Oδηγίες της Περιφέρειας για τον COVID-19 στις επιχειρήσεις τροφίμων

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας, έπειτα από την εμφάνιση κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2 σε επιχείρηση παραγωγής σκευασμάτων κρέατος στην ΚΑΒΑΛΑ, λαμβάνοντας υπόψη τα ισχύοντα επιστημονικά δεδομένα, κρίνει σκόπιμο να ενημερώσει το κοινό για τα παρακάτω:

Ι. ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ

α) Με τα μέχρι σήμερα επιστημονικά δεδομένα δεν έχει καταγραφεί μετάδοση του κορωνοϊού της επιδημίας COVID-19 στον άνθρωπο από το κρέας και άλλα τρόφιμα ζωικής προέλευσης(Ζ.Π). Η θερμότητα που αναπτύσσεται κατά το μαγείρεμα καταστρέφει πιθανούς παθογόνους παράγοντες και φυσικά και τον κορωνοϊό. Είναι λοιπόν προφανές πως το κρέας και όλα τα τρόφιμα Ζ.Π. που υφίστανται θερμική επεξεργασία είναι απολύτως ασφαλή και κατάλληλα για κατανάλωση.

β) Πέραν των ανωτέρω η τήρηση ορισμένων μέτρων όπως :

  • Το καλό πλύσιμο των χεριών (τουλάχιστο 20”), των σκευών και των επιφανειών, με σαπούνι και νερό και η εφαρμογή απολυμαντικού(>70% σε αλκοόλη) μετά τον χειρισμό του κρέατος.
  • Η πλύση των συσκευασιών(κονσέρβες ή μη πορώδεις συσκευασίες) για το συσκευασμένο κρέας, με σαπούνι και νερό ή αντισηπτικό (>70% σε αλκοόλη).

μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στην ελαχιστοποίηση της πιθανότητας για μηχανική μεταφορά του ιού. Ο κορωνοϊός είναι βιώσιμος ως και 72 ώρες πάνω σε πλαστικά (κατ’ άλλους έως 7-10 ημέρες), έως 48 ώρες σε ανοξείδωτο χάλυβα, 24 ώρες σε χαρτόνι και 4 ώρες σε χαλκό.

ΙΙ. ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Ζ.Π.

  1. Πρέπει απαρέγκλιτα να εφαρμόζονται οι οδηγίες του ΕΦΕΤ για τη βιομηχανία τροφίμων και το προφίλ επικινδυνότητας, οι οποίες είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του ΕΦΕΤ στη διαδρομή « Ενημέρωση -> Δελτία τύπου -> Άλλα » καθώς και στους παρακάτω συνδέσμους:

– α) https://www.efet.gr/files/profil_epikindinotitas.pdf  ,

– β) https://www.efet.gr/files/odigos_biomixania_trofimon.pdf 

  1. Τα σφαγεία, οι επιχειρήσεις που παράγουν προϊόντα κρέατος αλλά και όλες οι επιχειρήσεις τροφίμων Ζ.Π είναι δυνατόν να ευνοήσουν την εμφάνιση κρουσμάτων της νέας επιδημίας όχι εξ αιτίας των τροφίμων αλλά λόγω μη τήρησης των μέτρων ατομικής προστασίας κατά την παραγωγική διαδικασία. Ως εκ τούτου στις παραπάνω εγκαταστάσεις, θα πρέπει:
  • Στους χώρους παραγωγής των εγκαταστάσεων να εισέρχεται μόνον το προσωπικό και όσοι έχουν να επιτελέσουν κάποια εργασία.
  • Να εφαρμόζεται θερμομέτρηση του προσωπικού πριν την είσοδο του στην επιχείρηση.
  • Να χρησιμοποιούνται απαραίτητα προστατευτική μάσκα, γάντια, φόρμες μιας χρήσης από κάθε εργαζόμενο, επισκέπτη ή πελάτη.
  • Να προβλεφθεί ελαχιστοποίηση του προσωπικού στους χώρους παραγωγής, όσο αυτό είναι εφικτό (μικρές σταθερές ομάδες με βάρδιες μικρής διάρκειας και απόσταση μεταξύ των εργαζομένων μεγαλύτερη από 2 μέτρα).
  • Για τις επιχειρήσεις που ο χώρος παραγωγής πρέπει να έχει σταθερά χαμηλή θερμοκρασία, με χρήση συσκευών κλιματισμού, οι συσκευές αυτές πρέπει να συντηρούνται και να απολυμαίνονται τακτικά ενώ σε τακτά επίσης χρονικά διαστήματα πρέπει να γίνεται φυσικός αερισμός των χώρων παραγωγής.
  • Η κάθε εγκατάσταση προμηθεύεται με ευθύνη του ιδιοκτήτη της τα ατομικά μέσα προστασίας των εργαζομένων
  • Για τυχόν συναλλαγές με το κοινό τηρούνται κατά περίπτωση όλα τα προβλεπόμενα μέτρα και οι οδηγίες των υγειονομικών αρχών
  1. Τέλος οι παραπάνω επιχειρήσεις πρέπει να διερευνήσουν τη δυνατότητα αξιοποίησης νέων τεχνολογιών για την απολύμανση και τον φυσικό αερισμό των χώρων παραγωγής για αποφυγή διασποράς του ιού (π.χ. υπεριώδης ακτινοβολία τύπου C, ιονιστές πλάσματος, εγκατάσταση ανιχνευτών CO 2 κλπ) εάν αυτές είναι εμπορικά διαθέσιμες.

{Πηγή δημοσίευσης: https://xanthi2.gr/, 6/8/2020}