Σήμερα, ο αρχαίος κόσμος είναι για μας ουσιαστικά «άηχος», καθώς η ακουστική μνήμη δεν μπόρεσε να διανύσει τόσους αιώνες και να οδηγήσει τα μουσικά ακούσματα μέχρι τους καιρούς μας.
Στην πραγματικότητα, βέβαια, η μουσική διαπότιζε όλες τις εκφάνσεις του δημόσιου και ιδιωτικού βίου. Ωστόσο, για τα μουσικά όργανα των αρχαίων Ελλήνων, αντλούμε πολύτιμες πληροφορίες από τα σωζόμενα, έστω και σε αποσπασματική μορφή, μουσικά όργανα, από τις γραπτές πηγές και την πλούσια εικονογραφία.
Από τις 13 Μαΐου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023, οι επισκέπτες του Αρχαιολογικού Μουσείου Αβδήρων θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά τη λύρα, τη βάρβιτο, την πανδουρίδα, τον αυλό και άλλα πιστά αντίγραφα μουσικών οργάνων στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης «Ήχοι αρχαίων».
Η έκθεση, που είχε διοργανωθεί αρχικά από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας, έχει ως αφετηρία και βασικό άξονα ένα σύνολο από δεκαεπτά ανακατασκευές και απομιμήματα αρχαίων ελληνικών μουσικών οργάνων της περιόδου από τον 8ο έως τον 3ο αι. π.Χ. που χειροποίησε ο Γιώργος Πολύζος από το 1984 έως το 1994 για την ορχήστρα «ΕΥΡΕΤHΡΙΟ» του Πολιτιστικού Ομίλου Φοιτητών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Παράλληλα, θα υπάρχει φωτογραφική παρουσίαση αντικειμένων με παραστάσεις μουσικών οργάνων από το Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων.
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο, 13 Μαΐου 2023, στις 20.00 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων. Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί από ομιλίες των αρχαιολόγων της Εφορείας σχετικές με την μουσική στην αρχαιότητα και στα αρχαία Άβδηρα καθώς και παρουσίαση των ανακατασκευών από τον δημιουργό τους, Γιώργο Πολύζο.
Η είσοδος στην έκθεση θα είναι ελεύθερη για το κοινό κατά τις ώρες λειτουργίας του Αρχαιολογικού Μουσείου Αβδήρων (Δευτέρα, Τετάρτη-Κυριακή: 08:30-15:30).
Τηλέφωνα συνεννόησης: 2541051003, 2541051783.
Σας περιμένουμε με χαρά!!
Η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ξάνθης
κ.α.α., Μαρία Χρυσάφη, Αρχαιολόγος με βαθμό Α΄
{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xanthitimes.gr/, 11/5/2023}