Δέλτα Έβρου: Ο Άγιος Άνθιμος και η αγιογράφηση του μέσω… social media

Tο Δέλτα του Έβρου είναι γνωστό ως ένας σπάνιος υγροβιότοπος που η βιοποικιλότητα του μάλιστα προστατεύεται και από διεθνής συνθήκες. Αυτό όμως που γνωρίζουν λιγότεροι είναι ότι στο Δέλτα του Έβρου, εκτός από τα πολλά και σπάνια είδη πουλιών και ζώων, ζει και μία ιδιότυπη κοινωνία ανθρώπων οι οποίοι μπορεί να μην μένουν μόνιμα εκεί, όμως οι περισσότεροι εξ αυτών περνούν «μέσα» το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους.

Η κοινωνία αυτή λειτουργεί με βάση τους κανόνες κάθε οργανωμένης κοινωνίας και σε αυτό το πλαίσιο έχει ανάγκη και από θρησκευτική έκφραση, την οποία πραγματώνει στον ναό του Αγίου Ανθίμου, που έχει ιδιαίτερη ιστορία.

Ο ναΐσκος κατασκευάστηκε στο «οικόπεδο» της οικογένειας Τραζέρα το 2010 όμως εν τοις πράγμασι εξυπηρετεί τις ανάγκες όλης της κοινότητας. Έχει αφιερωθεί στη μνήμη του Αγίου Ανθίμου, προς τιμήν του ονόματος του πρώην Μητροπολίτη Αλεξανδρούπολης και νυν Θεσσαλονίκης, ο οποίος είχε διευκολύνει σημαντικά τις διαδικασίες της ανέγερσης του.

Στην πορεία του χρόνου ο ναός καταστράφηκε μία φορά από φωτιά, όμως πλέον έχει ανακατασκευαστεί μερίμνη της οικογένειας Τραζέρα, αλλά και συνεργεία πολλών μελών της κοινότητας του Δέλτα του Έβρου.

Μόνο που ο ναός έχει –ή καλύτερα είχε- ανάγκη από εικόνες και αγιογραφίες για να πάρει μία πιο ολοκληρωμένη μορφή, αφού αν αρχή διέθετε λίγες εικόνες και τα βασικά ιερατικά σκεύη.

Οι άνθρωποι του Δέλτα του Έβρου σκέφτηκαν να απευθύνουν μία πρόσκληση μέσω των social media παρακινώντας όσους επιθυμούν να προσφέρουν μία εικόνα ή μια αγιογραφία για την διακόσμηση του ναΐσκου, η οποία μάλιστα αναπαράχθηκε και από τοπικά ΜΜΕ και σύντομα απέδωσε τα μέγιστα.

Μέσα σε λίγα 24ωρα, εκατοντάδες άνθρωποι από άκρου εις άκρο στην Ελλάδα επικοινώνησαν για να προσφέρουν  εικόνες στην μικρή εκκλησία, όμως την «καλύτερη» λύση έδωσε η τοπική κοινωνία των Φερών, μέρος της οποίας αποτελεί και το Δέλτα του Έβρου.

Πιο συγκεκριμένα η κα Ελένη Στείρου και το Τμήμα Αγιογραφίας του Πολυκοινωνικού Φερών ανέλαβαν την οικειοθελώς την υποχρέωση να αγιογραφήσουν τον ναό στο σύνολό του και τις επόμενες ημέρες το έργο θα ξεκινήσει, αφού διευθετηθούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες.

Επίσης, το καλοκαίρι, θα γίνει και η αντιπυρική θωράκιση του ναού, ώστε να είναι, πια, απόλυτα προστατευμένος.