Διαβάζω σε άρθρο της Καθημερινής πως μετά από μακροχρόνιες έρευνες η Τουρκία ανακάλυψε κοιτάσματα φυσικού αερίου στην περιοχή της Ραιδεστού, έξω από την Κωνσταντινούπολη. Και όπως δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, σκοπεύει να επεκτείνει την έρευνα:
«Έπειτα από έρευνες χρόνων στην Θράκη είχαμε μια μικρή ανακάλυψη φυσικού αερίου, τη Δευτέρα ξεκινάμε να μελετάμε το τεμάχιο και θα δώσουμε λεπτομέρειες. Μακάρι να βρούμε ακόμη μεγαλύτερα κοιτάσματα, επειδή είμαστε μια μεγάλη χώρα και η κατανάλωσή μας πολύ υψηλή. Αλλά είτε πρόκειται για μια μικρή είτε για μεσαία ανακάλυψη, η οικονομία κερδίζει σίγουρα».
Δεν μπορώ παρά να φέρω στο μυαλό μου με πικρία την περίπτωση της δυτικής Θράκης, όπου καθόμαστε εδώ και μια δεκαετία και μηρυκάζουμε κάθε είδους δικαιολογία σχετική με το περιβάλλον, πάνω από τα διαπιστωμένα κοιτάσματα χρυσού στις Σάπες και το Πέραμα. Ακριβώς όπως κάνουμε και στις Σκουριές, και στο Ελληνικό, και παντού… Περιβάλλον και αρχαιολογία, η δικαιολογία των οπαδών της αποανάπτυξης και των εχθρών της ιδιωτικής επένδυσης.
Όσον αφορά το ζεόλιθο του Έβρου στα Πετρωτά, αλήθεια τι να γίνεται άραγε εκεί; Το Νοέμβριο του 2018 έναν χρόνο περίπου μετά την αρχική αίτηση της εταιρείας ΖΕΟΛΙΘΟΣ ΠΕΤΡΩΤΩΝ Α.Β.Ε.Ε «Ο ΛΙΘΟΞΟΟΣ», (που είναι η Συνεταιριστική εταιρεία την οποία έχουν δημιουργήσει οι κάτοικοι), για την έγκριση διενέργειας ερευνητικών εργασιών δημοσίου λατομείου βιομηχανικού ορυκτού (Ζεολίθου), στην θέση «Μεγάλη Λεύκα», υπέβαλλαν νέα αίτηση ακύρωσης, αφού δεν επιθυμούν πλέον να κάνουν τις συγκεκριμένες έρευνες. Η οποία μάλιστα αίτηση ακύρωσης έγινε αποδεκτή από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης.
Εν τω μεταξύ, η ιδιωτική εταιρεία «Όλυμπος Βιομηχανικά Ορυκτά Α.Ε.» που ήδη έχει κάνει εξαγωγή ποσοτήτων ζεολίθου από την περιοχή και τις επεξεργάστηκε στο εργοστάσιό της στην Θεσσαλονίκη, δεν είχε την δραστηριότητα και την εξέλιξη που περίμεναν όσοι στήριξαν το εγχείρημα. Κάποιες στιγμές μάλιστα δημιούργησε και απορίες για την αδράνεια της.
Από την άλλη, «Ο ΛΙΘΟΞΟΟΣ», ανακοινώνει στην ιστοσελίδα του πως εξεδόθη τον Δεκέμβριο του 2018 έγκριση διενέργειας ερευνητικών εργασιών και υπαγωγής σε Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις (Π.Π.Δ.), προς διαπίστωση ύπαρξης Βιομηχανικού́ Ορυκτού́ (Ζεόλιθου), σε 2 άλλες θέσεις, την «Κ.Μ» και την «Σκάλες – Το Ρέμα», της Τοπικής Κοινότητας Πετρωτών.
Περίεργο ορυκτό ο ζεόλιθος, έτσι;
Προφανώς οι Τούρκοι σκέφτονται πιο έξυπνα, και προφανώς κάποιοι δεν θέλουν την ανάπτυξη στην δυτική Θράκη.