Το φαγητό είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος για να κατανοήσει κανείς την κουλτούρα, τις συνήθειες, ακόμη και τις αξίες ενός λαού. Αυτή ακριβώς η γνωριμία, η κατανόηση και το «δέσιμο» που προκύπτει πάνω από μία κατσαρόλα και στη συνέχεια γύρω από το ίδιο τραπέζι, ήταν ο βασικός στόχος των δράσεων διαπολιτισμικής κουζίνας της Arsis Transit στην Αλεξανδρούπολης.
Ο δεύτερος κύκλος δράσεων διαπολιτισμικής κουζίνας της δομής πραγματοποιήθηκε από το Μάρτιο έως και τον Ιούνιο. Οι ωφελούμενοι είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τις διαφορετικές κουλτούρες της ομάδας τους, μέσω του φαγητού, και να γνωρίσουν καλύτερα την πόλη διαμονής τους. Σε συνεργασία με φορείς της περιοχής, όπως το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης, οι φιλοξενούμενοι της Άρσις, άνοιξαν έναν δίαυλο επικοινωνίας, τόσο μεταξύ τους, όσο και με την πόλη που αυτό το διάστημα διαμένουν.
Κι όλα αυτά, μέσω της μαγειρικής και του φαγητού. Οι δράσεις περιλάμβαναν εξορμήσεις στην πόλη για τα ψώνια των πρώτων υλών, ανίχνευση συνταγών, προετοιμασία, μαγείρεμα, ικανοποίηση για το αποτέλεσμα.
Σχετικά με την Άρσις
Η ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωσή Υποστήριξης Νέων είναι Μη Κυβερνητική Οργάνωση. Ιδρύθηκε το 1992 και λειτουργεί στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, το Βόλο, την Αλεξανδρούπολη και την Κοζάνη. Η ΑΡΣΙΣ αναπτύσσει δράσεις, προγράμματα και υπηρεσίες για την υποστήριξη των νέων και την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ευπαθών κοινωνικά ομάδων.
Aπό το Σεπτέμβριο του 2016 η ΑΡΣΙΣ λειτουργεί μία νέα Μεταβατική Δομή φιλοξενίας για ασυνόδευτους ανήλικους στην Αλεξανδρούπολη, για αγόρια από 5 έως 12 ετών και κορίτσια από 5 ως 18 ετών. Ο Ξενώνας έχει συνολική χωρητικότητα 25 ανηλίκων. Στα παιδιά αυτά παρέχεται στέγη, τροφή και όλα απαραίτητα είδη (είδη ένδυσης, υπόδησης, υγιεινής, τηλεκάρτες/κάρτες κινητού, εισιτήρια λεωφορείων κα), ενώ καλύπτονται οι ιατρικές τους ανάγκες. Ειδικευμένο προσωπικού παρέχει ψυχοκοινωνική υποστήριξη, νομική συμβουλευτική και εκπροσώπηση και παιδαγωγική πλαισίωση. Τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να φοιτούν στο σχολείο, να συμμετέχουν σε παιδαγωγικές και δημιουργικές δραστηριότητες εντός και εντός του Ξενώνα, αλλά και να μετακινούνται στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης, ώστε να επιτυγχάνεται η κοινωνική τους ενσωμάτωση.
Η δομή λειτουργεί στο πλαίσιο του έργου «Relocation & Reception Scheme» που χρηματοδοτείται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ (κωδικός έργου: GRC01/ 2016/ 00000 00060/00).
{Πηγή δημοσίευσης: http://www.evros-news.gr, από gnomionline.gr, 30/7/2017}