Ξεκινώντας το 2008 και μετά από πολλά χρόνια προσπαθειών, κατάφερε μια ομάδα των τριών παθόντων λαών, στις 16.05.2012, να πάρει στη δικαιοδοσία της έναν χώρο, στον οποίο χτίστηκε το οικουμενικό μνημείο προς τιμήν των ορθόδοξων χριστιανών, που γνώρισαν τη γενοκτονία στα χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το 1912-1922. Σε αυτή τη προσπάθεια συμπαραστάθηκαν μεταξύ άλλων προσωπικότητες, όπως ο τέως πρόεδρος και αρχιεπίσκοπος της Ευαγγελικής Εκκλησίας της Γερμανίας (EKD), Prof. Dr. Wolfgang Huber και η τέως Δήμαρχος του Charlottenburg/Wilmersdorf, Monika Thiemen.
Το μνημείο ονομάστηκε «Οικουμενικό Μνημείο Γενοκτονίας» και είναι αναγνωρισμένο από την Σενατία του Βερολίνου, η οποία ψήφισε ομόφωνα υπέρ της χρηματοδότησης του. Έτσι το ίδρυμα προστασίας μνημείων Βερολίνου και το Lotto Γερμανίας έδωσαν τα ποσά των 40.000€ και 60.000€ αντίστοιχα. Τέλος το μνημείο είναι υπό την προστασία διατηρητέων μνημείων του Βερολίνου, Landeskriminalamt Berlin (LKA) και είναι το μοναδικό ως οικουμενικό μνημείο της γενοκτονίας στον κόσμο.
(Επιτροπή Υποστηρικτών του Οικουμενικού Μνημείου Βερολίνου της γενοκτονίας των χριστιανικών λαών, των Ελλήνων της Μικράς Ασίας (Πόντος, Ιωνία, Καππαδοκία) και Ανατ. Θράκης, των Αρμενίων και των Αραμαίων/Ασσυρίων/Χαλδαίων με στόχο την γνωστοποίηση, υποστήριξη και αναγνώριση του)
[Πηγή δημοσίευσης: https://www.thraki.com.gr, 1/9/2018}