Στη δύσκολη συγκυρία να ζουν σε μία από τις φτωχότερες περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συγχρόνως σε μία ιδιαίτερα δύσκολη οικονομικά συγκυρία για όλο τον Δυτικό Κόσμο, βρίσκονται οι κάτοικοι της Θράκης, με τους νέους του τόπου ν’ αναρωτιούνται εάν υπάρχουν δουλειές στον τόπο ικανές να τους κρατήσουν εδώ.
Ενδεικτικά της κατάστασης είναι τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, που κατατάσσουν την ΠΑΜΘ στη δεύτερη χειρότερη θέση στην ΕΕ στην ανεργία νέων (15-29, ποσοστό 45,1%) πίσω μόνο από την Περιφέρεια Θεούτα Ισπανίας που βρίσκεται σε έδαφος Αφρικής! Επί της ουσίας σχεδόν ένας στους δύο νέους Θρακιώτες που εντάσσονται στο δυνητικό εργατικό δυναμικό δεν έχουν δουλειά στον τόπο. Την ίδια στιγμή, ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ανεργίας στις ηλικίες 15-29 είναι 13%. «Το ποσοστό ανεργίας στην περιοχή μας είναι δυστυχώς πολύ μεγάλο, γι’ αυτό έχουμε μετανάστευση προς την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη» παρατήρησε μιλώντας στο ράδιο Χρόνος 87.5fm ο ταμίας του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής Γιώργος Χατζηαθανασίου.
Σύμφωνα με παλιότερα ερευνητικά ρεπορτάζ του «Χ» το κύμα μετανάστευσης, ιδίως νέων εκτός Θράκης, σε συνδυασμό με τις μειωμένες γεννήσεις, θα έχουν μεγάλο αποτύπωμα στην επίσημη απογραφή πληθυσμού της ΕΛΣΤΑΤ 2021, που θα γίνει γνωστή το επόμενο διάστημα.
Τι ζητάει το Εργατικό Κέντρο
Σύμφωνα με τον Γιώργο Χατζηαθανασίου παρά το ότι προχωρούν μεγάλα ενεργειακά project στη Θράκη, «στην ουσία δεν υπάρχουν επενδύσεις, γιατί ανάπτυξη χωρίς εργαζόμενους δεν υπάρχει. Η μόνη επένδυση είναι της ΤΕΡΝΑ στη ΒΙΠΕ, δεν έχουμε κάτι άλλο σήμερα που να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να δώσει διέξοδο στους κατοίκους της περιοχής να βρουν δουλειά» υποστήριξε και μετέφερε δύο διεκδικήσεις του Εργατικού Κέντρου: Πρώτον, να προχωρήσει στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής η κατασκευή δεύτερης παραγωγικής γραμμής στο εργοστάσιο της ΔΕΗ. Δεύτερον, να επαναλειτουργήσει κάποιο από τα κλειστά εργοστάσια της ΒΙΠΕ. Στόχος και των δύο προτάσεων είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Σύμφωνα με παλιότερο πόρισμα έρευνας του Συνδέσμου Βιομηχανιών Β. Ελλάδας και της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ από το σύνολο των 75 μονάδων (εκ των οποίων 72 μεταποιητικές) στη Βιομηχανική Περιοχή Κομοτηνής περισσότερες από 40 είναι ανενεργές, δηλαδή περισσότερα από τα μισά εργοστάσια έχουν βάλει λουκέτο. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Shelman, για την οποία έχουν υπάρξει κυβερνητικές δεσμεύσεις επαναλειτουργίας, ωστόσο το νερό δεν κύλησε ποτέ στο αυλάκι. «(Ο πρωθυπουργός πριν δύο χρόνια σε σύσκεψη με φορείς στην Κομοτηνή) μας είπε ότι σύντομα θα λυθεί αλλά έχουν περάσει τρία χρόνια και το εργοστάσιο της Σέλμαν δεν άνοιξε ποτέ. Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης μέχρι στιγμής τρεις φορές έχει επισημάνει ότι το εργοστάσιο θ’ ανοίξει αλλά δυστυχώς δεν έχει γίνει τίποτα. Τα πράγματα παραμένουν στάσιμα και προς το χειρότερο» κατέγραψε ο ταμίας του Εργατικού Κέντρου.
