Με όχημα τους την αγάπη για την ιστορία και το θαυμασμό για τον δρόμο των πολιτισμών -την αρχαία Εγνατία Οδό- 30 Ιταλοί περιπατητές έχουν βάλει στόχο να περπατήσουν και να χαρτογραφήσουν την αρχαία Εγνατία Οδό. Μοιραία λοιπόν έπρεπε να περάσουν και από τον Έβρο αφού στο νότιο τμήμα του νομού υπάρχουν διασωθέντα τμήματα του αρχαίου δρόμου.
Οι περιπατητές ξεκίνησαν από την Πάδοβα της Ιταλίας και είναι μέλη του Συλλόγου “Fuorivia”, που σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Βενετίας “τρέχει” το πρότζεκτ της χαρτογράφησης της αρχαίας Εγνατίας Οδού. Πέρυσι, η ομάδα περπάτησε το τμήμα της οδού από το Δυρράχιο μέχρι την Καβάλα και φέτος συνέχισαν στο τμήμα Καβάλα – Κήποι Φερών, όπου και τερμάτισαν, αλλά δεν τελείωσαν, αφού του χρόνου θα εισέλθουν στο τουρκικό έδαφος και θα περπατήσουν το τμήμα της οδού από τα Ίψαλα ως την Κωνσταντινούπολη.
Η ομάδα των περιπατητών καταγράφει την κατάσταση στην οποία βρίσκονται σήμερα τα διασωθέντα τμήματα της Εγνατίας, έτσι ώστε να οργανώσουν ένα database, που θα είναι προσβάσιμο από άλλους περιπατητές ή οργανώσεις που ασχολούνται με την αρχαία Εγνατία.
Ευρισκόμενοι στον Έβρο, μεταξύ άλλων περπάτησαν και σε ένα τμήμα της αρχαίας οδού μήκους 500 μέτρων που βρίσκεται παραπλεύρως της παλιάς Εθνικής Οδού Αλεξανδρούπολης – συνόρων και λογίζεται ως ένα από τα πλέον καλοσυντηρημένα.
Η ξενάγηση έγινε από Αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Έβρου (και έναν αρχιτέκτονα), με τους περιπατητές να εκφράζουν σειρά αποριών για την υφιστάμενη κατάσταση του δρόμου, αλλά και την αρχαία του μορφή. Λίγο νωρίτερα βέβαια είχαν κάνει στάση στην Τραϊανούπολη, που αποτελούσε σημαντικό κόμβο στη διαδρομή Ρώμη – Κωνσταντινούπολη και το ραντεβού πλέον έχει “κλειστεί” ηλεκτρονικά, αφού η Εφορεία περιμένει τις εντυπώσεις των περιηγητών ώστε να τις ενσωματώσει στη συνολική προσπάθεια που κάνει για την ανάδειξη της αρχαίας Εγνατίας ως ιστορικό μνημείο, αλλά και ως πόλο έλξης τουρισμού.
{Πηγή: Συντακτική ομάδα, 10/8/2018}