Για το 29ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Αγωνιστικής Αναρρίχησης, που θα πραγματοποιηθεί στο Βόλο στις 13, 14 και 15 Απριλίου προετοιμάζονται, ακόμα και μέσα στις διακοπές του Πάσχα, οι αναρριχητές του ΕΟΣ Κομοτηνής στην πίστα του συλλόγου που έχει δημιουργηθεί στο χώρο του 1ο Λυκείου Κομοτηνής.
Η πίστα αυτή υπάρχει εδώ και 8 χρόνια, αλλά πριν από τέσσερα χρόνια διπλασιάστηκε σε έκταση, και αρχικά χτίστηκε με τη βοήθεια της τότε Νομαρχίας Ροδόπης και τη βοήθεια του ΕΟΣ και της Ορειβατικής Ομοσπονδίας, μιας και η κατασκευή έχει αρκετά υψηλό κόστος.
Η αγωνιστική αναρρίχηση θα είναι Ολυμπιακό Άθλημα από το 2020, και στα τμήματα του Συλλόγου είναι εγγεγραμμένα 40 παιδιά, με το μεγαλύτερο τμήμα, που αποτελείται από παιδιά από την έκτη Δημοτικού μέχρι και την τρίτη Λυκείου, να συμμετέχει σε αγώνες, έχοντας αποσπάσει πολλαπλά μετάλλια και διακρίσεις.
Παρόλα αυτά, η πίστα τους, αν και είναι από τις λίγες εσωτερικές στην Ελλάδα, δεν έχει τις δυνατότητες που θα μπορούσε, και υστερεί σημαντικά των Ολυμπιακών προδιαγραφών, κάτι που ο Σύλλογος θα ήθελε να βελτιώσει, αλλά φαίνεται πως είναι δύσκολο χωρίς τη βοήθεια της πολιτείας.
Ένα από τα δυσκολότερα αθλήματα
Το άθλημα της αναρρίχησης είναι ένα από τα δυσκολότερα, σύμφωνα με τον προπονητή κ. Αρχοντή Εξακοΐδη, που δουλεύει ακούραστα στο πλευρό των αθλητών και των αθλητριών του.
Και αυτό γιατί πέρα από τις σωματικές δυνατότητες και ικανότητες, όπως μας εξήγησε, πρέπει να αναπτυχθεί και η ψυχολογία του αθλητή, που ακόμη κι όταν βρίσκεται δέκα μέτρα πάνω από το έδαφος οφείλει να συγκεντρωθεί και να κάνει τη δύσκολη κίνηση, χωρίς να φοβάται ότι θα πέσει. «Είναι ένα πολύπλοκο άθλημα που χρειάζεται συνέχεια εξάσκηση και συνεχή επαφή» εκτίμησε ο κ. Εξακοΐδης.
Περιορισμοί στην πίστα της Κομοτηνής
Να σημειωθεί ότι στην πίστα αυτή πέρυσι πραγματοποιήθηκε το Πανελλήνιο πρωτάθλημα ανάπτυξης, που αφορά μικρές ηλικίες στο οποίο είχαν πάρει 112 αθλητές από όλη την Ελλάδα.
Η πίστα βέβαια δεν πληροί τις προϋποθέσεις για πραγματοποίηση παγκοσμίων πρωταθλημάτων, και πάλι όμως είναι μόλις μια από τις τρείς τέτοιες πίστες αναρρίχησης σε όλη την Ελλάδα, με ανάλογες μόνο στο Βόλο και την Αθήνα.
Οι πίστες που φιλοξενούν παγκόσμιους, και στη συνέχεια ολυμπιακούς αγώνες αναρρίχησης, είναι διπλάσιες σε μέγεθος από αυτή της Κομοτηνής, και φυσικά με διαφορετικούς βαθμούς δυσκολίας σημείωσε ο ίδιος εξηγώντας πως το άθλημα της αναρρίχησης σε ολυμπιακό επίπεδο αποτελείται από τρείς επιμέρους κατηγορίες, αγώνες δυσκολίας (lead), αγώνες ταχύτητας (speed) και bouldering. Οι αγώνες δυσκολίας (lead) είναι αγώνες που νικητής είναι όποιος ανέβει ψηλότερα, στους αγώνες ταχύτητας (speed) νικητής είναι όποιος ολοκληρώσει τη διαδρομή πιο γρήγορα, και αγώνες bouldering ονομάζονται οι αγώνες που αποτελούνται από έναν αριθμό τεχνικών προβλημάτων αναρρίχησης.
Εδώ αναδεικνύονται και οι ελλείψεις που υπάρχουν, μιας και η κοντινότερη πίστα ταχύτητας αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη Βουλγαρία, όπου βρέθηκαν οι αθλητές του Συλλόγου την προηγούμενη εβδομάδα για την προετοιμασία τους για το πανελλήνιο πρωτάθλημα στον Αλμυρό στο Βόλο, που θα έχει και την κατηγορία της ταχύτητας.
Απαραίτητη η στήριξη της πολιτείας
Δυστυχώς η πίστα στην Κομοτηνή είναι μόνο πίστα δυσκολίας, όμως ευελπιστούν πως με την ανάπτυξη του αθλήματος, και τις διακρίσεις που φέρνουν οι αθλητές στην Κομοτηνή, θα ευαισθητοποιηθεί η πολιτεία ώστε να επεκταθεί η συγκεκριμένη πίστα και να γίνει πιο κατάλληλη.
Κέλλυ Καραγιαννίδου «Η αναρρίχηση μου αρέσει, γιατί βρίσκεις τα όριά σου και μετά τα ξεπερνάς»
Εννιά χρόνια ασχολείται με την αναρρίχηση η Κέλλυ Καραγιαννίδου, που σήμερα είναι 16 χρονών, τονίζοντας πως η αναρρίχηση είναι το μοναδικό άθλημα στο οποίο έμεινε αφοσιωμένη, γιατί της άρεσε πάρα πολύ.
«Μου αρέσει, γιατί βρίσκεις τα όριά σου και μετά τα ξεπερνάς. Θέλει δύναμη και ένταση και είναι από τα extreme αθλήματα, που είναι περισσότερο του τύπου μου» σημείωσε, αναφέροντας πως κάνει προπόνηση τρείς φορές την εβδομάδα, όσο της επιτρέπουν τα μαθήματά της.
Στους αγώνες που έχει συμμετάσχει έχει πάρει συστηματικά καλές θέσεις, και θα ήθελε να συνεχίσει το άθλημα και σε μεγαλύτερη ηλικία και γιατί όχι, να εκπροσωπήσει τη χώρα μας και σε διεθνές επίπεδο.
Γιώργος Σεμπελίδης «Η αναρρίχηση δεν είναι σαν τα άλλα αθλήματα»
Πριν από δύο χρόνια ξεκίνησε ο Γιώργος Σεμπελίδης, που είναι 13 χρονών, την αναρρίχηση, η οποία τον ενδιέφερε περισσότερο, γιατί δεν είναι σαν τα άλλα αθλήματα, καθώς απαιτεί συγκέντρωση, καλό συγχρονισμό και δύναμη.
Ήδη έχει αρχίσει να συμμετέχει σε αγώνες, και θα ήθελε να συνεχίσει την αναρρίχηση, προς το παρόν ως χόμπι, και ως μια εναλλακτική μορφή άσκησης.
{Πηγή δημοσίευσης: http://www.paratiritis-news.gr/, της Νατάσσας Βαφειάδου, 12/4/2018}