Με δύο επιστημονικές ημερίδες, οι οποίες κράτησαν συνολικά περί των οκτώ ωρών, αλλά και παράλληλες δράσεις μουσικής και λαογραφίας, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης τίμησε τα 100 χρόνια ελεύθερης Θράκης. Οι εκδηλώσεις μνήμης έλαβαν χώρα το Σαββατοκύριακο 10-11/12 στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής, με την επιστημονική ευθύνη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, την υποστήριξη του Δήμου Κομοτηνής και πολιτιστικών φορέων του τόπου μας.
Έφεραν τον τίτλο «η Θράκη στα χρόνια της απελευθέρωσης – ενσωμάτωσης με την Ελλάδα», ενώ την αφίσα κοσμούσε ο Θράκας Ιππέας σε σύγχρονη προσέγγιση και το αρχαίο νόμισμα (γρύπας) των Αβδήρων. Το διήμερο τελούσε υπό τον συντονισμό της Πηνελόπης Καμπάκη Βουγιουκλή και της Ζωής Κοσμίδου, ενώ πραγματοποιήθηκε ένα χρόνο μετά την επέτειο για λόγους πανδημίας. Πάντως, η κακοκαιρία του Σαββατοκύριακου, όπως κι η λιγοστή διαφήμιση των δράσεων, συνετέλεσαν ώστε λίγος κόσμος να τις παρακολουθήσει, παρά τα αδιαμφισβήτητα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους.
Ημερίδες ιστορίας και διαλέκτου
Η έναρξη ήταν χορευτική με μέλη του Μορφωτικού Ομίλου Κομοτηνής επί σκηνής με τις παραδοσιακές φορεσιές τους κι η συνέχεια μελωδική με τη χορωδία του Συλλόγου Εβριτών Ροδόπης.
Η ημερίδα ιστορίας ξεκίνησε με την κεντρική ομιλία του καθηγητή Θεοχάρη Δαλακούρα με θέμα «η επέτειος των 100 χρόνων απελευθέρωσης της Θράκης ως ορόσημο δικαιοκρατικότητας». Κατά τη διάρκεια αυτής φωτίστηκαν με πληρότητα όλες οι πλευρές της ιστορίας της Θράκης πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την απελευθέρωση, ενώ το πέρας της σήμανε η συναυλία του Thracian Trio (πιάνο Εύη Κυριαζίδου, βιολί Ραϊσα Ποπαϊλίδη, κλαρίνο Ιγκόρ Εφίμοβ) στον ίδιο χώρο.
Το πρωί της Κυριακής πραγματοποιήθηκε η δεύτερη ημερίδα, διαλεκτολογίας, που ξεκίνησε με την κεντρική ομιλία της ομότιμης καθηγήτριας Πηνελόπης Καμπάκη Βουγιουκλή με θέμα «η σημασία της συστηματικής διδασκαλίας των νεοελληνικών διαλέκτων». Τοπικές θρακιώτικες διάλεκτοι από Σουφλί, Ξυλαγανή, Ίασμο, Γρατινή, παρουσιάστηκαν με αναλυτικό τρόπο από το πάνελ, κατόπιν καταγραφής τους.
Τιμούν, δεν ξεχνούν
Μήνυμα μνήμης έστειλαν οι εκπρόσωποι της πολιτείας στους εναρκτήριους χαιρετισμούς το απόγευμα του Σαββάτου. Προηγήθηκε εισαγωγή από την εκτελεστική γραμματέα της ΠΑΜΘ Ζωή Κοσμίδου, αλλά και σύντομος λόγος του Μητροπολίτη Μαρωνείας-Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονα, οποίος χαρακτήρισε την εκδήλωση «όμορφη» και «σπουδαία», δηλώνοντας περήφανος. «Είμαστε εδώ όλοι, ενωμένοι, μονιασμένοι και αγαπημένοι, γιατί μόνο έτσι μπορούμε να κοινωνούμε τη ζωή μας» ήταν το μήνυμά του, ευχόμενος έτσι να πορεύεται πάντα η περιοχή.
