υφιστάμενα εργοστάσια, όπως η Alfa Beta Roto, η Sunlight και η Ποτοποιία-Οινοποιία Θράκης έχουν φέρει ξανά κάποια εργοτάξια στην περιοχή και μερικές νέες θέσεις εργασίας. Πάγιο αίτημα είναι να προχωρήσει επίσης η δεύτερη μονάδα της ΔΕΗ στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής. Το βασικό ερώτημα είναι όμως, εάν τα παραπάνω κίνητρα που έχουν δοθεί από την κυβέρνηση, μπορούν να βάλουν ξανά μπρος επενδυτικές πρωτοβουλίες για κλειστά εργοστάσια που συμπληρώνουν τουλάχιστον δεκαετία σε λουκέτο, με ελάχιστο ή καθόλου επενδυτικό ενδιαφέρον.
Στυλιανίδης κατά Γεωργιάδη για την κλειστή Shelman
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε αυτή τη χρονική συγκυρία είχε η τοποθέτηση του βουλευτή Ροδόπης Ευριπίδη Στυλιανίδη στο ράδιο Χρόνος 87.5fm, όταν ερωτήθηκε για την πιο πολυσυζητημένη υπόθεση κλειστού εργοστασίου, τη Shelman, για την οποία πολλές φορές ο υπουργός Ανάπτυξης κι Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης έχει υποσχεθεί επαναλειτουργία. «Με τη Shelman όπως περιμένετε κι εσείς περιμένω κι εγώ…» είπε και μετέφερε την απάντηση που δέχθηκε μέσα στο καλοκαίρι από τον υπουργό, όταν ανακίνησε το θέμα: «υπάρχει ενδιαφερόμενος επενδυτής, πρέπει να ξεκαθαριστούν κάποια θέματα με τον εκκαθαριστή. Αυτή ήταν η απάντηση που μου έδωσε κι αυτή μεταφέρω. Είμαι στεναχωρημένος με αυτό το θέμα, κατά τη γνώμη μου έχει καθυστερήσει απαράδεκτα». Επί της ουσίας δηλαδή, ο τοπικός βουλευτής της ΝΔ ευθέως άσκησε κριτική στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου για κωλυσιεργία.
Συγχρόνως πάντως ο κος Στυλιανίδης παρουσιάστηκε ικανοποιημένος για την προώθηση λοιπών ζητημάτων που απασχολούν κυρίως τις εν ενεργεία βιομηχανίες στη ΒΙΠΕ. Ο βουλευτής έκανε πρόσφατα αυτοψία στη ΒΙΠΕ με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ενώ χθες επέδωσε στον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ Αθανάσιο Ψαθά φάκελο αιτημάτων του Συνδέσμου Βιομηχάνων και Βιοτεχνών Ροδόπης.
«Υπήρξε κινητοποίηση κι ευαισθητοποίηση, προκειμένου να γίνει απευθείας επικοινωνία του Συνδέσμου Βιομηχανιών με την ΕΤΒΑ, ώστε να λυθούν προβλήματα κι εκκρεμότητες […]. Εγκρίθηκε ένα μεγάλο ποσό από τον κρατικό προϋπολογισμό και το Αναπτυξιακό Ταμείο. Ετοιμάζονται παρεμβάσεις στη ΒΙΠΕ, που θα διευκολύνουν σημαντικά τις επιχειρήσεις» γνωστοποίησε και υποσχέθηκε πως άμεσα θα προχωρήσουν έργα όπως βελτίωση της φωταγώγησης και της ασφαλτόστρωσης, ενώ την ίδια ώρα προχωρούν οι διαδικασίες μελλοντικής σύνδεσης με τον σιδηρόδρομο, ώστε να μειωθεί το μεταφορικό κόστος.
{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, του Διονύση Βοργιά, 28/7/2022}