Τριάντα χρόνια χωρίς αυτόν που με την δημιουργική του πορεία, την μακρόχρονη και ανιδιοτελή προσφορά του, ανεδείχθη ως ο μεγάλος συνεταιριστής και πολιτικός που σηματοδότησε την χώρα μας. Το πάθος του η ανάπτυξη του συνεταιριστικού κινήματος. Με στόχο την πραγματοποίηση του οράματος του η ενασχόληση του με την πολιτική.
Με τόλμη και φαντασία, με ιδέες πολύ μπροστά της εποχής του, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στον αγροτικό κόσμο , τον σκληρά εργαζόμενο κάτοικο της υπαίθρου, εργάσθηκε με όλες του τις δυνάμεις μέχρι και την τελευταία μέρα της ζωής του.
Το έργο του, έργο που οραματίστηκε, σχεδίασε και πραγματοποίησε παλεύοντας τις δυσκολίες και αντιστεκόμενος στις προκλήσεις της εποχής του, δεν είναι άλλο παρά τρανή απόδειξη της αγωνίας του για τον τόπο που τον μεγάλωσε και τους ανθρώπους του μόχθου.
Η θλιβερή επέτειος των 30 χρόνων από τον θάνατο του μας δίνει μια ακόμα ευκαιρία να θυμηθούν οι παλαιότεροι και να γνωρίσουν οι νεώτερες γενιές τον άνθρωπο που το όραμα της προσφοράς του τον καταξίωσαν στην συνείδηση μας αναδεικνύοντας τον ως μία από τις κορυφαίες προσωπικότητες του τόπου μας.
Το όνομα του δόθηκε στην ομώνυμη πλατεία στο τέλος της οδού Μ. Καραολή και στο γυμναστήριο στην Εκτενεπόλ, χάρις στον αείμνηστο Δήμαρχο μας Φίλιππα Αμοιρίδη.
Η Νομαρχία Ξάνθης, επί αειμνήστου Γιώργου Παυλίδη, τον κατέταξε, μαζί με τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλο και τον μουσουργό Μάνο Χατζιδάκι, ως μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες που σηματοδότησαν τον Νομό Ξάνθης τον αιώνα που πέρασε.
Τα τελευταία χρόνια πραγματοποιήθηκε και βρίσκεται σε εξέλιξη ίσως το μεγαλύτερο «Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης Ελλάδος, 2007-2013, «Αλέξανδρος Μπαλτατζής»» που συστάθηκε επί υπουργίας Αλέξανδρου Κοντού.
Με πρωτοβουλία του Συλλόγου Ποντίων Ν. Ξάνθης στον Αλέξανδρο Μπαλτατζή, μαζί με τον μακαριστό Επίσκοπο Ξάνθης Πολύκαρπο Ψωμιάδη, αφιερώθηκε το «12ο Πανελλαδικό φεστιβάλ Ποντιακών χορών» που με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 2016 στην πόλη της Ξάνθης.
Από την 23η Οκτωβρίου 2016, λειτουργεί, στην αναπαλαιωμένη πατρική του οικία στο Νεοχώρι Ξάνθης και με πρωτοβουλία και δαπάνες του Κέντρου Μελετών «Αλ. Μπαλτατζής», μουσείο «Αγροτικής και Συνεταιριστικής ιστορίας» όπου μπορεί ο επισκέπτης να αποκτήσει μια εικόνα του έργου και της προσφοράς του Μπαλτατζή. (επίσκεψη μουσείου κατόπιν συνεννόησης στο 6945104018, 6944301436, 6976977481,6947682383)
Διαβάστε εδώ περισσότερα για το βίο του Α. Μπαλτατζή,.
{Πηγή δημοσίευσης: http://elthraki.gr , 29/7/2017}