Αναβάλλεται για το τέλος του 2018 η τελική επενδυτική απόφαση για τον τερματικό LNG στην Αλεξανδρούπολη σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η GasLog, η οποία κατέχει το 20% της Gastrade (του ομίλου Κοπελούζου).
Η Gastrade είναι η εταιρεία που αναπτύσσει το έργο της πλωτής δεξαμενής υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, το οποίο, σε συνδυασμό με τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό φυσικού αερίου, αποσκοπεί στον εφοδιασμό με φυσικό αέριο χωρών της Νοτιoανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης.
Όπως ανακοίνωσε η GasLog, η οποία είναι μία από τις μεγαλύτερες διεθνείς ναυτιλιακές εταιρείες που κατασκευάζει, κατέχει και διαχειρίζεται συνολικά 27 πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου, το έργο στην Αλεξανδρούπολη πρέπει να συμβαδίσει χρονικά με τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό IGB.
Η επιχείρηση στοχεύει να ξεκινήσει την εμπορική δραστηριότητα ταυτόχρονα με την υλοποίηση των νέων υποδομών.
«Κατά συνέπεια σχεδιάζουμε να ξεκινήσουμε το έργο το β’ εξάμηνο του 2020 και αναμένουμε ότι η τελική επενδυτική απόφαση θα ληφθεί στο τέλος του 2018», σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της GasLog, Paul Wogan.
Πρόκειται για μία ακόμη αναβολή καθώς αρχικά αναμενόταν η απόφαση να ληφθεί στο τέλος του 2017 ή στις αρχές του 2018.
Όπως είναι γνωστό, η Gastrade δουλεύει από κοινού με την ΔΕΠΑ για την ανάπτυξη της μονάδας στην Αλεξανδρούπολη ενώ για το έργο ενδιαφέρεται και η τη βουλγαρική ΒΕΗ.
«Οι διαπραγματεύσεις με την ΔΕΠΑ και την ΒΕΗ εξελίσσονται καλά», ανέφερε o Wogan και πρόσθεσε ότι «εξακολουθούμε να βλέπουμε έντονο ενδιαφέρον και από εν δυνάμει δανειστές στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και ευρωπαϊκοί οργανισμοί», πρόσθεσε.
Η μονάδα FSRU της Αλεξανδρούπολης, κατηγοριοποιείται ως ένα έργο Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ) και αποτελεί ένα έργο υψηλής τεχνολογίας που με την ολοκλήρωσή του θα προσφέρει ακόμα μια -την τέταρτη- πύλη εισόδου φυσικού αερίου στην χώρα.
Το έργο αποτελείται από μία υπεράκτια πλωτή μονάδα παραλαβής, αποθήκευσης και αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου και από ένα σύστημα υποθαλάσσιου και χερσαίου αγωγού μέσω του οποίου το φυσικό αέριο θα προωθείται στο Εθνικό Σύστημα (Μεταφοράς) Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) και από εκεί προς τους τελικούς καταναλωτές.
{Πηγή δημοσίευσης: https://elthraki.gr, της Πένης Χαλάτση, 22/2/2018}