Εμπνευσμένα από στολές συλλόγων και από την επικαιρότητα
Φελιζόλ, εργαλεία γλυπτικής, φαντασία, έμπνευση, χρώματα, δημιουργικότητα και καλλιτεχνικά χέρια που βάζουν τα δυνατά τους, συνθέτουν τον «οργασμό» που επικρατεί αυτές τις ημέρες στο εργοτάξιο κατασκευής των καρναβαλικών αρμάτων, όσο οι μέρες κυλούν αντίστροφα για την μεγάλη καρναβαλική παρέλαση του φετινού Ξανθιώτικου Καρναβαλιού.
Τα φετινά άρματα, που δημιουργούνται από το «μηδέν» – είναι εμπνευσμένα από τις στολές πληρωμάτων και από τον φετινό γενικό τίτλο του καρναβαλιού «Ιδού η Ξάνθη, ιδού και το… χοροπήδημα» και από την επικαιρότητα.
Για όλα τα παραπάνω μίλησαν στην «Θ» ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Μιχάλης Τσέπελης και οι δυο καλλιτέχνες των φετινών αρμάτων κ. Ανδρεάς Σιρουχίδης και Κωνσταντίνος Πετρόπουλος.
Σημειώνεται ότι η «Θ» πιστή στην δεοντολογία της, αποτυπώνει με τον «φακό» της τον γενικότερο «οργασμό» των εργασιών και όχι τα ίδια τα άρματα, δεδομένου ότι αυτά θα αποτελέσουν και την μεγάλη έκπληξη της ημέρας κατά την οποία θα κορυφωθεί ο μεγαλύτερος θεσμός του Δήμου Ξάνθης.
«ΕΜΠΝΕΥΣΜΕΝΑ ΑΠΟ ΣΤΟΛΕΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΟΥ, ΤΑ ΦΕΤΙΝΑ ΑΡΜΑΤΑ – ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ»
Πιο αναλυτικά, ο κ. Τσέπελης, τόνισε στην «Θ» ότι «οι καλλιτέχνες ξεκινούν την δημιουργία των αρμάτων από το «μηδέν», με βάση την σκέψη και τις ιδέες που υπάρχουν. Έμπνευση, αποτελούν τα θέματα των στολών κάποιων συλλόγων καθώς και το κεντρικό θέμα του φετινού καρναβαλιού (σ.σ. το οποίο αποφασίσθηκε κατόπιν της έναρξης των εργασιών για την κατασκευή των αρμάτων). Επάνω σε αυτά τα θέματα βασίζονται οι καλλιτέχνες, για να δημιουργήσουν τα άρματα. Είμαστε μέσα στα χρονοδιαγράμματα και βρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο. Θέλω να πιστεύω ότι πιιθανόν να είμαστε έτοιμοι και λίγο νωρίτερα από την εβδομάδα της παρέλασης. Η βασίλισσα θα έχει δικό της άρμα».
«ΣΧΕΔΟΝ ΕΤΟΙΜΟ ΟΛΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ – ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΔΡΟΜΟ»
Σε ερώτηση της «Θ» αναφορικά με το αν έχουν κλείσει ονόματα καλλιτεχνών, βασίλισσας και παρουσιαστών, ο κ. Τσέπελης, απαντά:
«Όλο το πρόγραμμα είναι σχεδόν έτοιμο. Μόλις ολοκληρωθούν κάποιες δράσεις από κάποιους συλλόγους που αναμένουμε ακόμη, θα δημοσιοποιηθεί ώστε να ενημερωθεί όλος ο κόσμος. Είναι όλα τελειωμένα. Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο. Θα τα μάθετε όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα».
«ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ ΑΝΕΤΑ – ΠΗΓΑΙΝΟΥΜΕ ΓΙΑ 6 ΑΡΜΑΤΑ –
Από την πλευρά τους, οι καλλιτέχνες κ. Ανδρέας Σιρουχίδης και Κωνσταντίνος Πετρόπουλος, επισήμαναν ότι «νομίζω ότι προλαβαίνουμε άνετα. Τα θέματα είναι όντως από κάποιες στολές των συλλόγων, γιατί ξεκινήσαμε πριν βγει το θέμα της παρέλασης. Πηγαίνουμε για 6 άρματα. Η βασίλισσα, λογικά θα έχει το περσινό άρμα, αυτό με τους κύκνους. Εάν έχεις ένα πλάνο για το πώς θα κατασκευαστεί ένα άρμα, όλα βγαίνουν εύκολα. Εάν είναι σωστά τα μέτρα της κατασκευής, γίνεται λίγο πιο εύκολη η δουλειά σου. Πριν ξεκινήσουμε να κάνουμε τα γλυπτά, τα σχεδιάζουμε στο χαρτί. Την ώρα που σχεδιάζουμε, ήδη γνωρίζουμε περίπου τα μέτρα από τις κατασκευές και σκεφτόμαστε πως θα ενωθεί. Από την ώρα του σχεδιασμού ξεκινά η σκέψη για το πώς θα σταθεί όλο αυτό, προκειμένου να είναι ασφαλές, να μην κινδυνεύσει κάποιος κλπ. Όλα τα άρματα θα είναι διαφορετικά. Είδαμε την λίστα με τις στολές και ο καθένας διάλεξε τα δικά του».
