Ριζική ανατροπή στη στρατηγική διαχείρισης των αποβλήτων της χώρας για την προσεχή τετραετία προανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης, επισημαίνοντας ότι θα τεθούν ρεαλιστικοί στόχοι. Έμφαση θα δοθεί σε δύο ρεύματα. Καφέ κάδος για τα οργανικά απόβλητα και μπλε κάδος για την προώθηση της ανακύκλωσης, «όπου είναι εφικτό», όπως ανέφερε ο ίδιος. Δεν αλλάζει κάτι στη προϋπάρχουσα νομοθεσία, επεσήμανε ο υπουργός αλλά θα ενισχυθεί η παρουσία καφέ και μπλε κάδων σε περισσότερες περιοχές, διότι το ποσοστό των αποβλήτων που επιστρέφει για ταφή στους ΧΥΤΑ από τα Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών έφτασε το 40%.
Ευθύνες καταλογίζει στους δήμους το Υπουργείο, αναφέροντας ενδεικτικά ότι οι δημότες θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένα τέλη στις περιοχές που θα λειτουργήσουν Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων. Αν και επί του παρόντος στις περισσότερες περιοχές οι ΜΕΑ βρίσκονται μακριά από το στάδιο της ολοκλήρωσης, ο Κωστής Χατζηδάκης, διευκρίνισε ότι είναι άλλο το κόστος της διαχείρισης των αποβλήτων με ταφή και άλλο με ανάκτηση. Γι’ αυτό οι δήμαρχοι καλούνται να δώσουν έμφαση στο 50% των απορριμμάτων που θα πρέπει να ανακυκλώνονται ή να ανακτώνται.
Παρά τις προσπάθειες, η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της ΕΕ, όσον αφορά την ανακύκλωση, καταλαμβάνοντας την 24η θέση. Τρίτη από το τέλος, με 18.9% να είναι το ποσοστό της ανακύκλωσης, η χώρα επιμένει να οδηγεί στην ταφή το 80% των απορριμμάτων της, διεκδικώντας την 2η θέση στην ΕΕ. Πολύ χαμηλή είναι επιπλέον η απορροφητικότητα των ΕΣΠΑ για έργα διαχείρισης στέρεων απορριμμάτων και δεν υφίσταται ουσιαστικός σχεδιασμός για τα γεωκτηνοτροφικά, κατασκευαστικά και βιομηχανικά απόβλητα. Στόχος του Υπουργείου Περιβάλλοντος είναι το ποσοστό ανακύκλωσης να φτάσει εντός της τετραετίας το 30% και σε ορίζοντα δεκαετίας το 50%.
Στο πλαίσιο των τελευταίων περιβαλλοντολογικών εξελίξεων σε παγκόσμια κλίμακα σχετικά με το ζήτημα επιδείνωσης της κλιματικής αλλαγής, η εταιρία ECO Μονοπρόσωπη Ι.Κ.Ε., η οποία είναι η πρώτη αδειοδοτημένη μονάδα αποθήκευσης αποβλήτων οικοδομικών υλικών στο νομό Ροδόπης, πήρε την πρωτοβουλία να αφιερώσει ημέρα ενημερωτικής δράσης για τη σημασία της ανακύκλωσης το πρωί της Πέμπτης 26 Σεπτεμβρίου στον ιδιωτικό βρεφονηπιακό σταθμό «Λιλιπούπολη» που στεγάζεται στην Κομοτηνή. Αναλυτικά, προβλήθηκαν σύντομα και κατατοπιστικά βίντεο στα παιδιά και διανεμήθηκαν επαναχρημοποιούμενα σκεύη από ανακυκλώσιμο υλικό μαζί με φυλλάδια, τα οποία με καλόγουστο τρόπο βάζουν τα παιδιά να ενώσουν σε κουκίδες που πρέπει να ανακυκλώνονται τα σκουπίδια σαν παιχνίδι. Παράλληλα η εταιρία φρόντισε ο βρεφονηπιακός σταθμός να προμηθευτεί 4 κάδους ανακύκλωσης για χαρτί, πλαστικό, αλουμίνιο και μπαταρίες.
