Σταθερή θα παραμείνει και φέτος η διάθεση ξυλείας σε κατοίκους ορεινών δασόβιων ή παραδασόβιων οικισμών της Ροδόπης, στο πλαίσιο του προγράμματος κάλυψης ατομικών αναγκών θέρμανσης που υλοποιεί κάθε χρόνο η Διεύθυνση Δασών.
Πάντως, όπως και τις προηγούμενες χρονιές, η διάθεση των καυσόξυλων θα είναι περιορισμένη, μιας και τα ποσά που δίνονται στις Δασικές Υπηρεσίες έχουν μειωθεί σημαντικά στα χρόνια της κρίσης.
Την ίδια ώρα η υπηρεσία συνεχίζει τις περιπολίες για την πάταξη της λαθροϋλοτομίας, τα φαινόμενα της οποίας, σημείωσε ο δασολόγος της Διεύθυνσης Δασών Ροδόπης κ. Δημήτρης Κεραμιτζής, είναι χαμηλά στην περιοχή μας, που αφορούν μικροπαραβάσεις και όχι μαζική λαθροϋλοτομία, όπως έχει εντοπιστεί σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.
Προτεραιότητα η σωστή διαχείριση του δάσους
Οι πιστώσεις και φέτος ανήλθαν γύρω στις 80.000 ευρώ, και για αυτό θα κοπεί ανάλογη ποσότητα ξυλείας, από τους δασικούς συνεταιρισμούς, που θα διατεθούν στους κατοίκους.
Αυτό μεταφράζεται σε περίπου 3.200 χωρικά ξυλείας (οξιάς και δρυός) τα οποία θα διατεθούν με χαμηλό αντίτιμο σε κατοίκους παραδασόβιων οικισμών και εφόσον περισσέψουν και σε ημιορεινούς οικισμούς.
Όμως επειδή οι ανάγκες του ορεινού όγκου είναι πολύ μεγάλες, και οι ποσότητες σχετικά μικρές, συνήθως καλύπτονται κατά κύριο λόγο οι ανάγκες των παραδασόβιων οικισμών.
«Φυσικό είναι ότι δεν μπορούμε να καλύψουμε όλες τις ανάγκες» σημείωσε ο κ. Κεραμιτζής, τονίζοντας παρόλα αυτά πως η λογική της διαχείρισης του δάσους δεν αφορά απλά να καλύπτει τις εκάστοτε ανάγκες του κόσμου, μιας και αυτό θα ήταν επικίνδυνο για τη διατήρησή του.
Η διαδικασία βαδίζει προς την ολοκλήρωσή της, και ευελπιστούν πως μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η διάθεση της ξυλείας, ενώ αυτή την περίοδο «τρέχουν» και οι ρυθμιστικές διατάξεις για τα πουρνάρια.
Δεν παρατηρείται έξαρση της λαθροϋλοτομίας στη Ροδόπη
Όσο για το πρόβλημα της παράνομης υλοτομίας, ο κ. Κεραμιτζής, τοποθετούμενος γενικότερα, επεσήμανε πως έγκειται στον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει ο κόσμος την δημόσια περιουσία, που αντιλαμβάνεται το δημόσιο ως κάτι ξένο προς αυτόν, και έτσι, όπως έχει σημειώσει σε βιβλίο του ένας δασολόγος, «πριονίζουμε το κλαδί που καθόμαστε».
«Αν ο καθένας βλέπει το θέμα αποκλειστικά σύμφωνα με τις ανάγκες του, να κόψει δηλαδή 3 με 5 χωρικά ξυλείας για να ζεσταθεί, τότε αν ζουν 500 κάτοικοι σε ένα οικισμό και κάνουν το ίδιο, τα 3 χωρικά θα γίνουν αμέσως 1500» εξήγησε. Έτσι το πρόβλημα της θέρμανσης το χειμώνα μόλις αρχίσουν οι βροχές θα μετατραπεί σε προβλήματα πλημμυρών ή λάσπης, που δεν συγκρατεί πλέον το κατεστραμμένο δάσος.
Πάντως μιλώντας για την περιοχή μας ο κ. Κεραμιτζής ξεκαθάρισε πως δεν παρατηρείται έξαρση της λαθροϋλοτομίας ή μαζικές κοπές, όπως σε άλλες περιοχές, αναφέροντας πως η πίεση μπορεί να αυξηθεί κατά τους χειμερινούς μήνες στις έντονες καιρικές συνθήκες. Ωστόσο η υπηρεσία από την πλευρά της, με τις δυνατότητες, τις πιστώσεις και τα οχήματα που έχει, προσπαθεί όσο μπορεί, και με απογευματινές βάρδιες, ώστε να διατηρήσουν, όσο το δυνατόν, το δάσος ως έχει.
Ο ίδιος άλλωστε θεωρεί ιδιαίτερα σημαντικό να προλαμβάνονται οι παραβάσεις, καθώς τέτοιου είδους ενέργειες έχουν καλύτερο αποτέλεσμα στην κατεύθυνση προστασίας του δάσους, σε σχέση με την καταστολή.
Αυστηρότερη η νομοθεσία
Κάτι που αξίζει να σημειωθεί κλείνοντας είναι ότι και η νομοθεσία έχει αυστηροποιηθεί, με πολύ στενά περιθώρια για αυτούς που παρανομούν. Η παράνομη υλοτομία και μεταφορά επισύρει, ανεξάρτητα της ποσότητας της ξυλείας, κατάσχεση το οχήματος, των εργαλείων υλοτομίας, τις πινακίδες και το δίπλωμα οδήγησης, ενώ σε περίπτωση που η ποσότητα είναι μεγάλη, το αδίκημα κατατάσσεται στην κατηγορία των κακουργημάτων.
Αυτό πάντως που επιθυμεί να προλάβει πάντα η υπηρεσία, και μέχρι τώρα έχει καταφέρει, είναι να μην υπάρχουν καταστάσεις εκτεταμένης υλοτομίας, που σε άλλες περιοχές είχαν σαν αποτέλεσμα να αποψιλωθούν ολόκληρες πλαγιές μέσα σε ένα βράδυ. Αυτά δεν οφείλονται σε ένα απλό πολίτη, που τα χρησιμοποιεί για ιδία χρήση, αλλά όταν πηγαίνουν συστηματικά κάποιοι και εκχερσώνουν ολόκληρες πλαγιές, και κάνουν το μεγαλύτερο κακό και στο δάσος, αλλά και στο οικοσύστημα γενικότερα.
{Πηγή δημοσίευσης: http://paratiritis-news.gr/ , του Κώστα Μαρκενδούδη, 14/11/2018}