Ο κ. Πετρόπουλος, επισήμανε ότι «ο Ανδρέας θα κάνει και κάποιο σατιρικό άρμα, μέσα στην δουλειά του. Από ο,τι μου είπε θα βρει κάτι από την επικαιρότητα και θα το σατιρίσει».
«ΞΕΚΙΝΗΣΑΜΕ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ – ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΜΑΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ – ΧΩΡΙΣΤΗΚΑΜΕ ΣΕ ΔΥΟ ΟΜΑΔΕΣ – ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΒΓΑΛΑΜΕ 4 ΑΡΜΑΤΑ»
Επιπλέον οι δυο καλλιτέχνες, υπογράμμισαν ότι «τα χρονοδιαγράμματα κανονικά ξεκινούν από τον Νοέμβριο. Εμείς ξεκινήσαμε τον Ιανουάριο. Είχαμε συνεννοηθεί και με τον προηγούμενο πρόεδρο του Κέντρου Πολιτισμού κ. Ασκαρίδη, αλλά λόγω εργασίας σε άλλες πόλεις κλπ, είπαμε ότι θα μπορέσουμε και οι δύο να ξεκινήσουμε από Ιανουάριο, οπότε ξεκινήσαμε με την νέα Δημοτική Αρχή. Συνεννοηθήκαμε και με τον πρόεδρο του Κέντορυ Πολιτισμού και με τον Αντιδήμαρχο (σ.σ. Μιχάλη Τσέπελη). Όλα τα άρματα, δημιουργούνται από την αρχή. Απλώς, χωριστήκαμε σε δύο ομάδες, ώστε να βγάζουμε δυο – δυο τα άρματα. Επομένως, μέσα σε ένα μήνα, ήδη έχουμε βγάλει κοντά στα 4 άρματα. Πρώτα φτιάχνουμε τον σκελετό, μετά «ντύνουμε» τα φελιζόλ ή κάνουμε τα γλυπτά και μετά βάφεται. Βέβαια, πολλές φορές είναι καλύτερα να το έχεις βαμμένο πριν το ανεβάσεις στον σκελετό, γιατί μπορεί το ύψος να είναι 3.80 – 4 μ και να είναι δύσκολο να βάψεις επάνω στις σκάλες. Πρώτα όμως «κλείνει» το ένα έργο για να ξεκινήσει το επόμενο».
«ΜΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΙΓΜΗ – ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΙ ΕΩΣ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΟΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ»
Σε ερώτηση της «Θ» αναφορικά με το αν μπορούν να γίνουν παρεμβάσεις, αφού ολοκληρωθεί ένα έργο, οι ίδιοι απαντούν:
«Εννοείται. Μπορεί να γίνει ακόμη και την τελευταία στιγμή. Για παράδειγμα, την ώρα που βγαίνει η πλατφόρμα από την αποθήκη σε πιο ανοικτό χώρο, εάν θεωρείς ότι σου ξέφυγε κάτι, το διορθώνεις επί τόπου για να είναι άρτιο στην παρέλαση».
Αναφορικά με τις ώρες κατά τις οποίες εργάζονται οι καλλιτέχνες οι ίδιοι εξηγούν ότι «τις προηγούμενες ημέρες που είχε καλύτερο καιρό, καθόμασταν μέχρι αργά, ώστε να βγει και περισσότερη δουλειά. Τώρα όμως που έχουν πιάσει τα κρύα, μόλις πέσει η νύχτα, δεν αντέχεται. Επομένως φεύγουμε γύρω στις 17.00-18.00 το απόγευμα, ενώ η μέρα μας ξεκινά περίπου στις 9.00».
πηγή https://www.thraki.com.gr 31/1/2024