Οι Αρμένιοι της Κομοτηνής διαφημίζουν την περιοχή μας στην Φιλιππούπολη μέσα από ένα πολιτισμικό φεστιβάλ

Αντάλλαξαν ήχους και ενίσχυσαν τους δεσμούς τους με τους απόδημους ομοεθνείς τους απανταχού

Η Αρμενική Κοινότητα Κομοτηνής και ο Εκπολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Αρμενίων Κομοτηνής ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα για συμμετοχή στο διεθνές αρμενικό φεστιβάλ ταξίδεψαν στο Πλόβντιβ την προηγούμενη εβδομάδα.

Το μουσικό και χορευτικό τμήμα αλλά και η εκκλησιαστική χορωδία δράττοντας την ευκαιρία αντάλλαξαν ήχους και ενίσχυσαν τους δεσμούς τους με τους απόδημους ομοεθνείς τους απανταχού, ενώ ξεναγήθηκαν στην πανέμορφη πόλη, ευρέως γνωστή ως Φιλιππούπολη.

Η συνάντηση μαζί τους και η ευκαιρία να ακούσουν και χορέψουν τραγούδια της ιδιαίτερης πατρίδας τους ήταν σίγουρα η καλύτερη αποζημίωση για το χιλιομετρικό ταξίδι,  αφήνοντας ταυτόχρονα τις καλύτερες εντυπώσεις από την περιοχή μας σε ένα πολυπληθές φεστιβάλ με ιδιαίτερο πολιτισμικό ενδιαφέρον.

Μιλώντας για την ξεχωριστή εμπειρία στην εκπομπή «Με το Ν και με το Β» του «Ράδιο Παρατηρητής»  η κ. Τζένη Κασαπιάν, πρόεδρος του Εκπολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Αρμενίων Κομοτηνής τόνισε την σπουδαιότητα της συμμετοχής στο φεστιβάλ για την προβολή της περιοχής μας και ανέδειξε την μελλοντική πιθανότητα ενός αντίστοιχου στην Κομοτηνή.

Τζένη Κασαπιάν «Γίναμε πρεσβευτές της χώρας μας, εκτιμώντας πως ο πολιτισμός μπορεί να γεφυρώσει ανθρώπους και κράτη»

Με αφορμή την επιλογή της Φιλιππούπολης ως ευρωπαϊκής πρωτεύουσας για το 2019 η Αρμενική Κοινότητα της πόλης θέλησε να πραγματοποιήσει ένα μεγάλο φεστιβάλ με την συμμετοχή Αρμενίων από την Ευρώπη και τα Βαλκάνια. Ας μην ξεχνάμε, εξάλλου, πως ο πληθυσμός της ίδιας της χώρας αποτελεί ένα μωσαϊκό πολυπολιτισμικότητας και έχει αγκαλιάσει τις πολιτισμικές ταυτότητες και την κουλτούρα των Ελλήνων, των Αρμενίων, των Τούρκων, των Εβραίων όπως επίσης και αρκετών φυλών Αθίγγανων, σύμφωνα με την πρόεδρο.

Έτσι το μουσικό σύνολο της Αρμενικής Κοινότητας Κομοτηνής και το χορευτικό τμήμα του  Εκπολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Αρμενίων Κομοτηνής πραγματοποίησαν το χιλιομετρικό ταξίδι για να συναντήσουν δεκάδες άλλα από την Βουλγαρία, την Ρουμανία, την Αρμενία και πολλές ακόμα χώρες.

«Γίναμε πρεσβευτές της χώρας μας, εκτιμώντας πως ο πολιτισμός μπορεί να γεφυρώσει ανθρώπους και κράτη. Το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε μέσα από τέτοιες εκδηλώσεις είναι ότι το κλίμα φιλίας και συνεργασίας καθώς και ο πολιτισμός πρέπει να αποτελούν τον πυλώνα των ανθρώπινων σχέσεων», εκμυστηρεύθηκε περιγράφοντας την εμπειρία της για να κάνει λόγο και για τα τουριστικά οφέλη της συμμετοχής.

Ανάρπαστα τα έντυπα γνωριμίας του τόπου μας

Οι δύο σύλλογοι δεν αρκέστηκαν μόνο στην παρουσία προκειμένου να διαφημίσουν την περιοχή μας αλλά μοίρασαν στους παρευρισκομένους έντυπα γνωριμίας του τόπου μας, τα οποία έγιναν ανάρπαστα. «Η φιλοξενία ήταν εξαιρετική και ο κόσμος πολύ ευνοϊκός απέναντι στην Ελλάδα» σχολίασε για να αναδείξει την μελλοντική πιθανότητα ενός αντίστοιχου φεστιβάλ στην Κομοτηνή.

«Έμεινα πολύ ευχαριστημένη από την οργάνωση και το γενικότερο κλίμα με το οποίο προετοιμάζουν την επόμενη χρονιά. Τον Φεβρουάριο το θεατρικό τμήμα της Φιλιππούπολης είχε επισκεφθεί την Κομοτηνή, θα ήταν επομένως θεμιτό να διοργανώσουμε κι εμείς ένα φεστιβάλ αρμενικών χορών με συμμετοχές από όλα τα Βαλκάνια», έκλεισε για να υπογραμμίσει με νόημα πως «είναι τόσα τα πράγματα που μας ενώνουν και ένα από αυτά είναι σίγουρα ο πολιτισμός».

 

{Πηγή δημοσίευσης: http://paratiritis-news.gr, της Χαράς Καϊμάκη, 15/6/2018}