Στεγάζεται επί της οδού Ε. Βενιζέλου 30, σε χώρο που παραχώρησε ο Δήμος Ξάνθης, όμως το παράρτημα Ξάνθης με εξορμήσεις, εντός και εκτός του αστικού ιστού, καλύπτει όλη την Περιφερειακή Ενότητα.
Η κινητή μονάδα της περιφέρειας ΑΜΘ, προσφέρει ήδη τις υπηρεσίες της καλύπτοντας με τη δράση της τους Νομούς Ροδόπης, Ξάνθης, Δράμας και γενικότερα περιοχές της Περιφέρειας, οι κάτοικοι των οποίων λόγω απόστασης ή άλλων εμποδίων δεν είχαν τη δυνατότητα πρόσβασης σε σχετικές υπηρεσίες. Η δράση της αφορά όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα με νόμιμες ή και παράνομες εξαρτήσεις καθώς και μέλη του οικογενειακού τους περιβάλλοντος.
Για τους στόχους και τις υπηρεσίες που προσφέρει, ενημέρωσαν αναλυτικά- μιλώντας στο δημοτικό ραδιόφωνο Ξάνθης και στη συνέντευξη που ακολουθεί- από τη δομή της Κομοτηνής, η κ. Σεμρά Μουσταφά, ψυχολόγος/θεραπευτικό προσωπικό, και από τη δομή της Ξάνθης, η κ. Ελευθερία Ασβεστοπούλου, κοινωνική λειτουργός /θεραπευτικό προσωπικό.
Παράλληλα γνωστοποίησαν ότι με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, στις 26 Ιουνίου, η κινητή μονάδα ΑΜΘ με σύνθημα «Στάσου πλάι μου», που είναι το φετινό μήνυμα του ΚΕΘΕΑ, θα απευθύνει μέσα από ανοικτές εκδηλώσεις- με την τήρηση όλων των μέτρων προστασίας από την πανδημία- ένα κάλεσμα επικοινωνίας, διαλόγου και συμμετοχής, και στην Ξάνθη.
Συγκεκριμένα την Πέμπτη, 24 Ιουνίου, από τις 11:00 έως τις 13:00, στην κεντρική πλατεία Ξάνθης θα στηθεί ενημερωτικό περίπτερο, ώστε να ενημερώνονται οι ενδιαφερόμενοι πολίτες για τη δομή και τις υπηρεσίες της με τη διανομή έντυπου ενημερωτικού υλικού. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας , από τις 17:00 έως τις 20:00, με τη συμμετοχή των Ξανθιωτών θα φυτευτούν λουλούδια στο Μονοπάτι της ζωής.
Όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν επίσημα στατιστικά στοιχεία του ΚΕΘΕΑ, για το ποσοστό ή τις ηλικιακές ομάδες του πληθυσμού της περιφέρειας ΑΜΘ που αντιμετωπίζουν τα αδιέξοδα της εξάρτησης ή της κατάχρησης- ναρκωτικά, αλκοόλ, τζόγος, διαδίκτυο- η εκτίμηση είναι ότι δεν αποκλίνει από το αντίστοιχο ποσοστό που εντοπίζεται σε όλη τη χώρα. Είναι, δηλαδή, αντιπροσωπευτικό .
Το αισιόδοξο πάντως για την Ξάνθη είναι ότι αρκετοί συμπολίτες, ξεπερνώντας το φόβο του στιγματισμού, προσέρχονται στη δομή προκειμένου να βρουν διέξοδο στο αδιέξοδο της εξάρτησης.
Πάντως, όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη, η περίοδος της πανδημίας με την καραντίνα, την κοινωνική αποστασιοποίηση και απομόνωση, φαίνεται ότι ενίσχυσε τα προβλήματα εξάρτησης και κατάχρησης. Όλο αυτό το διάστημα η δομή ήταν στο πλευρό αυτών των συμπολιτών αξιοποιώντας το διαδίκτυο, τις τηλεφωνικές επικοινωνίες, αλλά και τα κατ’ ιδίαν ραντεβού, όπου κρινόταν αναγκαίο, προκειμένου να επιτελέσει το έργο της.
Από το Δημοτικο Ραδιόφωνο Ξάνθης
{Πηγή δημοσίευσης: https://xanthi2.gr/, 22/6/2021}