Μια βόλτα στη Βιομηχανική Περιοχή Κομοτηνής, αποτελεί μια βόλτα στο παρελθόν, μιας και δίπλα στις εναπομείναντες επιχειρήσεις, κάποιος μπορεί να δει τα κουφάρια μιας άλλης εποχής και τα απομεινάρια της αποβιομηχανοποίησης.
Μιας αποβιομηχανοποίησης η οποία είχε έρθει πολύ πριν την κρίση, όμως επιταχύνθηκε από αυτή, ενώ παρά τις κάποιες ιστορίες επιτυχίας, δεν φαίνεται η περιοχή να ανακάμπτει, με τις πάλαι ποτέ επιχειρήσεις να μένουν ανάμνηση μιας καλύτερης εποχής.
Ο ΠτΘ έκανε ένα οδοιπορικό στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής, όπου σε μερικά σημεία η φύση έχει υπερνικήσει πλέον τον άνθρωπο, και έχει αρχίσει να παίρνει πίσω αυτό που ο άνθρωπος χρησιμοποίησε για να φέρει την ανάπτυξη, όμως τελικά ή δεν ήξερε πως να τη φέρει, ή τη διαχειρίστηκε λανθασμένα.
Επιχειρήσεις κλειστές
Σύμφωνα με την πρόσφατη μελέτη «Η μεταποίηση της Βόρειας Ελλάδας προς το 2020: κύρια μεγέθη, βιομηχανικές συγκεντρώσεις και αναγκαίες προσαρμογές βιομηχανικής πολιτικής» της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ και του ΣΒΒΕ (πλέον ΣΒΕ), στους οργανωμένους υποδοχείς επιχειρήσεων, δηλαδή τις Βιομηχανικές περιοχές, η Ροδόπη είδε σημαντική μείωση την τελευταία 20ετία, μιας και από τις 69 μεταποιητικές επιχειρήσεις μόλις οι 25 θεωρούνται ενεργές, ποσοστό 36%, ενώ 44 είναι οι ανενεργές, δηλαδή ποσοστό 64%.
Μια βόλτα στην περιοχή, δείχνει ότι η έκταση της ΒΙΠΕ παραμένει ερημική και σε κάποια σημεία ερειπωμένη, με επιχειρήσεις σύμβολα για την περιοχή να έχουν κλείσει.
Η πάλαι ποτέ ΕΝΚΛΩ, η ΣΕΛΜΑΝ, ο Χατζηλουκάς, η Fanco, και πολλές άλλες επιχειρήσεις ή έκλεισαν, ή χάθηκαν στο πέρασμα του χρόνου, με τα εργοστάσιά τους να μένουν εκεί, και να περιμένουν, άλλα καινούριους επενδυτές, άλλα καινούριους ιδιοκτήτες.
Περιμένοντας την ανάπτυξη
Υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ; Κάθε νέα κυβέρνηση μας λέει ότι αναζητείται λύση, κάθε νέα κυβέρνηση θα φέρει την ανάπτυξη, αλλά προφανώς αυτή κάπου χάνεται στο δρόμο και δεν φτάνει ξανά στη ΒΙΠΕ.
Σε πρόσφατη παρουσίαση της ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. για το πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία των βιομηχανικών περιοχών και επιχειρηματικών πάρκων και των λοιπών Οργανωμένων Υποδοχέων Δραστηριοτήτων (ΟΥΔ) και τον ρόλο των Φορέων Διοίκησης και Διαχείρισής τους (ΦΔΔ) κατατέθηκαν προτάσεις για το μέλλον των ΒΙΠΕ.
Ανάμεσα σε αυτές η θεσμοθέτηση της δυνατότητας των ΦΔΔ να λειτουργούν ως “one-stop-shop” για τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις, η βελτίωση των υπαρχουσών και η ανάπτυξη νέων δημόσιων υποδομών για την εξυπηρέτηση των βιομηχανικών περιοχών και των ΟΥΔ και η διεύρυνση των δραστηριοτήτων που επιτρέπεται να εγκαθίστανται σε Οργανωμένους Υποδοχείς Δραστηριοτήτων στον πρωτογενή τομέα.
Βέβαια χωρίς ανάπτυξη, και χωρίς νέες επιχειρήσεις, τα αποτελέσματα θα είναι πάλι τα ίδια. Ελπίζουμε ότι στο μέλλον, αντί για ρεπορτάζ για τα εγκαταλελειμμένα κτίρια και τις εκτάσεις, θα μπορέσουμε να γράψουμε για τα νέα που δημιουργούνται στο χώρο, και ας έχει διαψευστεί η ελπίδα αυτή πολλές φορές.
{Πηγή δημοσίευσης: http://paratiritis-news.gr/, του Κώστα Μαρκενδούδη, 16/7/2019}