Μίλησε στο ράδιο Χρόνος 87.5fm για το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ ισχυρίστηκε ότι η Θράκη μπορεί να προσελκύσει μεγάλες επενδύσεις
Πως η Θράκη θα αποκτήσει μια αναπτυξιακή δυναμική που δεν έχει δει όμοιά της στο παρελθόν και πως η Θράκη μπορεί να προσελκύσει μεγάλες επενδύσεις ισχυρίστηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης μέσα από τη συχνότητα του Ράδιο Χρόνος 87.5fm.
Ο κος Σκυλακάκης βρέθηκε χθες 29 Νοεμβρίου στην Κομοτηνή και ήταν ομιλητής σε εκδήλωση στο Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης σχετικά με την ενημέρωση των λογιστών-φοροτεχνικών και επιχειρήσεων, για τις ευκαιρίες και τις προοπτικές, που αναδύονται από την ορθή αξιοποίηση των πόρων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας και στην πόλη μας βρέθηκε και ο πρόεδρος Κωνσταντίνος Κόλλιας.
«Πύλη» η Θράκη για όλη την νοτια-ανατολική Ευρώπη;
Στο ράδιο Χρόνος 87.5fm ο κος Σκυλακάκης δεν γινόταν να μην αναφερθεί στη Θράκη και στο πως είναι δυνατόν να δούμε επενδύσεις -κι όχι αποεπένδυση- στην περιοχή μας, που σημαίνουν νέες θέσεις εργασίας και γενικότερη ανάπτυξη της περιοχής.
Αρχικά τόνισε πως «υπάρχει το φαινόμενο που στη Θράκη το ζήσαμε τις προηγούμενες δεκαετίες, όπου οι πολύ μεγάλες επιδοτήσεις, σε συνέφεραν αντί να είσαι βιομήχανος. Το “κλειδί” δεν είναι το ύψος της επιδότησης, αλλά η υγεία της επένδυσης. Χωρίς καμία αμφιβολία μπορούμε να έχουμε μεγάλες επενδύσεις στη Θράκη. Ήδη το βλέπουμε και θα το δούμε ακόμα περισσότερο το επόμενο διάστημα, καθώς η ευρύτερη περιοχή θα αποτελέσει μια “πύλη” για όλη την περιοχή της νοτια-ανατολικής Ευρώπης και θα έχει πολύ δυναμική πορεία ανάπτυξης. Τον πολύ κόσμο τον ενδιαφέρει να υπάρχουν καλά πληρωμένες και ασφαλείς θέσεις εργασίας».
Ερωτηθείς σχετικά ότι ναι μεν μπορούν να έρθουν μεγάλες επενδύσεις, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα και υψηλές αποδοχές για τους εργαζομένους, ανέφερε ότι «για να είναι ανταγωνιστικές οι επενδύσεις αυτές πρέπει να προσελκύουν ανθρώπινο δυναμικό και να μην φεύγουν οι άνθρωποι στις μεγάλες πόλεις. Η αναπτυξιακή δυναμική που ξεκινάει στη Θράκη, θα είναι χωρίς προηγούμενο».
Φράγμα Κομψάτου στο… περίμενε
Ο δημόσιος διάλογος για το Φράγμα Κομψάτου έχει τεθεί εδώ και πολλά χρόνια, όμως οι κάτοικοι της Ροδόπης, αλλά και της Ξάνθης και ιδιαίτερα οι αγρότες ακόμα… το περιμένουν. Κληθείς να σχολιάσει εάν το φράγμα θα γίνει επιτέλους πραγματικότητα, ο Θοδωρής Σκυλακάκης σημείωσε ότι «το συγκεκριμένο φράγμα είναι από όσο γνωρίζω στο πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Το Ταμείο Ανάκαμψης έχει μια “σκληρή” ημερομηνία η οποία είναι 31 Αυγούστου του 2026, πέραν της οποίας δεν μπορεί να γίνει καμία πληρωμή και ότι αρδευτικό υπάρχει θα πρέπει να είναι τελείως ολοκληρωμένο. Για αυτό και μετακινήθηκε ως ΣΔΙΤ στο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης που έχει μεγάλο χρονικό ορίζοντα».
Δύσκολο το 2023, αλλά με «θετικό ρυθμό»
Μιλώντας γενικότερα για την ελληνική οικονομία ως αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, ο κος Σκυλακάκης είπε πως αυτή τη δεδομένη χρονική στιγμή «βρίσκεται σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και αυτό την προστατεύει από την ύφεση.
Η πορεία στο 2023 θα είναι πιο δύσκολη και αυτό είναι προφανές, αλλά θα έχουμε θετικό ρυθμό, χάρις τις επενδύσεις που έρχονται και από το Ταμείο Ανάκαμψης όπου έχουμε επενδυτικά σχέδια είτε στον τομέα των δανείων είτε στον τομέα των επιχορηγήσεων που ξεπερνούν τα 10 δισ. ευρώ».
Απαντώντας στην κριτική επιχειρηματιών ότι τα χρήματα του Ταμείου δίνονται με τραπεζικά κριτήρια, επισήμανε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να έχουμε χρήματα στα δάνεια, χωρίς τραπεζικά κριτήρια γιατί προϋπόθεση για το εργαλείο των δανείων ήταν τα τραπεζικά κριτήρια, αλλιώς δεν θα μπορούσαμε να πάρουμε αυτά τα δάνεια.
Ήδη έχουμε κατατεθειμένα σχέδια μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ στο Ταμείο Ανάκαμψης».
Ισχυρίστηκε σε άλλη αποστροφή του ότι υπάρχει αφθονία πόρων μέσα από τα διάφορα επενδυτικά εργαλεία της κυβέρνησης για όποιον θέλει να επενδύσει στη χώρα μας και συμπλήρωσε πως «αυτό που δεν πρέπει και δεν μπορούμε να το κάνουμε είναι να δίνουμε χρήματα σε ανθρώπους που δεν μπορούν να πάρουν κρατική ενίσχυση. Εάν μια επιχείρηση είναι προβληματική, οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί δεν επιτρέπουν κρατικές ενισχύσεις».
Γιατί όμως το 2023 προβλέπεται δύσκολο; Σύμφωνα με τον ίδιο ειδικά το πρώτο εξάμηνο του ερχόμενου έτους θα υπάρχει μια επιβράδυνση στους ρυθμούς ανάπτυξης.
«Θα συνεχίσουμε να έχουμε ανάπτυξη παραπάνω από ότι η Ευρώπη, θα το κάνουμε και του χρόνου, απλώς η Ευρώπη πάει σχεδόν στο 0 λέει η Κομισιόν, ενώ εμείς θα πάμε μεταξύ 1,5-2. Εάν όμως δεν είχαμε τις τεράστιε επενδύσεις που γίνονται τότε η φυσιολογική ροή θα ήταν να περάσουμε σε αρνητικό πρόσημο εξαιτίας της ευρωπαϊκής ύφεσης» είπε.
Μεταξύ άλλων ο Θοδωρής Σκυλακάκης υπογράμμισε στο θέμα των επενδύσεων ότι από την πλευρά του φορολογούμενου «το ενδιαφέρον είναι να κινητοποιούμε επενδύσεις με χαμηλότερες επιδοτήσεις.
Για εμένα όσο χαμηλότερες επιδοτήσεις δίνει ο φορολογούμενος και μπορεί να κινητοποιεί επενδύσεις, τόσο το καλύτερο για τον φορολογούμενο».
{Πηγή δημοσίευσης: https://xronos.gr/, του Δήμου Μπακιρτζάκη, 30/11/2022}