«Αποτελεί μία ακόμη σημαντική εκδήλωση τιμής και μνήμης των 100 χρόνων από την ελευθερία του τόπου μας» είπε για την εκδήλωση ο Γιάννης Γκαράνης, χαρακτηρίζοντάς την «ιστορικής αυτογνωσίας, με κύριους άξονες τη γνώση και την επιστημονική μάθηση». Μιλώντας για τον κορωνοϊό, υποστήριξε πως «η πανδημία δεν επέτρεψε τον εορτασμό της μεγάλης επετείου το 2020, όμως όλοι οι φορείς συνεχίζουμε να υλοποιούμε σιγά-σιγά τους αρχικούς μας σχεδιασμούς», γνωστοποιώντας πως ο Δήμος, η Μητρόπολη, η Εφορεία Αρχαιοτήτων και το Τμήμα Ιστορίας-Εθνολογίας θα πραγματοποιήσουν στα επόμενα Ελευθέρια μεγάλο συνέδριο «που ετοιμάζουμε εδώ και δύο χρόνια».
Σκέψεις του για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του τόπου, μετέφερε με αφορμή την εκδήλωση ο Χρήστος Μέτιος: «Από τους αρχαίους λαούς των Κικόνων και των Βιστώνων, από τις ελληνικές αποικίες σε Άβδηρα, Μαρώνεια και Ζώνη, από τον Ορφέα, τον Πρωταγόρα και τον Δημόκριτο μέχρι τους Κομνηνούς του Βυζαντίου, τον Χατζηαντώνη και τη Δόμνα Βισβίζη, τον Γεώργιο Βιζυηνό, τους Καραθεοδωρήδες και τον Μάνο Χατζηδάκι, η Θράκη είναι παρούσα στη ζωή του κόσμου, με τις τέχνες, τις επιστήμονες, τη φιλοσοφία, την πολιτική και τους αγώνες της». Ο περιφερειάρχης στάθηκε στη συμμετοχή Θρακιωτών στη Φιλική Εταιρία και την επανάσταση. «Το 1830 το ανεξάρτητο ελληνικό κράτος περιλάμβανε ένα μόνο μέρος της σημερινής επικράτειας της πατρίδας μας. Η Θράκη θα χρειαζόταν να περιμένει 90 χρόνια ακόμη, για να ενωθεί με την ελεύθερη πατρίδα», δήλωσε ενώ δεν έκρυψε πως οι δεκαετίες που ακολούθησαν της απελευθέρωσης «δεν ήταν εύκολες», με στοιχήματα όπως η εγκατάσταση των προσφύγων, στους οποίους «η Θράκη άνοιξε την αγκαλιά της κι έγινε νέα πατρίδα για χιλιάδες Ρωμιούς, Ανατολικοθρακιώτες, Μικρασιάτιες, Καππαδόκες, Πόντιους κι Αρμένιους».
Πανεπιστήμιο «ΑΜΘ» κι όχι απλώς Θράκης;
Τους διοργανωτές-συμμετέχοντες ευχαρίστησε ο πρύτανης του ΔΠΘ Αλέξανδρος Πολυχρονίδης, όπως κι ονομαστικά τον περιφερειάρχη τόσο για τη συνεργασία όσο για «τις γενναίες επιχορηγήσεις του με τις οποίες βελτιώνουμε τη λειτουργία του πανεπιστημίου μας». Μιλώντας εν τω μεταξύ για το πανεπιστήμιο, υποστήριξε πως λειτουργεί «εξαιρετικά», προσπαθεί να λειτουργήσει δύο νέα τμήματα (Εργοθεραπείας Κομοτηνή, Ψυχολογίας Διδυμότειχο) και μετέφερε μήνυμα γεωγραφικής διεύρυνσης: «επιθυμούμε γρήγορα το Πανεπιστήμιό μας να γίνει πραγματικά το Πανεπιστήμιο όλης της Περιφέρειας, να είναι Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης», ζητώντας προς αυτό το σκοπό τη στήριξη του Χρήστου Μέτιου.
Δείτε εδώ βίντεο από την εκδήλωση:
{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, του Διονύση Βοργιά, 14/12/2021}