Οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν με το “πέρασμα” της εξουσίας στους Ταλιμπάν έχει προκαλέσει ανησυχία στη διεθνή κοινότητα. Ήδη εκφράζονται εκτιμήσεις ότι μεγάλο προσφυγικό κύμα θα κατευθυνθεί στην Ευρώπη με έναν από τους πρώτους σταθμούς να αποτελεί η Ελλάδα.
Εικόνες πλήρους απόγνωσης από το Αφγανιστάν βλέπουν το φως της δημοσιότητας, καθώς άνθρωποι στοιβάζονται μέσα στα αεροπλάνα προκειμένου να εγκαταλείψουν την χώρα.
Ν. Μηταράκης: «Η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι πύλη εισόδου»
«Η Ελλάδα, σήμερα, δεν βιώνει πλέον μεταναστευτική κρίση», αναφέρει σε σχετικό δελτίο Τύπου ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.
Ο ίδιος ο υπουργός μετά τα γεγονότα στο Αφγανιστάν τοποθετήθηκε στο OPEN και είπε πως «έχουμε δείξει στην πράξη τους τελευταίους 12 μήνες ότι ξέρουμε να φυλάμε τα σύνορά μας και η μείωση των ροών έχει φτάσει στο 96%. Έχουμε μόνο 4.500 αφίξεις το 2021 σε σχέση με 15.000 πέρυσι και 72.000 το 2019.
Είμαστε σε ετοιμότητα προστασίας των συνόρων. Από εκεί και πέρα είναι θέμα της ΕΕ και να ενισχύσει την κοινή δήλωση του 2016 αλλά και να στηρίξουμε την Τουρκία η οποία θα αντιμετωπίσει πίεση από την υπόλοιπη Ευρώπη. Η Ελλάδα όμως, δεν μπορεί να είναι πύλη εισόδου και αυτό είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα» ξεκαθάρισε.
Ανησυχία στα χωριά του ορεινού όγκου της Ροδόπης
Ο βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ Ευριπίδης Στυλιανίδης βρέθηκε πρόσφατα στα χωριά Οργάνης, Μυρτίσκης, Άνω Βυρσίνης και άλλα και όπως δήλωσε στο ράδιο Χρόνος 87.5fm και τον Δήμο Μπακιρτζάκη «εισέπραξα την ανησυχία των μουσουλμάνων κατοίκων για τις παράνομες διελεύσεις μεταναστευτικών ροών. Έρχονται από Βουλγαρία κρύβονται μέσα στο δάσος. Δεν έχουν ενοχλήσει τους κατοίκους, αλλά στέλνουν κάποιους που ψωνίζουν τρόφιμα και άλλα προϊόντα από τα καταστήματα. Έχω ενημερώσει την αστυνομία».
Επιπλέον έκανε δημόσια έκκληση προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη «να υλοποιήσει άμεσα τη δέσμευση του για πρόσληψη 100 συνοριοφυλάκων στη Ροδόπη, προκειμένου να προστατέψει την περιοχή από την παράνομη διέλευση μεταναστών που τελευταία παρατηρείται από τον ορεινό όγκο της Ροδόπης». Σε ερώτηση του «Χ» γιατί καθυστερεί αυτή η πρόσληψη, σύμφωνα με τον ίδιο «ήταν γεμάτες οι σχολές της ΕΛΑΣ, γιατί εκπαιδεύανε τους αστυφύλακες. Έπρεπε να τελειώσουν οι αστυφύλακες την εκπαίδευση για να μπορέσουν να αξιοποιηθούν οι δομές προκειμένου να εκπαιδευτούν οι συνοριοφύλακες. Είναι καθαρά πρακτικό θέμα».
Λόγω της ανησυχίας που υπάρχει με όσα γίνονται στο Αφγανιστάν τις τελευταίες μέρες «προσπάθησα να αναδείξω το θέμα, ώστε να έχουμε γρηγορότερο αποτέλεσμα» ανέφερε ο βουλευτής Ροδόπης. Επιπλέον εξέφρασε την προσωπική του ανησυχία για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν καθώς «θεωρώ ότι ήταν αστοχία της αμερικανικής πολιτικής που συνοδεύεται από μια περίεργη ευρωπαϊκή αδιαφορία. Το πρώτα πράγμα που πρέπει να προσέξει η Δύση είναι να δημιουργήσει ζώνες υποδοχής στα γειτονικά κράτη δηλαδή Τουρκία, Ιράν, Πακιστάν κτλ».
Υπάρχει πίεση στη Θράκη λέει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριοφυλάκων
Στο ράδιο Χρόνος 87.5fm ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριοφυλάκων Παναγιώτης Χαρέλας εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τους πρόσφυγες που ενδεχομένως να φτάσουν από το Αφγανιστάν στη Θράκη. «Η ανησυχία θα πρέπει να είναι ολόκληρης της Ευρώπης» δήλωσε μεταξύ άλλων ο κος Χαρέλας.
Τα δελτία Τύπου της ΕΛΑΣ είναι καθημερινά με διακινήσεις μη νόμιμων μεταναστών στην περιοχή ολόκληρης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Οι οδηγοί-διακινητές δεν συμμορφώνονται σε πολλές περιπτώσεις στα σήματα της αστυνομίας και αναπτύσσουν ιλιγγιώδεις ταχύτητες, ενώ ουκ ολίγες φορές έχουν υπάρξει τραυματισμοί διακινητή και διακινούμενων, ενώ παράλληλα τίθεται σε κίνδυνο και η ζωή των πολιτών και των αστυνομικών.
Δίνοντας τη γενικότερη εικόνα που επικρατεί με το μεταναστευτικό στη Θράκη, ο κος Χαρέλας ανέφερε ότι στον ποταμό του Έβρου «έχει πέσει η στάθμη του νερού και είναι πλέον εύκολη η πρόσβαση από οποιαδήποτε σημείο των συνόρων από την μεριά του Έβρου των μεταναστών προς την Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε αρκετά μεγάλη πίεση».
Σύμφωνα πάντως με το ενημερωτικό δελτίο του Ιουλίου του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, οι ροές στις αφίξεις κατά το 1ο επτάμηνο του 2021 παρουσιάζονται μειωμένες κατά 60% σε σχέση με το 1ο επτάμηνο του 2020. Ακόμη στα νησιά οι αφίξεις είναι μειωμένες κατά 84%
{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, του Ανδρέα Αγελαρίδη, 18/8/2021}