Η προοπτική του να περιλαμβάνεται ο όρος «Μακεδονία» στο νέο όνομα των Σκοπίων δεν αρέσει σε πολλούς Έλληνες, οι οποίοι διαδηλώνουν σε διάφορα μέρη της Ελλάδας με τα social media να αποτελούν το «σημείο εκκίνησης» αυτών των διαδηλώσεων.
Έτσι έγινε και στην Αλεξανδρούπολη, όπου το βράδυ της Κυριακής περίπου 200 άνθρωποι ανταποκρίθηκαν στο διαδικτυακό κάλεσμα και βρέθηκαν μπροστά από το Δημαρχείο της πόλης και ακριβώς απέναντι από το γραφείο της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ στον Έβρο.
Η Συμφωνία των Πρεσπών, πέρασε από το ελληνικό κοινοβούλιο με 153 «ναι». Ήτοι με τις ψήφους όλων των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ (άρα και των τριών Εβριτών), ορισμένων βουλευτών των ΑΝΕΛ, δύο βουλευτών του Ποταμιού και του Θανάση Θεοχαρόπουλου της ΔΗΜΑΡ. Αν και όλοι οι θετικά ψηφίσαντες δηλώνουν ότι με την ψήφο τους υπηρέτησαν το «εθνικό συμφέρον», μία μεγάλη μερίδα των Ελλήνων δεν πείθεται από αυτόν τον ισχυρισμό.
Σε πρόσφατη δημοσκόπηση της RASS που δημοσιεύτηκε στο in.gr καταγράφηκε ένα παράδοξο με παρονομαστή πάντα το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων: ενώ το 90% των ερωτηθέντων απάντησε ότι το κόμμα που θα επιλέξει στις εθνικές εκλογές θα πρέπει να έχει καταψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, μόνο το 20% αυτών απάντησαν ότι το βασικό κριτήριο επιλογής κόμματος είναι η στάση στη Συμφωνία των Πρεσπών.
Με εξαίρεση τη Ρωσία, η διεθνής κοινότητα χαιρέτισε θετικά την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία ουσιαστικά αποτελεί τη λύση στο λεγόμενο «Σκοπιανό ζήτημα», αν και μεγάλο μέρος των Ελλήνων θεωρούν ότι αυτή η λύση τελικά δεν είναι επωφελής για την Ελλάδα.
Η Συμφωνία των Πρεσπών αποτέλεσε σημείο έντονης τριβής μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας και κατά την άποψη ορισμένων πολιτικών αναλυτών ήταν η αφορμή για να επιστρέψει η Ελλάδα στο πάλαι ποτέ κλίμα πόλωσης και τον λεγόμενο «δικομματισμό». Είναι πάντως γεγονός, οτι η Συμφωνία των Πρεσπών διέλυσε το ‘Ποτάμι’, προκάλεσε σημαντικές φθορές στους Ανεξάρτητους Έλληνες και άφησε εντελώς μετέωρο του Κίνημα Αλλαγής, το οποίο πλέον δεν υποστηρίζεται ούτε από την Δημοκρατική Αριστερά.
Η Συμφωνία των Πρεσπών, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ διασφαλίζει το ιστορικό κεκτημένο της Ελλάδας, αφού μέσω αυτής τα Σκόπια δεν μπορούν πλέον να εποφθαλμιούν στην ιστορία της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας, τους απαγορεύεται να χρησιμοποιούν τα σύμβολα του αρχαίου μακεδονικού πολιτισμού (όπως π.χ. ο ήλιος της Βεργίνας), τους απαγορεύεται να οικειοποιούνται τις ιστορικές προσωπικότητες της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας όπως ο Μέγας Αλέξανδρος και όλα αυτά μάλιστα με συνταγματική κατοχύρωση. Ο αντίλογος σε αυτό, όμως, λέει ότι η αναγνώριση της ‘μακεδονικής’ γλώσσας και ιθαγένειας, που προβλέπονται μέσα στη Συμφωνία, αρκούν για να ενισχύσουν την αλυτρωτική διάθεση των Σκοπιανών.
Στο συλλαλητήριο της Αλεξανδρούπολης πάντως, ένα από τα κυριάρχα συνθήματα ήταν αυτό που λέει «Δεν θα γίνεις Έλληνας ποτέ, Σκοπιανέ, Σκοπιανέ», ενώ ακούστηκαν ύβρεις τόσο για τον ιδιο τον πρωθυπουργό, όσο και για τους τρεις Εβρίτες βουλευτές που κηρύχθηκαν και ανεπιθύμητοι.
Στα social media πάντως, η κίνηση των διαδηλωτών να συγκεντρωθούν και να διαμαρτυρηθούν επικροτήθηκε από πληθώρα χρηστών:
{Πηγή δημοσίευσης: https://reportal.gr, 28/1/2019}