Τη δημιουργία ενός στρατιωτικού αγωγού καυσίμων που θα ξεκινάει από την Αλεξανδρούπολη, θα διασχίζει τη Βουλγαρία και θα καταλήγει, πιθανότατα, πλησίον της αμερικανικής βάσης «Μιχαήλ Κογκαλνιτσεάνου» στην ανατολική Ρουμανία, σχεδιάζει το ΝΑΤΟ.
Ο συγκεκριμένος αγωγός θα εξυπηρετεί τόσο την Ελλάδα όσο τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία και θα κατασκευαστεί στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνει η Συμμαχία για την αντιμετώπιση της ρωσικής απειλής, αφού βασικός του στόχος θα είναι η τροφοδοσία με καύσιμα των νατοϊκών δυνάμεων που εδρεύουν στις τρεις χώρες και ιδιαίτερα στις βάσεις που διαθέτει το ΝΑΤΟ σε Βουλγαρία και Ρουμανία. Η πρόταση για την κατασκευή του εν λόγο αγωγού κατατέθηκε από την πλευρά του Βουκουρεστίου, πριν από περίπου έξι μήνες, ενώ οι σχετικές συζητήσεις βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη και γίνονται κυρίως σε επίπεδο Μονίμων Αντιπροσώπων στο ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η χρηματοδότηση του συγκεκριμένου αγωγού θα γίνει από κονδύλια της Συμμαχίας, κάτι που σημαίνει ότι για την κατασκευή του δεν θα υπάρχει καμία επιβάρυνση στους οικονομικούς προϋπολογισμούς των τριών χωρών.
Ενίσχυση Αλεξανδρούπολης
Η πρωτοβουλία κατασκευής του συγκεκριμένου αγωγού καυσίμων εκτιμάται πως πέραν της αύξησης των δυνατοτήτων ανεφοδιασμού των νατοϊκών δυνάμεων στην περιοχή της Βαλκανικής, αποτελεί ταυτόχρονα και ένα μήνυμα προς την Τουρκία αφού δείχνει μία περαιτέρω τάση απεξάρτησης της Συμμαχίας από την γείτονα χώρα.
Να επισημάνουμε πως σήμερα η τροφοδοσία με καύσιμα, των μεγάλων όσο και γεωστρατηγικά σημαντικών βάσεων που διαθέτει το ΝΑΤΟ σε Βουλγαρία και Ρουμανία, γίνεται κυρίως μέσω δεξαμενοπλοίων που διασχίζουν τα στενά του Βοσπόρου και τα οποία, ως εκ τούτου, υπόκεινται σε έλεγχο και περιορισμούς από τις τουρκικές αρχές. Παράλληλα όμως η κατασκευή του αγωγού αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω και το ρόλο της Αλεξανδρούπολης ως βασικό διαμετακομιστικό κέντρο των νατοϊκών και ιδιαίτερα των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή των Βαλκανίων.
Όπως εκτιμάται ο συγκεκριμένος αγωγός θα αποτελέσει ένα ακόμη ανάχωμα στην τουρκική επιθετικότητα στον Έβρο, αφού κατ’ αυτόν τον τρόπο ενισχύεται και για λόγους περεταίρω διασφάλισης των αμερικανικών και νατοϊκών συμφερόντων, η αναγκαιότητα ύπαρξης σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή. Να επισημάνουμε πως στο πλαίσιο αυτό υπάρχουν σκέψεις μελλοντικής επέκτασης και του ελληνικού στρατιωτικού αγωγού καυσίμων από την Καβάλα προς την Αλεξανδρούπολη προκειμένου εν συνεχεία να υπάρξει, εφόσον απαιτηθεί, διασύνδεση με τον εν λόγο νατοϊκό αγωγό.
{Πηγή δημοσίευσης: https://www.e-evros.gr/, από protothema.gr, 17/12/2020}