Ράλι ανατιμήσεων στην τοπική αγορά
Την ίδια ώρα που καταγράφονται όλα τα παραπάνω, η σημερινή συγκυρία μας βρίσκει εν μέσω ενός διαρκούς ράλι τιμών πανελλαδικά αλλά και στην τοπική αγορά της Κομοτηνής. Το οικονομικό επιτελείο κάνει λόγο για πληθωρισμό διαρκείας και προαναγγέλλει παράλληλα νέα μέτρα στήριξης από τον Σεπτέμβριο, με έμφαση σε ρεύμα και καύσιμα, ωστόσο όπως έχει αποδειχθεί μέχρι στιγμής ακόμη και «γενναίες» να είναι οι ενισχύσεις, δεν είναι ικανές να απορροφήσουν πλήρως τις αυξήσεις.
Οι αυξήσεις στα καύσιμα εδώ κι ένα χρόνο καταγράφονται με αμείωτη ένταση, ενώ την ανιούσα παίρνουν επίσης οι τιμές σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. «Δυστυχώς, μπορεί η κυβέρνηση να ευαγγελίζεται ότι έδωσε μία μεγάλη αύξηση στον κατώτατο μισθό -η οποία μάλιστα ήταν κάτω της αναμενόμενης και των περιστάσεων- αλλά ουσιαστικά έχει εξατμιστεί από την ακρίβεια. Εμάς από την αρχή πρότασή μας ήταν ο κατώτατος μισθός να πάει στα 810 ευρώ, που είναι και πρόταση της Ε.Ε. Αλλά δυστυχώς δεν έχει εισακουστεί» δήλωσε ο Γιώργος Χατζηαθανασίου, χαρακτηρίζοντας «πολύ δύσκολα» τα πράγματα αυτή την εποχή ιδίως για ν’ ανταπεξέλθουν οικονομικά στην κατάσταση τα λαϊκά νοικοκυριά.
Ναι μεν αλλά για την ψηφιακή κάρτα εργασίας
Ο ταμίας του Εργατικού Κέντρου δεν έκρυψε πως το μέτρο ψηφιακής κάρτας εργασίας είναι στη φιλοσοφία του θετικό, άλλωστε το ζητούσε και η ΓΣΕΕ, ωστόσο ήδη το πρώτο διάστημα εφαρμογής έχουν παρατηρηθεί εργοδοτικές αυθαιρεσίες.
«Ο θεσμός της ψηφιακής κάρτας ήταν ένα ορθό μέτρο, ήταν πάγια θέση και πρόταση του συνδικαλισμού. Πρέπει να εφαρμοστεί και στον κλάδο τουρισμού-επισιτισμού και σε μεγαλύτερο αριθμό εργαζομένων […]. Όμως, (εργοδότες) ήδη έχουν βρει τρόπο να καταστρατηγήσουν την εφαρμογή, δηλαδή υπάρχουν καταγγελίες πως οι προϊστάμενοι των καταστημάτων έχουν ζητήσει τα qr code των εργαζομένων για να χτυπούν τις κάρτες ό,τι ώρα θέλουν. Άρα ήδη παρακάμπτουν την ψηφιακή κάρτα» δήλωσε κι εξήγησε πως η σωστή εφαρμογή του προϋποθέτει στελέχωση και αδιάβλητη λειτουργίας όλων των ελεγκτικών μηχανισμών, οι οποίοι περιορίζονται κυρίως σε ελέγχους κατόπιν καταγγελιών και πιέσεων, ενώ την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι -υπό το φόβο της απόλυσης- δεν προβαίνουν σε καταγγελίες εργοδοτών που αυθαιρετούν εις βάρος εργασιακών δικαιωμάτων τους.
{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, του Διονύση Βοργιά, 16/7/2022}