Οι πνιγμοί, οι «σημαδούρες» και οι επακριβείς αρμοδιότητες των διασωστών
11 συνολικά ναυαγοσώστες, εν πλω αλλά και στους 6 ναυαγοσωστικούς πύργους των 4 παραλιών του Δήμου Αβδήρων, βρίσκονται αυτό το διάστημα στις θέσεις τους, προκειμένου να διασφαλίσουν την παραμονή των λουόμενων εντός αλλά και εκτός νερού. Ποια είναι όμως τα ακριβή σημεία στα οποία βρίσκονται, από τις 10.00 το πρωί έως τις 18.00 το απόγευμα; Ποιος είναι ο ρόλος ενός ναυαγοσώστη; Ποιες είναι οι δυο βασικές συμβουλές προς τους λουόμενους, προκειμένου να αποφευχθούν οι δυνητικοί κίνδυνοι;
Απαντήσεις σε όλα τα παραπάνω, δίνει – αποκλειστικά – μέσα από την «Θ» ο ιδιοκτήτης της εταιρείας που ανέλαβε την ναυαγοσωστική κάλυψη των παραλιών του Δήμου Αβδήρων κ. Ευάγγελος Τσαμπάζης.
6 ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΕΣ ΣΤΙΣ 4 ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΒΔΗΡΩΝ – 11 ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΟΙ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ – 10.00 -18.00 ΤΟ ΩΡΑΡΙΟ ΤΟΥΣ»
Πιο αναλυτικά ο ίδιος εξήγησε ότι «έχουμε 3 ναυαγοσώστες στην Παραλία Μυρωδάτου, 1 στην Παραλία Αη- Γιάννη, 1 στο σημείο του «Cocos» και 1 στο Πόρτο Μόλο. Συνολικά είναι 6 οι ναυαγοσώστες σε 4 παραλίες (όπως τις διαχωρίζουμε). Στο Μυρωδάτο, υπάρχει επίσης και ένας επόπτης που βοηθά σε ο,τι χρειαστούν και επιβλέπει τους ναυαγοσώστες. Άλλοι 2-3 (κατά περίπτωση) κάνουν τα ρεπό και υπάρχουν άλλα 4 άτομα σε σκάφη. Ο Δήμος πρέπει να έχει ένα πεντάμετρο σκάφος φουσκωτό, με τουλάχιστον 120 μηχανή για όλη την γεωγραφική περιοχή δικαιοδοσίας του, το οποίο καλύπτει ζητήματα της αρμοδιότητάς του (π.χ. αν χαθεί ένας άνθρωπος, αν φύγει ένα φουσκωτό κ.ο.κ). Επειδή έχουμε και επόπτη, θα πρέπει στον Δήμο να υπάρχει ακόμη ένα πεντάμετρο σκάφος (το σκάφος του επόπτη). Συνολικά δηλαδή τα άτομα που απασχολούνται είναι 11. Το ωράριο των ναυαγοσωστών είναι 10.00 με 18.00».
«ΒΑΣΙΚΟΣ ΜΑΣ ΡΟΛΟΣ, Η ΠΡΟΛΗΨΗ – ΠΡΟΒΛΕΨΙΜΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟΤΡΕΨΙΜΟΣ, ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ, Ο ΠΝΙΓΜΟΣ – ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΣΗΜΑΔΟΥΡΕΣ»
Τι σημαίνει όμως η παρουσία ναυαγοσώστη σε έναν πύργο ή σε ένα σκάφος; Ποιος είναι ο ρόλος του;
Απαντώντας στην παραπάνω ερώτηση, ο κ. Τσαμπάζης επισημαίνει ότι «ο βασικός ρόλος του ναυαγοσώστη είναι η πρόληψη. Ο ναυαγοσώστης είναι υπεύθυνος για την ασφάλεια των ανθρώπων που είναι μέσα στο νερό αλλά και έξω από αυτό (και στην παραλία). Είμαστε υπεύθυνοι για όλους. Ο πνιγμός είναι προβλέψιμος και αποτρέψιμος, θεωρητικά. Θα μπορούσαμε δηλαδή να έχουμε μηδενικούς πνιγμούς και κανείς να μην κινδυνεύσει. Αν ακολουθούμε τις οδηγίες του ναυαγοσώστη, είναι πιθανόν να μην κινδυνεύσει ποτέ κανείς μας. Όταν – για παράδειγμα – κάποιος φτάνει στις σημαδούρες, ο ναυγοσώστης του σφυρίζει για να γυρίσει πίσω και να μην βγει έξω από τα όρια. Αλλά δεν μπορεί να τον αναγκάσει να γυρίσει. Οι σημαδούρες, υπάρχουν εκεί για δύο λόγους. Ο πρώτος και σημαντικότερος είναι γιατί αν φτάσει σε εκείνο το σημείο ο