Η επίσημη παρουσίαση της καινοτόμας για τα ελληνικά δεδομένα εφαρμογής για την Χαρτογράφηση ΑμεΑ στο νομό Ροδόπης, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής, 16 Μαρτίου στις εγκαταστάσεις του Συλλόγου Ατόμων με Κινητικά Προβλήματα και Φίλων ν.Ροδόπης «ΠΕΡΠΑΤΩ».
Η εφαρμογή αυτή δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Συλλόγου «ΠΕΡΠΑΤΩ» τα μέλη του οποίου αντιλήφθηκαν τη δυστοκία που υπάρχει στην Ελλάδα ως προς την καταγραφή και ακολούθως την ύπαρξη σαφών στοιχείων για τα άτομα που αντιμετωπίζουν κάποιας μορφής αναπηρία σε όλη την χώρα. Έτσι έναν χρόνο πριν, με σύμμαχο το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, το Κοινωφελές Ίδρυμα ΤΙΜΑ, τον Κοινωφελή Οργανισμό Hellenic Hope και το Κοινωφελές Ίδρυμα Μποδοσάκη, στο πλαίσιο του προγράμματος «Σημεία Στήριξης» που απευθύνεται σε ελληνικά, μη κερδοσκοπικά νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, καθώς και σε κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας, δημιούργησαν την εφαρμογή με στόχο τον εντοπισμό των ατόμων με αναπηρία αρχικά στην ευρύτερη περιοχή της Ροδόπης και ακολούθως η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους.
Η εφαρμογή του Συλλόγου «ΠΕΡΠΑΤΩ» είναι μία από τις 19 συνολικά καινοτόμες δράσεις που χρηματοδοτήθηκαν από το πρόγραμμα «Σημεία Στήριξης» και, όπως τόνισε ο γενικός διευθυντής του Συλλόγου κατά τη διάρκεια της παρουσίασης κ. Μιχάλης Ραγκούσης «ένα εργαλείο στα χέρια κάθε συλλόγου, τόσο για τις ανάγκες των μελών του – ατόμων με αναπηρία όσο και για τις ανάγκες ορθολογικής διαχείρισης τους, μέσω της ηλεκτρονικής καταγραφής των μελών και των αναγκών τους».
«Η εφαρμογή αυτή δεν είναι απλά ένα ηλεκτρονικό μητρώο» τόνισε ο ίδιος, αφήνοντας το ίδιο το κοινό να κρίνει τις δυνατότητες αυτής, μέσα από την παρουσίαση που ακολούθησε, υπογραμμίζοντας μόνο πως «η εφαρμογή αυτή ευελπιστούμε να αποτελέσει ένα εργαλείο τόσο στις διοικητικές υπηρεσίες φορέων όσο και στην πολιτική προστασία».
Η άγνοια των βασικών δικαιωμάτων τον ΑμεΑ, το βασικό συμπέρασμα του πρώτων χαρτογραφήσεων
Η εφαρμογή αυτή δημιουργήθηκε πριν από έναν χρόνο, κατά τη διάρκεια του οποίου όπως έκανε γνωστό η κοινωνική λειτουργός του Συλλόγου κ. Βιλντάν Γιουσούφ, κατεγράφησαν 265 άτομα που διαμένουν στον νομό Ροδόπης, πραγματοποιήθηκαν 70 κατοίκον επισκέψεις αλλά και τηλεφωνικές συνεδρίες με άτομα με αναπηρία, αλλά και το υποστηρικτικό τους περιβάλλον, ώστε να καταγραφούν και να διαπιστώσουμε τις συνθήκες διαβίωσής τους, τα τυχόν προβλήματα αλλά και τις ανάγκες που έχουν, και έκαναν τις απαραίτητες παραπομπές, ανάλογα με τα αιτήματα και τις ανάγκες των ωφελούμενων, σε αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες, ούτως ώστε «να λαμβάνουν μια ολιστική στήριξη». Άλλωστε όπως έκανε σαφές «σκοπός του Συλλόγου είναι να έρθει σε άμεση επαφή με τα μέλη, και τα άτομα με αναπηρία έτσι ώστε να καταγραφούν οι ανάγκες αυτών και σε δεύτερη φάση να παρέχουμε την σωστή συμβουλευτική καθοδήγηση και στήριξη και ίσως να σχεδιάσουμε παρεμβάσεις, ανάλογα με τις ανάγκες των ατόμων αυτών».
Ένα από τα βασικότερα συμπεράσματα που εξήχθησαν από την έως τώρα πορεία της χαρτογράφησης, σύμφωνα με την ίδια είναι το γεγονός ότι τα άτομα με αναπηρία που διαβιούν κυρίως σε απομακρυσμένες και ορεινές περιοχές του νομού Ροδόπης δεν είναι ενήμεροι καν για τα δικαιώματά τους, αλλά και τις κοινωνικές παροχές του Δήμου. Για την αντιμετώπιση μάλιστα της άγνοιας αυτής, ήδη όπως ανακοίνωσε στις 22 Μαρτίου κλιμάκιο του Συλλόγου σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης «Ορφέας» θα πραγματοποιήσουν ομιλία σχετικά με τα δικαιώματα των ΑμεΑ στην περιοχή της Οργάνης.
Δωρεάν χρήση της εφαρμογής σε όσους συλλόγους της Ροδόπης το επιθυμούν
Η υπεύθυνη οικονομικής διαχείρισης του Συλλόγου κ. Λίτσα Αργυροπούλου εξήγησε το πλαίσιο δημιουργίας της εφαρμογής, για να τονίσει ότι αυτή εντάσσεται στις δράσεις κοινωνικής ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρία που χρηματοδοτεί το πρόγραμμα «Σημεία Στήριξης», επισημαίνοντας πως « σε πρώτη φάση θέλουμε να χαρτογραφήσουμε όλα τα ΑμεΑ του ν. Ροδόπης και μετά να επεκταθούμε γιατί όχι και σε όλη την Ελλάδα».
Η ίδια ευχαρίστησε θερμά τους Συλλόγους «Δύναμη Ψυχής», «ΔΑΔΑΑ» και «Αγίων Θεοδώρων» που όπως εξήγησε ήταν οι πρώτοι Σύλλογοι που συμμετείχαν στην χαρτογράφηση για να επισημάνει πως η εφαρμογή θα δοθεί σε όλους τους Συλλόγους του νομού Ροδόπης, που το επιθυμούν, εντελώς δωρεάν, μεταξύ άλλων και ως μία μορφή ανταπόδοσης της στήριξης και της βοήθειας του Δήμου Κομοτηνής προς τον Σύλλογο στο πέρασμα των ετών.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ:
{Πηγή δημοσίευσης: http://paratiritis-news.gr/, της Νατάσσας Βαφειάδου, 17/3/2018}