Πέντε συνολικά βραβεία σε διαγωνισμό παιδικής ζωγραφικής στο πλαίσιο της 8ηBiennale Παιδικής Ζωγραφικής που διεξήχθη στο Μουσείο Παιδικής Τέχνης στην Ξάνθη κατάφεραν να αποσπάσουν οι ταλαντούχοι καλλιτέχνες, μαθητές του Θρακικού Πνευματικού Ωδείου Κομοτηνής.
Οι δημιουργίες τους με θέμα «Τέχνη με γεύσεις, χρώματα και αρώματα», πολλές εκ των οποίων είχαν ως πηγή έμπνευσης τον όμορφο τόπο μας κέρδισαν τις εντυπώσεις και αναδείχθηκαν ανάμεσα σε συμμετοχές πολλών άλλων χωρών.
Γεμάτη περηφάνια η πρόεδρος, κ. Άντζελα Δράκου έδωσε θερμά συγχαρητήρια στους λιλιπούτιους ζωγράφους μιλώντας στον «ΠτΘ», ενώ ανάδειξε την σημασία της σωστής καθοδήγησης από την έμπειρη εικαστικό, κ. Βαρβάρα Ιωαννίδου – Τσίτσιρα.
Άντζελα Δράκου «Μεγάλη τιμή και διάκριση τόσο για την πόλη μας όσο και για το Θρακικό Ωδείο»
Για ακόμα μία χρονιά το Θρακικό Ωδείο Κομοτηνής συμμετείχε με το τμήμα ζωγραφικής στην έκθεση Biennale που συγκεντρώνει συμμετοχές ξένων χωρών και πόλεων, πληροφόρησε η ίδια κάνοντας λόγο για μία «μεγάλη τιμή και διάκριση τόσο για την πόλη μας όσο και για το ωδείο».
«Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια, καθώς πάντα φροντίζουμε να δείχνουμε εξωστρέφεια και να προωθούμε τα παιδιά μας», συμπλήρωσε υπογραμμίζοντας τον σπουδαίο ρόλο του δασκάλου.
«Καταφέρνει να εμπνεύσει τα παιδιά, να τους δώσει κατευθυντήριες γραμμές και ώθηση ώστε να παθιαστούν με αυτό που κάνουν. Με αυτόν τον τρόπο απελευθερώνει την φαντασία τους ώστε να αποτυπώσουν στον καμβά χρώματα και σκέψεις», κατέληξε η κ. Δράκου θέλοντας να κάνει κατανοητό πως η στείρα γνώση δεν ωφελεί χωρίς φαντασία.
Βαρβάρα Ιωαννίδου – Τσίτσιρα «Δεν υπάρχουν παιδάκια που να μην μπορούν να δημιουργήσουν»
Μιλώντας με την σειρά της για το φετινό θέμα της έκθεσης η κ. Ιωαννίδου «αποκάλυψε» την έμπνευση των παιδιών, που δεν ήταν άλλη από τα χρώματα και τα αρώματα του τόπου μας. Παράλληλα, μοιράστηκε πως οι νεαροί ζωγράφοι είχαν την ευκαιρία να προβληματιστούν γύρω από ποικίλα ζητήματα, όπως η μόλυνση του περιβάλλοντος και η καταστροφή του υδάτινου περιβάλλοντος, αποκτώντας με αυτόν τον τρόπο μία «σφαιρική» αντίληψη του κόσμου που τα περιβάλλει.
Ο σκοπός της τέχνης, εξάλλου, είναι να εμφυσήσει ήδη από την τρυφερή αυτή ηλικία σπουδαία μαθήματα ώστε να γίνουν πιο ευαίσθητοι απέναντι στην κοινωνία ως ενήλικες. «Στο Θρακικό Ωδείο έχουν μάθει να βοηθούν τους συνανθρώπους τους, αφού συχνά διοργανώνουμε εκθέσεις για καλό σκοπό», ανέφερε η ίδια απαριθμώντας τις δράσεις τους.
«Στον χώρο μας πραγματοποιούνται μαθήματα για παιδιά και ενηλίκους. Δεν περιοριζόμαστε στην ζωγραφική, τους μαθαίνω και σχέδιο, ενώ μία φορά τον μήνα κάνουμε σπουδή γύρω από έναν μεγάλο ζωγράφο, εντρυφώντας γύρω από το έργο και τις τεχνικές του» υπογράμμισε.
Φυσικά αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία, είναι ο δάσκαλος να δίνει βαρύτητα στην προσωπικότητα όλων των μικρών μαθητών, εξ ου και η ίδια πάντα κουβεντιάζει μαζί τους και αφουγκράζεται τις καλλιτεχνικές ανησυχίες τους. «Θεωρώ πως δεν υπάρχουν παιδάκια που να μην μπορούν μπορούν να δημιουργήσουν, το καθένα έχει διαφορετική κλίση. Πάντοτε πριν αρχίσουμε να ζωγραφίζουμε ρωτώ το κάθε παιδάκι με ποιον τρόπο του αρέσει να εκφράζεται και τι χρώματα αγαπά να χρησιμοποιεί και δουλεύω με το κάθε ένα χωριστά, ώστε να διδάσκεται σύμφωνα με τις δυνατότητες και τις προσωπικές του προτιμήσεις», κατέληξε η κ. Ιωαννίδου ολοκληρώνοντας τον συλλογισμό της.
Μικροί ζωγράφοι, μεγάλα ταλέντα
Στην 8ηBiannale συμμετείχαν οι Ιωάννα Βορβώτα (1ο βραβείο), Σοφία Σβάρτσκοπφ (2ο βραβείο), Μορφούλα Κεχαγιά (2ο βραβείο), Παναγιώτα Καϊσίδη(3ο βραβείο),Γιώργος Τσακμάκης (3ο βραβείο), Αγάπη Δεληβαγγέλη, Μορφούλα Κυριαζίδου, Παναγιώτα Μυλωνά, Γεωργία Ξενοδοχίδου, Λάουρα Στανή και Μαρία Χριστοφορίδου.
{Πηγή δημοσίευσης: http://paratiritis-news.gr, της Χαράς Καϊμάκη, 1/11/2018}