Ο κ. Ευστράτιος Μηξιούδης, ιδιοκτήτης της ECO μονοπρόσωπης Ι.Κ.Ε., μιλώντας στο ραδιόφωνο του Παρατηρητή 94fm, τοποθετήθηκε πάνω στο επίκαιρο θέμα της ανακύκλωσης. Ανέλυσε πώς εφαρμόζεται στην Ελλάδα, γιατί πρέπει σταδιακά να αντικατασταθούν τα συμβατικά υλικά κατανάλωσης από ανακυκλώσιμα και γιατί η ανακύκλωση αποτελεί θέμα παιδείας. Παρούσα στο ραδιόφωνο του Παρατηρητή ήταν και η κ. Σοφία Ανέστη, διευθύντρια του ιδιωτικού βρεφονηπιακού σταθμού «Λιλιπούπολη», η οποία μετέφερε το ευχάριστο κλίμα της ημέρας δράσης και σχολίασε τα συναισθήματα των παιδιών του σταθμού για τη δράση.
«Απαιτείται η βεβαίωση και πρόθεση συνεργασίας μαζί μας»
Η ανακύκλωση, όπως επεξήγησε ο κ. Μηξιούδης, είναι η διαδικασία δημιουργίας νέων προϊόντων από προϊόντα που ολοκλήρωσαν τον αρχικό τους σκοπό. Για παράδειγμα τα πλαστικά μπουκάλια μίας χρήσης θα μπορούσαν να γίνουν ένα αδιάβροχο μπουφάν ή ένα πλαστικό μπιτόνι. Υλικά που θεωρούνται απόβλητα, όπως τα κλαδιά, αντί να καταλήξουν σε κάποια παράνομη χωματερή ή να βρεθούν σε κάποια εστία φωτιάς, με τη σωστή επεξεργασία μπορούν να γίνουν τέλειο εδαφοβελτιωτικό λίπασμα για ιδιωτική και επαγγελματική χρήση, σύμφωνα με τον ίδιο.
Το κράτος, δήλωσε ο ιδιοκτήτης της “ECO”, πλέον παρέχει βοήθεια στο κομμάτι της πολεοδομίας. «Όταν κάποιος ιδιώτης θέλει να βγάλει οικοδομική άδεια, ακόμη και μικρής κλίμακας, ένας απ’ τους όρους για να προχωρήσει η άδεια είναι ότι θα εγγυηθεί πως θα διαχειριστεί με σύστημα την απόρριψή των μπαζών. Απαιτείται η βεβαίωση και πρόθεση συνεργασίας μαζί μας για να προχωρήσει η αδειοδότηση», συμπλήρωσε ο κ. Μηξιούδης. Με αυτόν τον τρόπο ελέγχεται σε ένα βαθμό η παράνομη ρύπανση είτε στα ρέματα είτε οπουδήποτε αλλού.
«Προχωράμε καλά γιατί έχει ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος»
Πάραυτα εξακολουθούν να υπάρχουν σε πολλά σημεία στην ευρύτερη περιοχή απόβλητα εκσκαφών καιογκώδη απόβλητα, όπως καναπέδες, γραφεία και λεκάνες, πληροφόρησε ο ίδιος. Όσο υπάρχει συνεργασία με τον Δήμο, τις υπηρεσίες και το Υπουργείο Περιβάλλοντος δημιουργείται το κατάλληλο κλίμα για να εξαλειφθούν τα φαινόμενα παράνομης ρύπανσης. «Προχωράμε πολύ καλά γιατί πλέον έχει ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος. Η εικόνα που υπήρχε προ τριετίας-πενταετίας αλλάζει σιγά σιγά αλλά δυστυχώς οι ανεγκέφαλοι εξακολουθούν να υπάρχουν και να μένουν ασυγκίνητοι», σχολίασε ο κ. Μηξιούδης.
«Τα ανακυκλώσιμα προϊόντα είναι ακόμη δυσεύρετα και το κόστος τους πολύ μεγάλο»
Δυστυχώς βέβαια τα ανακυκλώσιμα προϊόντα είναι δυσεύρετα και το κόστος αγοράς τους είναι τρεις φορές μεγαλύτερο από τα συμβατικά για τα ελληνικά δεδομένα. Ανεξάρτητα όμως από οποιαδήποτε πρωτοβουλία αποδεικνύεται ότι και οι αρχές οφείλουν να λάβουν τα καταλληλάμετράγια να δημιουργήσουν τα κίνητρανα αντικατασταθούν σταδιακά τα συμβατικά υλικά από την οικογένεια. Έναεπιθυμητόποσοστό θα ήταν 20-40%, ανέφερε ο κ. Μηξιούδης. «450 χρόνια χρειάζονται για την αποσύνθεση του πλαστικού. Το 2021 λέγεταιότι θα καταργηθεί το πλαστικόκαλαμάκι και θα αντικατασταθεί από μπαμπού ή μακαρόνι. Το πλαστικό προσπαθούν να το εξαλείψουντελείως. Ενδεικτικάαναφέρω ότι έναςτόνοςγυαλί αν επαναχρησιμοποιηθεί, έχουμεοικονομία 135 λίτρωνπετρελαίου. Αντίστοιχα αν ανακυκλώσουμε ένα τόνοχαρτίσώζουμεγύρω στα 17 δέντρα», γνωστοποίησε ο ίδιος.
