Την δεκαετία του λουκέτου διανύει κι ολοκληρώνει με πολλά αρνητικά στοιχεία, η Βιομηχανική Περιοχή Κομοτηνής, η οποία μετρά μεγάλες πληγές από τα πρώτα κιόλας χρόνια της κρίσης, από την προηγούμενη δεκαετία. «Η μεταποίηση της Βόρειας Ελλάδας προς το 2020: Κύρια μεγέθη, βιομηχανικές συγκεντρώσεις και αναγκαίες αναπροσαρμογές βιομηχανικής πολιτικής», αποτελεί μελέτη που εκπονήθηκε από την Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Μελετών του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) με την χρηματοδότηση και την υποστήριξη της «ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ Α.Ε.». Αποτελεί την καλύτερη δυνατή τεκμηρίωση για τον αγώνα επιβίωσης που δίνουν πολλά εργοστάσια σε βιομηχανικές περιοχές συνορεύουσες με χώρες με χαμηλότερους συντελεστές ΦΠΑ. Κι αποτελεί – χρονικά – το καλύτερο επιχείρημα για την απουσία ειδικού σχεδίου για την Βόρεια Ελλάδα και την ΑΜ-Θ συγκεκριμένα, σχέδιο το οποίο δεν υπάρχει ούτε στο νέο «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο της κυβέρνησης.
ΑΜ-Θ: Η Βι.Πε. εκπέμπουν SOS
Σε επίπεδο βιομηχανικών περιοχών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, από τις 282 επιχειρήσεις οι 207 είναι μεταποιητικές και εξ αυτών μόλις οι 94 παραμένουν σε λειτουργία, δηλαδή 113 (ποσοστό 55%) έχουν βάλει λουκέτο. Η μεταποίηση έχει πληγεί βάναυσα από την κρίση και τον αθέμιτο διασυνοριακό ανταγωνισμό.
Στη Βι.Πε. Κομοτηνής συγκεκριμένα από τις 72 επιχειρήσεις, οι 69 είναι μεταποιητικές, αλλά εξ αυτών λειτουργούν μόνο οι 25, ήτοι οι υπόλοιπες 44 (ποσοστό 64%) έχουν βάλει λουκέτο.
Η αυτοψία του «Χ» στην βιομηχανική περιοχή της Κομοτηνής αποδεικνύει την πραγματικότητα. Απογευματινές ώρες, όταν άλλοτε η κινητικότητα ήταν αισθητή από τα φανάρια της εισόδου, η κατάσταση εν έτει 2019 ομοιάζει με «αποκάλυψη», καθ’ όσον η κίνηση οχημάτων είναι ελάχιστη, ενώ τα σημάδια του χρόνου έχουν αποτυπωθεί έντονα στα ανενεργά εργοστάσια, με (εξωτερικά τουλάχιστον) σημαντικές φθορές.
Μάλιστα, η Βι.Πε. της Κομοτηνής παίρνει το «χάλκινο» μετάλλιο στην αποβιομηχάνιση της μεταποίησης, ενώ το «χρυσό» δεν πάει μακριά, παρά στις Βι.Πε. Έβρου, στην οποία έχουν παραμείνει μόνο κάποια σκόρπια εργοστάσια μεταποίησης, καθώς εκεί τα στοιχεία είναι δραματικά: Λειτουργούν 3 μεταποιητικά και λουκέτο έχουν βάλει 26 (ποσοστό 90%).
Πιο αναλυτικά στοιχεία για όλο το βορειοελλαδίτικο τόξο και υπάρχουν στους δύο πίνακες του παρόντος ρεπορτάζ.
Η κατάσταση που περιγράφηκε ως άνω σε αδρές γραμμές, μπορεί μεν να επικρατεί στους «οργανωμένους υποδοχείς επιχειρήσεων», δηλαδή στις βιομηχανικές περιοχές, αλλά οι βιομηχανικές περιοχές είναι ο «καθρέπτης» της ακμάζουσας ή παρακμάζουσας πορείας της βιομηχανίας σε κάθε περιοχή.
{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr, του Διονύση Βοργιά, 24/10/2019}