Το 1ο ΓΕΛ Αλεξανδρούπολης από τις 10 έως τις 14 Οκτωβρίου 2022 θα υποδεχθεί και θα φιλοξενήσει μαθητές και καθηγητές από επτά ευρωπαϊκά σχολεία στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus +.
Η αρχή έγινε την 1η Νοεμβρίου 2021, όταν οκτώ ευρωπαϊκά σχολεία (από το Βέλγιο, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Πορτογαλία, τη Σλοβενία και τη Σουηδία) ένωσαν τις δυνάμεις τους για την υλοποίηση ενός προγράμματος Erasmus+ με τίτλο «Πόσο ειδικές είναι οι ανάγκες σας; Μπορούμε να σας βοηθήσουμε; Steam για μια Ευρώπη χωρίς αποκλεισμούς».
Πρωταρχικός στόχος του προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών, των εκπαιδευτικών και του ευρύτερου κοινού για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία στην καθημερινότητά τους.
Ήδη από την πρώτη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στη Σουηδία τον Μάρτιο του 2022, δόθηκε η ευκαιρία σε τυφλούς και κωφούς Πορτογάλους μαθητές να συμμετάσχουν ενεργά στο πρόγραμμα, ενώ η κοινωνική αποδοχή κι η ένταξή τους βρέθηκε στο επίκεντρο των προσπαθειών όλων των μαθητών των ομάδων.
Αλλά και με τη συμμετοχή τριών Τεχνικών Λυκείων δίνεται η ευκαιρία στους μαθητές να αξιοποιήσουν και τις τεχνικές τους δεξιότητες μέσα από την αναζήτηση εφαρμογών (apps) που μπορούν να κάνουν ευκολότερη την καθημερινότητα των ατόμων με αναπηρία, εστιάζοντας κυρίως σε άτομα με αναπηρικό αμαξίδιο ή με προβλήματα όρασης ή ακοής.
Μετά από τις συναντήσεις αυτές, την ανάπτυξη εφαρμογών(apps) (Βέλγιο, Μάιος 2022) και την προσπάθεια κοινωνικής ένταξης των ατόμων με αναπηρία (Σουηδία, Μάρτιος 2022), δάσκαλοι και μαθητές ενώνουν τώρα ξανά τις προσπάθειές τους για να προάγουν σε επόμενο στάδιο τον στόχο του προγράμματος Erasmus+.
Για άλλη μια φορά οι μαθητές θα κληθούν να ενισχύσουν την ευαισθητοποίησή τους με διάφορους τρόπους και να ελέγξουν «πόσο φιλική είναι η πόλη της Αλεξανδρούπολης προς τα άτομα με αναπηρία». Θα συνεργαστούν για την εξεύρεση άμεσων λύσεων που με τη βοήθεια της τεχνολογίας θα κάνουν τη ζωή ενός ατόμου με αναπηρία πιο εύκολη, άνετη ή απλώς πιο διασκεδαστική. Θα εργαστούν, επίσης, μεθοδικά, για την υλοποίηση των δύο βασικών τεχνικών αποτελεσμάτων του προγράμματος (apps, webtools).
Αρχικά θα υλοποιηθεί ένας πιο προσβάσιμος πολιτιστικός – ιστορικός περίπατος στην πόλη μας και στα αξιοθέατα της, μέσω μοντέλων 3D και ήχου – βίντεο που θα υποστηρίζεται στη νοηματική γλώσσα.
Έπειτα, δεύτερος στόχος είναι η ανάπτυξη μιας διαδικτυακής εφαρμογής (app/webtool) που δίνει την ευκαιρία στο ευρύ κοινό και στα άτομα με αναπηρία να αξιολογήσουν το πόσο φιλική και προσβάσιμη είναι μια πόλη για τα άτομα με αναπηρία.
Από τις 10 έως τις 14 Οκτωβρίου η συνάντηση των σχολείων και η υλοποίηση των προγραμμάτων θα πραγματοποιηθεί στο 1ο ΓΕΛ Αλεξανδρούπολης.
Οι μαθητές θα φιλοξενηθούν σε οικογένειες των μαθητών του σχολείου μας και θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την ελληνική φιλοξενία.
Ευελπιστούμε ότι το σχολείο πέρα από τη συμβολή του στην πραγμάτωση των στόχων του προγράμματος θα έχει την ευκαιρία να μεταδώσει τον ελληνικό πολιτισμό και την ελληνική παράδοση στους «νέους» φίλους από την Ευρώπη.
{Πηγή δημοσίευσης: https://www.e-evros.gr/, 5/10/2022}