«Η ανακύκλωση είναι καθαρά θέμα παιδείας»
Όσον αφορά την ενημερωτική πρωτοβουλία στην «Λιλιπούπολη», ο διευθύνων της ECOτόνισε ότι η ανακύκλωση είναι καθαρά θέμα παιδείας. «Εμείς προσπαθήσαμε σε συνεργασία με την κ.Ανέστη να ενημερώσουμε τα παιδιά από μικρή ηλικία για το τι είναι Ανακύκλωση, τι πρέπει να πετάμεκαι γενικά να δώσουμε το στίγμα και το έναυσμα στα παιδιά να κάνουν τρόπο ζωής την ανακύκλωση τόσο μέσα στην οικογένεια όσο και στο σχολείο», επεσήμανε ο ίδιος. «Η ανακύκλωση» συμπλήρωσε«πρέπει να είναι το μέλλον και να αφορά όλους το ζήτημα κλιματικής αλλαγής που ταλανίζει τον πλανήτη». «Όταν καίγεται ένα δωμάτιο στο σπίτι μας, δεν λέμε καίγεται το δωμάτιο, αλλά το σπίτι μας», υπογράμμισε ο κ. Μηξιούδης προκειμένου να δείξει την αξία της συλλογικής ευαισθησίας και της οικολογικής συνείδησης.
«Διαφορά βλέπουμε αν βάλουμε τα παιδιά να πράττουν και να συμμετέχουν»
Από την πλευρά της η διευθύντρια της «Λιλιπούπολης», κ. Σοφία Ανέστη στάθηκε στην δυσάρεστη θέση της χώρας που κατατάσσεται στις τελευταίες της ΕΕ, όσον αφορά την ανακύκλωση. Το γεγονός ότι χώρες όπως η Γερμανία που ανακυκλώνει περίπου το 80% των απορριμμάτων της δείχνει την ιδιαίτερη βαρύτητα που δίνουν στην παιδεία. «Η παιδεία είναι κάτι που ξεκινάει από μικρή ηλικία, τότε χτίζεταιη αντίληψη του παιδιού για τον κόσμο. Πρέπει να δίνουμε σημασία στο πώς μπορεί το ίδιο να είναι ενεργό μέσα σε θέματα που αφορούν σημαντικά κοινωνικά θέματα όπως η προστασία του πλανήτη», υποστήριξε η κ. Ανέστη.
Το θετικό που παρατηρείται είναι πως οι νέοι γονείς είναι πολύ ευαισθητοποιημένοι και στηρίζουν με κάθε ευκαιρία τον σταθμό να εξελίξει παρόμοιες πρωτοβουλίες ακόμη περισσότερο. Η συνεργασία οικογένειας και σχολείου φέρνει λαμπρά αποτελέσματα, σύμφωνα με την ίδια.«Δεν αρκεί μόνο να τους πούμε ή τους δείξουμε κάτι αλλά διαφορά βλέπουμε μόνο αν τα βάλουμε να πράττουν και να συμμετέχουν», συμπλήρωσε κλείνοντας.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες έδωσε η κ. Ανέστη στον κ. Μηξιούδη για την ημέρα δράσης που αφιερώθηκε στους μικρούς συμπολίτες μας, για να σημειώσει με νόημα κλείνοντας πωςη «Λιλιπούπολη» δεν θα εκμεταλλευτεί αυτή την δράση μόνο για τις μέρες που συζητάται το θέμα αλλά θα φροντίζει καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου τα παιδιά να ταξινομούν σωστά τα σκουπίδια τους.
{Πηγή δημοσίευσης: http://paratiritis-news.gr/, των Νατάσσας Βαφειάδου, Βασίλη Κούγκουλου, 27/9/2019}