λουόμενος και κινδυνεύσει, ο ναυαγοσώστης θα τον προλάβει και θα του παρέχει εγκαίρως βοήθεια. Για αυτό δεν βάζουμε τις σημαδούρες στα 100 ή 200 μέτρα από την παραλία αλλά στα 50-60-70 μέτρα, ανάλογα με το βάθος της θάλασσας. Αν για παράδειγμα, οι σημαδούρες ήταν στα 100 μέτρα και ο λουόμενος 100 μέτρα δεξιά από το σημείο που είναι ο ναυαγοσώστης, ο ναυαγοσώστης θα πρέπει να τρέξει 100 μέτρα και να κολυμπήσει 100 μέτρα. Με τον χρόνο που χρειάζεται για να φτάσει τον λουόμενο και να γυρίσει έξω, δεν προλαβαίνει να τον σώσει. Ο δεύτερος λόγος ύπαρξης σημαδούρων είναι για να αφήνουν τα σκάφη έξω από αυτό το σημείο. Δουλειά μας λοιπόν είναι η πρόληψη και αν μας ακούν όλοι και εμείς κάνουμε σωστά την δουλειά μας, είναι πιθανόν να μην κινδυνεύσει κανείς».
«ΣΙΓΟΥΡΑ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ….ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ »
Επιπλέον ο ίδιος υπογράμμισε ότι «σίγουρα δεν είμαστε αστυνομικοί. Ο ρόλος μας είναι να εντοπίσουμε ένα ενδεχόμενο πρόβλημα και να το προλάβουμε. Αναφορικά με ένα παιδάκι – για παράδειγμα – που είναι μόνο του και πλατσουρίζει, θα κάνουμε μια κίνηση αριστερά και δεξιά για να δούμε αν είναι κάπου οι γονείς του και να τους ενημερώσουμε, αλλά δεν είναι μόνον αυτό το παιδάκι υπό την εποπτεία μας αλλά περίπου 1500 άνθρωποι και άλλα 20-30 παιδάκια. Άρα θα πάμε κοντά στο παιδάκι αν είναι μόνο του και αν δεν βρούμε τον κηδεμόνα, θα το παρακαλέσουμε να βγει έξω και ελπίζουμε ότι κάποιος γονέας ή κηδεμόνας θα έρθει να ενδιαφερθεί για το παιδί. Διαφορετικά θα το βγάλουμε, θα το κρατήσουμε στον πύργο μαζί μας, αλλά πάντα θα πρέπει να έχουμε τον νου μας και στους υπόλοιπους ανθρώπους. Η ευθύνη για τα παιδιά όμως, είναι πάντοτε των γονέων. Ο ναυαγοσώστης γενικά κάνει το καλύτερο δυνατό, αλλά καμιά φορά μπορεί να τύχει να μην δει κάτι. Για αυτό και δεν βλέπει μόνον αλλά ακούει κιόλας. Είμαστε πάντα σε εγρήγορση γιατί κάποιος μπορεί να φωνάξει «βοήθεια». Για αυτό είναι πάντα στην θέση του, στον πύργο, έτσι ώστε αν τον χρειαστεί κάποιος να μπορεί να τον βρει».
«ΠΟΤΕ ΜΟΝΟΙ ΣΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ – ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΟΥ ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΗ – ΦΩΝΑΞΤΕ «ΒΟΗΘΕΙΑ» ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΤΗΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ»
Τέλος ο κ. Τσαμπάζης συμβουλεύει τους αναγνώστες μας – και λουόμενους – ως εξής:
«Το πρώτο που πρέπει να κάνει κάποιος, εάν κάποιος άλλος χρειαστεί βοήθεια, είναι να ψάξουμε τον ναυαγοσώστη και όχι να τον βοηθήσουμε εμείς. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Γενικά είναι πολύ σημαντικό πρώτα να φωνάξουμε «βοήθεια» και μετά να κάνουμε – εάν μπορούμε – κάτι εμείς. Κάποιοι θέλουν να βοηθήσουν αλλά δεν ξέρουν πως, οπότε μπορεί να κινδυνεύσουν και οι δυο. Οι πιο σημαντικές οδηγίες μας είναι: Πρώτον, δεν πάω ποτέ μόνος στην θάλασσα και δεύτερον: Ακολουθώ τις οδηγίες του ναυαγοσώστη και των πινακίδων».
{Πηγή δημοσίευσης: https://www.thraki.com.gr/, 20/7/2023}