Αυτό που ίσως δεν είνιαι γνωστό είναι ότι με την υπ´ αριθμ. 1652 / 01-11-2021 απόφαση, δόθηκε άδεια ίδρυσης και λειτουργίας στην αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία με την επωνυμία «TIME OUT A.M.K.E.», που εδρεύει στις Φέρες Έβρου, για τη δομή φιλοξενίας γερμανόφωνων εφήβων σε δύο κτίρια: στην Μάκρη και τον Δορίσκο Έβρου.
Σύμφωνα με τον ανεξάρτητο δημοτικό Σύμβουλο Παύλο Μιχαηλίδηστις δύο αυτές αποφάσεις μνημονεύεται ορθώς το από 22-07-2021 Πρακτικό Καταλληλότητας κτιρίου, με το οποίο η Επιτροπή Καταλληλότητας Κτιρίων του Δήμου Αλεξ/πολης διαπιστώνει ότι οι εν λόγω δομές πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις της σχετικής νομοθεσίας.
Επίσης τονίζει πως για το συγκεκριμένο θέμα τόσο κατά το παρελθόν, όσο και επί θητείας του Γιάννη Ζαμπούκη, έχουν υπάρξει καυστικά δημοσιεύματα του Αθηναϊκού τύπου (πηγή : 24/7/2021 «Εφημερίδα των Συντακτών»), καθώς και σχετική δημοσιογραφική έρευνα η οποία προβλήθηκε στις 18.7.2021 στην εκπομπή Weltspiegel της Γερμανικής Δημόσιας Τηλεόρασης (ARD).
Τα ερωτήματα που συνεχίζουν να υφίστανται δεν περιορίζονται μόνο στην αδειοδότηση των συγκεκριμένων δομών, αλλά και στο κατά πόσο είναι σύννομη η παραμονή των παιδιών αυτών στην Ελλάδα. Όπως επίσης υπό ποιο καθεστώς λειτουργούν, με ποια νομοθεσία γίνεται η τοποθέτηση των ανηλίκων, ποιος ελέγχει και ποιος είναι υπεύθυνος σε περίπτωση που συμβεί κάτι;
Συγκεκριμένα ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρει σε επιστολή του “Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και το κατά πόσο οι Κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου ελέγχουν τις συνθήκες διαβίωσης των εφήβων, πέρα από τα κτιριακά ζητήματα, γεγονός που δεν γνωρίζει όπως ομολόγησε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο Ιατρός Νίκος Ραπτόπουλος δημοτικός σύμβουλος και μέλος της παράταξης του δημάρχου, παραπέμποντας το θέμα σε συζήτηση εντός του δημοτικού συμβουλίου.
Ανησυχητικό είναι και το γεγονός πως σύμφωνα με τα ίδια δημοσιογραφικά ρεπορτάζ σε παλαιότερη απάντηση του το ελληνικό ΥΠΕΞ, αναφέρει πως δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών για αυτές τις δομές.
Το σοβαρότερο ερώτημα το οποίο από όσα γνωρίζουμε παραμένει μέχρι και σήμερα αναπάντητο είναι το τι προβλέπεται για τη φιλοξενία ανηλίκων από χώρες της Ε.Ε.
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, γίνεται αναφορά στο άρθρο 56 του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 2021/2003 που ορίζει ότι για να γίνει τοποθέτηση ανηλίκου από ένα κράτος-μέλος σε ένα άλλο θα πρέπει να υπάρχει η έγκριση του κράτους που υποδέχεται και να τηρούνται οι νόμοι που ισχύουν για τις εγχώριες δομές ή τους ανάδοχους.
Ο ελληνικός νόμος 4478/2017, προβλέπει ότι το κράτος-μέλος που επιθυμεί να τοποθετήσει ανήλικο στην Ελλάδα θα πρέπει να στείλει αίτημα στην ελληνική κεντρική αρχή (Τμήμα Διεθνούς Δικαστικής Συνεργασίας του υπουργείου Δικαιοσύνης) που είναι η αρμόδια για την εφαρμογή του κανονισμού και το αίτημα να εγκριθεί από τον εισαγγελέα Ανηλίκων Αθηνών, κατόπιν έρευνας του αρμόδιου επιμελητή ανηλίκων.
Σε σχετικό ερώτημα που έχει αποσταλεί στο Τμήμα Διεθνούς Δικαστικής Συνεργασίας στις 14.6.2021, δόθηκε η απάντηση ότι από τον Ιανουάριο του 2018 έχουν υποβληθεί 17 αιτήματα από τη Γερμανία. «Απαντα τα υποβληθέντα αιτήματα για την τοποθέτηση ανηλίκων (ως επί το πλείστον παραβατικών) είτε επεστράφησαν ανεκτέλεστα στην ξένη αρχή έκδοσης είτε διαβιβάστηκαν στον αρμόδιο εισαγγελέα Ανηλίκων Αθηνών για την ενημέρωσή του και τις δέουσες ενέργειες […]. Μέχρι τούδε, κανένα από τα υποβληθέντα αιτήματα δεν έλαβε την έγκριση του αρμόδιου εισαγγελέα, εξαιρουμένου ενός μόνο για τοποθέτηση ανηλίκου σε δομή φιλοξενίας στο Ηράκλειο Κρήτης στις 4.1.2021. Σημειώνεται, τέλος, ότι ο κανονισμός 2021/2003 και δη το άρθρο 56 […] δεν βρίσκει εφαρμογή στα μέτρα που λαμβάνονται ως αποτέλεσμα ποινικών αδικημάτων που διαπράχθηκαν από παιδιά (άρ. 1 παρ. 2 περ. ζ του κανονισμού τούτου).”
Παράλληλα καλεί τον δήμαρχο της Αλεξανδρούπολης να ενημερώσει σχετικά το δημοτικό συμβούλιο αφού πρώτα διερευνήσει πλήρως τις παραμέτρους του σοβαρού αυτού θέματος και συγκεκριμένα αν υφίσταται από την Ελληνική νομοθεσία η δυνατότητα ίδρυσης μιας τέτοιας δομής, καθώς και αν μπορεί μια γερμανική υπηρεσία να εποπτεύει τον έλεγχο της. Επίσης αν σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία στη χώρα μας κάθε ανήλικος ημεδαπός ή αλλοδαπός που δεν διαβιεί με τους γονείς του βρίσκεται στην ευθύνη και υπό την προστασία των εισαγγελικών αρχών.
“Σε κάθε περίπτωση είναι αδιανόητο να υπάρχουν δομές που φιλοξενούν ανηλίκους στον Δήμο μας, που λειτουργούν κυριολεκτικά στη σκιά του νόμου και στις οποίες δεν ασκείται καμία εποπτεία από τις αρμόδιες αρχές για την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών που ζουν εκεί. Είναι αδιανόητο το ότι σε μια ευνομούμενη πολιτεία μιας κυρίαρχης χώρας συνεχίζουν για δεκαετίες να ζουν παιδιά που τοποθετήθηκαν εκεί με απόφαση υπηρεσιών άλλων χωρών, σε δομές που δεν εγγράφονται σε κανένα μητρώο δομών ανηλίκων, δεν υπόκεινται σε κανέναν έλεγχο απέναντι στον ελληνικό νόμο.” καταλήγει ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Παύλος Μιχαηλίδης.
{Πηγή δημοσίευσης: http://www.e-evros.gr/, 25/11/2021 – Φωτό: Το ίδρυμα “Κοινωνία για τα Παιδιά”, στα Κοίλα Έβρου}